Dualboot Linux Mint en Ubuntu

Vragensteller: 
Henk
Windows
Linux
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 11 en Linux Mint 22 Wilma
Toelichting op vraag: 

Hoi iedereen,

Mag ik hier een vraag stellen over een dualboot met Linux Mint en Ubuntu? Of moet ik dan op een ander forum zijn?

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Hier is alle informatie te vinden: https://makkelijkelinuxti...

Als ik alles zo lees, krijg ik de indruk dat er nog heel veel bij komt kijken om een dualboot te maken. Omdat je ook moet gaan rommelen met partities enzo, volgens mij. Misschien moet ik maar bij Mint blijven.

afbeelding van redactie

Als je meerdere Linux distro's naast elkaar wilt dan gaat dat meestal vrij makkelijk hoor: ze bieden bij de installatie gewoon aan om automatisch de partitities in te stellen en dat gaat bijna altijd goed zonder dat je zelf partities moet maken.

Maar als je tevreden bent met Mint is het misschien niet nodig. Mint gebruikt, net als veel distro's, Ubuntu als basis, dus je gebruikt dan al een beetje Ubuntu (alleen met een andere desktop omgeving).

Als terzijde: we hebben toevallig net een laptop ingericht met acht Linux distro's naast elkaar en een aangepaste Grub bootloader. Als hobby. Ook wel leuk, maar misschien wat overdreven ;-)


@redactie:
Mooie grub bootloader! Wil ik ook wel. Hoe heb je dat gedaan?
Wellicht met een thema van Gnome-Look.org?

afbeelding van redactie

@Ed W.

Met Grub Customizer en een Grub thema inderdaad. Weet even niet meer waar vandaan. Ik zal het binnenkort weer eens opzoeken en opschrijven. 

afbeelding van Postbus

Even een waarschuwing voor Grub Customizer, die ellende kan opleveren; zie:
https://makkelijkelinuxti...

Inderdaad, dat had ik al gelezen.
Maar soms doe je iets omdat het leuk is om te proberen. En als het helemaal misgaat? Ach dan installeer je de Linux distro weer opnieuw. Probleem opgelost.

afbeelding van redactie

Ja klopt Postbus, dat is mij ook bekend. Maar als Grub Customizer problemen geeft dan kun je weer Boot Repair gebruiken om Grub te herstellen. En sowieso als je meerdere distro's naast elkaar zet dan passen die Grub ook weer aan. Maar als je echt van tweaken/uitproberen houdt, dan is dat leuk om te doen ;-) Ik zou het niet aanraden aan mensen die net naar Linux willen overstappen inderdaad.

je kan ook via ventoy verschillende distros uit proberen .

https://www.gratissoftwar...

Waarom zou je ook èn Mint èn Ubuntu tegelijk willen, terwijl Mint het gemakkelijkst werkt?! Gewoon bij Mint blijven is het handigste, lijkt mij.

afbeelding van redactie

Hier is trouwens onze handleiding om Ubuntu 22.04 (de vorige versie) naast Windows te installeren als dual boot. Het installatieproces ziet er nu (met Ubuntu 24.04) iets anders uit maar de stappen zijn grotendeels hetzelfde.

https://www.gratissoftwar...

Hoi,

@ Redactie, het ging mij om een dualboot met Ubuntu en Linux Mint.

Natuurlijk zou ik ook een dualboot kunnen maken met Linux Mint en Debian. Als ik nog eens een dualboot wil maken, hoe zou ik dat dan moeten doen met andere partities? Volgens mij heb ik dan sowieso een dev/partitie ofzo. Ik neem aan dat ik dan de tweede partitie moet kiezen om een ander besturingssysteem te installeren?

En als ik dat doe, kan ik die twee partities later samenvoegen? Of is dat niet nodig?

afbeelding van redactie

In principe maakt het niet uit welke besturingssystemen je naast elkaar wilt gebruiken. Linux-distro's hebben allemaal een root-partitie (/) en een opstart-partitie (/boot) nodig. Maar zoals gezegd, bij alle moderne (en zeker op Ubuntu-gebaseerde Linux-varianten) krijg je gewoon tijdens de installatie aangeboden om het partitioneren automatisch te laten doen. Dus daar hoef je dan zelf niks aan te doen.

