Achtergrond: Waarom zo vaak updaten? En doe je dat trouw?
Primaire tabs
Sommige computergebruikers klagen over de vele updates die ze moeten installeren voor Windows en geïnstalleerde applicaties (browsers en plugins met name) op hun pc. Waarom zo vaak updaten? Leveren die software-makers dan zulk slecht werk dat ze constant fouten moeten oplossen?
Het bijwerken (updaten) van software dient grofweg drie doelen:
1. nieuwe functies toevoegen
2. fouten oplossen
3. beveiligingslekken dichtplakken
1. Functies: handig of toeters en bellen?
Van nieuwe functies worden gebruikers vaak wel blij - hoewel Windows 10 gebruikers weleens moe worden van alle toeters en bellen waar ze toch niks mee gaan doen. Toch biedt nieuwe functionaliteit nieuwe mogelijkheden en als het goed is wordt het computer-gebruik daardoor vergemakkelijkt.
Alle software die gemaakt wordt evolueert: krijgt nieuwe functionaliteit en ondersteunt nieuwe technieken. Draadloos internet, bluetooth, usb sticks en dvd's zijn toch wat handiger dan floppy disks en vast internet om een simpel voorbeeld te noemen.
2. Fouten: standaardinstellingen en haastige spoed
Aangezien hedendaagse software (en vooral besturingssystemen als Windows, macOS, Linux, Android en iOS) zo complex is en zo verweven met andere componenten, worden fouten snel gemaakt. Programmeurs zijn ook maar mensen... Daar komt bij dat software meestal voortbouwt op een oudere basis - en voortschrijdend inzicht en het blijven ondersteunen van oudere systemen (zoals Microsoft met Windows jarenlang doet) zorgen ervoor dat het steeds lastiger wordt alles goed te laten werken voor alle mogelijke pc's en componenten. Je leest dan ook vaak dat er problemen zijn opgedoken voor bepaalde typen processoren, grafische kaarten of printers.
Zijn softwareproducenten te haastig geworden en worden updates niet meer goed getest? Of is software te complex geworden en komen sommige fouten pas bovendrijven als miljoenen mensen met miljoenen verschillende pc's en configuraties ermee werken? Want grote fouten waardoor iedereen getroffen wordt zijn er in de testfase (zogeheten alfa- of bèta-uitgaves) wel uitgehaald. Het zijn juist die fouten die alleen sommige mensen met specifieke systemen en instellingen treffen, die het lastigst te ontdekken zijn.
Hoe minder uitzonderlijk je pc en randapparatuur zijn en hoe meer je de standaardinstellingen van je software en besturingssysteem gebruikt hoe minder kans je hebt op problemen. Dus heel veel prutsen met je pc (tweaken) en allerlei exotische instellingen aanzetten maakt de kans groter dat je last gaat krijgen van fouten. Herstellen naar fabrieksinstellingen, resetten of standaardinstellingen terugzetten is daarom een geliefde optie in veel software.
Dan nog iets. Het is natuurlijk wel heel vervelend als nieuwe updates ook weer nieuwe fouten introduceren. Bij Windows 10, maar ook bijvoorbeeld macOS is dat de laatste tijd net iets te vaak gebeurd. Je kunt daarom overwegen om even een paar dagen te wachten met updaten (als er niet grote lekken dichtgeplakt zijn die al actief misbruikt worden!) om te kijken of er nieuwe problemen opduiken.
Op hoop van zegen?
3. Lekken: de wapenwedloop gaat door
En dan beveiligingslekken. Alle software (besturingssystemen, browsers, plugins enzovoort) zal verborgen kwetsbaarheden blijven bevatten. Hoe goed ontworpen en dichtgetimmerd een programma ook is, nieuwe lekken zullen altijd gevonden worden. Hackers kunnen - net als inbrekers - steeds geavanceerdere technieken gebruiken om te proberen een computer binnen te dringen.
Net als een huis is een computer niet helemaal waterdicht te beveiligen: als criminelen (of inlichtingendiensten) dat willen dan zal er altijd wel weer een mogelijkheid gevonden worden om binnen te komen. Er is daarom een wapenwedloop gaande tussen internet criminelen en inlichtingendiensten enerzijds en softwaremakers anderzijds. Gevonden lekken worden dichtgeplakt en nieuw ontworpen beveiligingstechnieken worden gekraakt.
Want reken maar dat software (en internet) tegenwoordig vele malen beter beveiligd is dan pakweg tien jaar terug. Internet criminelen van nu zouden elke pc van tien jaar terug makkelijk kunnen kraken. Browsers maken nu standaard gebruik van sandboxes en allerlei technieken voor anti-malware, anti-phishing en anti-tracking om indringers buiten de deur te houden. Ook word je gewaarschuwd als je op onbeveiligde verbindingen probeert wachtwoorden in te vullen. De beveiliging wordt steeds verfijnder, maar hackers ook steeds geavanceerder. De wapenwedloop gaat door en daarom blijft updaten noodzakelijk!
Als je dus weer eens moet updaten bedenk dan dat het voor je eigen veiligheid is, dat fouten opgelost worden en dat je er bij tijd en wijle nieuwe mogelijkheden en functies bijkrijgt. Je besturingssysteem, browsers en plugins worden meestal wel automatisch bijgewerkt tegenwoordig (je krijgt er meldingen van). Stel dat niet te vaak uit. En uitschakelen van deze automatische updates is vaak onverstandig.
Onze vraag is:
Installeer jij altijd meteen de nieuwste updates voor je besturingssysteem en software/apps?
In de reacties horen we graag of jij al update-moe bent en hoe jij je updates eigenlijk regelt!
Reacties
Theoard
3 mrt 2018 - 18:49
(Windows) veiligheids update`s zo snel mogelijk.Chrome idem dito.
Diverse geïnstalleerde programma`s ook.
Maar bij grote wijzigingen in Windows en ios kijk ik eerst de kat uit de boom.
Marc
3 mrt 2018 - 10:54
Alle software op mijn computer wordt zo snel mogelijk geupdated omdat de crimineel niet stil zit. Ik ben overigens niet zo geïnteresseerd i nieuwe functies wel dat het veilig is of wordt
JD
2 mrt 2018 - 14:04
Ik update altijd als er beveiligingslekken zijn of als ik last heb van een bug. Daarbij zal ik altijd eerst op het internet kijken of mensen problemen met de update melden. Een update die alleen extra functionaliteit biedt, die is voor mij meestal niet interessant. Ik zal nooit alles tegelijkertijd updaten, maar eerst bij één van de machines met een bepaald OS, om de update uit te testen. Als het bij mijn ene pc niet goed is gegaan, dan heb ik nog andere pc's over die ik wel kan blijven gebruiken. Een grote update kan bovendien soms uren kosten en meerder opstartmomenten kennen, ook als het goed gaat. Bij het updaten van applicaties volgt ik hetzelfde beleid. Het kan altijd misgaan en dat gebeurd regelmatig, ook bij A-merk componenten of A-merk PC's zoals HP en Lenovo, vooral als je een grote variatie aan hard- en software hebt. Dat doen professionele bedrijven ook. Met name OS- en anti-virus updates kunnen een rampzalige uitwerking hebben. Je moet verder ook de tijd hebben om te kunnen controleren of een update niet stiekem een instelling heeft gewijzigd, zoals dat vaak gebeurd bij MS producten. Maar met een beetje ervaring, hulp vanuit het internet en gezond boeren verstand kom je er wel uit.
Overigens vind ik de bovenstaande uitleg van de reactie heel helder en duidelijk.
Albert
2 mrt 2018 - 13:18
Ik update altijd meteen, nog nooit een probleem met de machine gehad. Maar ik heb allemaal A componenten in mijn zelfbouw PC zitten. Geen opschoners, geen tuning zooi, en geen third party virusprogramma.
GSM
2 mrt 2018 - 11:40
Bij beveiligingsupdates is snel installeren meestal het beste. Het is echter zeker niet verstandig om de halfjaarlijkse update voor Windows 10 als haantje de voorste te willen installeren. Je gebruikt jezelf in dat geval als een onbetaalde Beta-tester en loopt een extra risico op het niet goed functioneren van de computer. Die update kan nog meer bemoeilijkt worden door de aanwezigheid van een uitgebreid 'beveiligingspakket', overbodige tuning-software en rigoureuze schoonmaakacties.
Albert
2 mrt 2018 - 13:15
Nee de betatesters zijn de mensen die aan het insiderprogramma mee doen, die mensen kunnen ook nog kiezen in welke "ring" ze willen zitten.
Natuurlijk kunnen er na alle testen nog problemen voorkomen maar dat heeft vaak te maken met de grote diversiteit van hardware en niet te vergeten de kwaliteit hiervan.
Eens dat virusprogramma´s en opruim, en tuning-software de boel ook nog eens kan vertoren.
GSM
2 mrt 2018 - 19:23
Het is dus denk ik verstandig om geen haast te hebben, zodat de meeste resterende problemen bekend en mogelijk al opgelost zijn, voordat je de update uit laat voeren.
Zo niet, dan ben je volgens mij toch nog een soort van betatester, ook al doe je niet mee als "insider". Veilig ben je overigens nooit helemaal, als zelfs de Duitse overheid op een zo goed als afgeschermd netwerk, nog gehackt kan worden.
Aad
2 mrt 2018 - 11:28
Ik update mijn pc altijd zo snel mogelijk zodra er nieuwe update's beschikbaar zijn.
De andere apps update ik met pach my pc een geweldig appje.
CdP
2 mrt 2018 - 10:50
Ik gebruik xubuntu op een pc en een met linux mint.Upgraden gaat snel en je kunt gewoon je pc blijven gebruiken.
Anoniem
2 mrt 2018 - 10:33
Kleine correctie. De updates van Bitdefender starten, na opstarten van de computer, niet automatisch. (Wel gedurende het actief zijn, met periodieke update checks.) Ik start het updaten dan even met de hand. Dus ff een kleine rechtzetting. Klopte niet helemaal...
Anoniem
2 mrt 2018 - 10:31
Ik update altijd zodra, bijvoorbeeld, Microsoft nieuwe Windows 10 updates aanbiedt. Bij opstarten van mijn laptop gaat altijd de update van Bitdefender automatisch als eerste lopen. Dan wacht ik even, totdat de updates klaar zijn.
(Duurt tegenwoordig erg lang bij Bitdefender internet security 2018. Waarom is mij een raadsel, maar goed!) En verder; altijd als er nieuwe gratis updates van software alhier worden aangeboden, dan deinstalleer ik de oude en installeer de nieuwe. Gisteren nog de nieuwe Libre office. Dus ja; ik houd het consequent bij. Dan profiteer je maximaal.
Reageer