Die besturingssystemen hebben allemaal hun eigen / (root) partitie nodig, dus die kun je zeker niet samenvoegen. De /boot partitie delen ze voor het opstarten.

Maar nogmaals: als je Ubuntu naast Mint installeert dan wordt dat gewoon automatisch voor je geregeld en hoef je helemaal niks met partities te doen. Dat gebeurt vanzelf tijdens het installatie-proces. Je krijgt dan de keuze 'Installeer Ubuntu naast ... (Linux Mint in dit geval)' en gaat daar gewoon mee verder. Dan hoef je verder zelf niks te doen (en ik zou ook niet gaan prutsen met partities als je daar weinig ervaring mee hebt).

Nou, die partities, daar doe ik inderdaad zo min mogelijk mee. Daar heb ik inderdaad geen ervaring mee.

Volgens mij kan ik het beste Ubuntu (ik kan ook Manjaro uitproberen) met de hand installeren.

Maar als ik weer terug wil naar ALLEEN Mint, kan ik dat dan gewoon doen of moet ik die partities weghalen met software?

afbeelding van redactie

Je kunt als je Linux Mint en Ubuntu naast elkaar installeert bij het opstarten steeds kiezen welk besturingssysteem je wilt gebruiken. Je kunt een partitie met Ubuntu laten staan als je die niet meer gebruikt (kost wel schijfruimte).

Maar als ik jou zo hoor en gezien het feit dat je tevreden bent met Linux Mint zou ik niet de moeite nemen om Ubuntu te proberen. Ubuntu ziet er wat anders uit, maar lijkt wat betreft mogelijkheden op Linux Mint en andere Linux distro's. Ik zou gewoon bij Linux Mint blijven als ik jou was.

@ redactie, dat kan. Dan zou ik Manjaro kunnen uitproberen. Die heb ik al gedownload.

Maar als ik terug wil naar alleen Linux Mint, kan ik die dan weer opnieuw installeren? Maakt de installatie van Linux Mint dan weer 1 partitie van mijn harde schijf?

afbeelding van redactie

Linux Mint, Manjaro, Ubuntu en Windows zijn aparte besturingssystemen die naast elkaar op een schijf kunnen staan. Je hoeft niet de een opnieuw te installeren nadat je een ander ernaast gezet hebt. Je hoeft Mint dan dus niet opnieuw te installeren. En nee, Mint maakt er niet weer 1 partitie van als je Mint opnieuw installeert (tenzij je dat zelf aangeeft en alles weer wist).

Je kunt bij de meeste Linux-varianten kiezen wat je doet (klik voor groter):

  • Optie a: Installeer naast een ander besturingssysteem
  • Optie b: wis de gehele harde schijf (dan is dus alles weg, ook de andere besturingssystemen zoals Windows of Mint en al je eigen bestanden!!!) en installeer
  • Optie c: ga zelf partitioneren, maar dat is voor gevorderden

Optie a is dus bijna altijd aan te bevelen: tenzij het een oude pc betreft waarop geen persoonlijke bestanden of andere belangrijke zaken staan en je helemaal opnieuw wilt beginnen en bijvoorbeeld niet Windows wilt behouden.


Als je documenten, foto's en mail op die pc hebt dan zou ik sowieso eerst een backup maken. En als je die pc voor dagelijks gebruik hebt dan zou ik niet gaan experimenteren met partities en Linux-varianten en gewoon alleen Mint houden.

@ redactie, ja waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Maar ik begrijp dat ik niet zelf hoef te prutsen aan partities. Dan kan ik Linux Mint eerst houden en daarna Manjaro erop zetten en eventueel later nog Ubuntu. Ik weet niet of ik het wil uitproberen, maar dan weet ik in ieder geval waar ik aan toe ben. Bedankt!

Reageer