Ubuntu 20.04 is de eerste LTS versie met nieuw uiterlijk
Ubuntu 20.04 LTS is vandaag verschenen. Dit is de tweejaarlijkse grote uitgave van Ubuntu die voor vijf jaar onderhouds- en beveiligingsupdates krijgt. LTS staan niet voor niets voor long term support (lange termijn ondersteuning). Je kunt ook gratis elke twee jaar op de nieuwste LTS versie van Ubuntu overstappen zodat je altijd recente maar wel stabiele functionaliteit krijgt.
Ubuntu 20.04 LTS (codenaam Focal Fossa) heeft een gloednieuw uiterlijk, prestatieverbeteringen, ondersteunt meer hardware en levert nieuwe versies van diverse software mee.
Uiterlijk vernieuwd met nieuwe thema's, kleuren en iconen
Als je de upgrade doet van Ubuntu 18.04 LTS (de eerste met de Gnome desktop in plaats van Unity) naar 20.04 LTS dan zul je zien dat het uiterlijk een grote opfrisbeurt heeft gekregen met het nieuwe Yaru-thema met geheel vernieuwde iconen en een nieuw donker, licht en standaard thema (twee zaken die in de halfjaarlijkse Ubuntu-uitgaven al te zien waren) en meer paarse accenten overal.
De grijze balken boven- en onderaan de afbeeldingen hieronder zijn van VirtualBox, waarin we Ubuntu 20.04 draaiden
Nieuwe icoontjes, uiterlijk en kleuren van bestandsverkenner
Linux Kernel 5.4 en Gnome 3.3.6
Verder heeft Ubuntu 20.04 natuurlijk nieuwe versies van de Linux Kernel en Gnome Desktop.
Linux Kernel 5.4 ondersteunt onder andere het exFAT bestandssysteem (van bijvoorbeeld fotokaartjes) en Raspberry Pi 2, 3 en 4. Ook is er betere ondersteuning voor USB 3.2 en C.
Gnome 3.36 heeft een vernieuwd inlogscherm en systeemmenu (rechtsboven). Verder zijn er heel veel prestatieverbeteringen doorgevoerd zodat de Gnome bureaubladomgeving een soepelere gebruikerservaring biedt en minder CPU verbruik heeft.
Nieuw inlogscherm Ubuntu 20.04
Nieuwste versies en Snaps in Software Centrum
Verder biedt Ubuntu 20.04 natuurlijk de laatste versies van Firefox, Thunderbird, LibreOffice en andere standaard meegeleverde software. Ook maakt het Ubuntu Software Centrum nu gebruik van Snap-pakketten (universele pakketten voor alle Linux-distro's waarin ook alle afhankelijkheden meegeleverd worden) voor alle applicaties die je kunt downloaden.
Je kunt ook weer .deb-bestanden installeren (als je ze zelf downloadt) via het Ubuntu Software Centrum. Let er wel op dat als je .deb bestanden downloadt met Firefox je ze dan eerst opslaat op je pc (kies Bestand opslaan in Firefox) en dan pas opent. Dit gaat dan via Software Install/Software Center. Als je gelijk .deb-bestanden vanuit Firefox wilt openen met Software Install of Ubuntu Software dan krijg je een foutmelding. Ook kun je .deb bestanden altijd installeren via de command line.
Conclusie
Ubuntu 20.04 LTS heeft eindelijk een nieuw, moderner uiterlijk gekregen met nieuwe donkere en lichte thema's en iconen. En dat werd ook weleens tijd. Verder heeft Ubuntu 20.04 LTS de gebruikelijke prestatieverbeteringen, nieuwe versies van Gnome en de Linux Kernel (met ondersteuning van meer hardware) en de laatste uitgaven van Firefox, Thunderbird en LibreOffice.
Wat ons betreft een degelijke uitgave met een mooi uiterlijk. En zeker de moeite waard om eens uit te proberen als je op zoek bent naar een alternatief voor Windows 7.
Ubuntu 20.04 LTS is gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn.
Reacties
bert
28 apr 2020 - 11:22
Waarom hier geen aandacht voor PCLinuxOs. Een distro die degelijk is en steeds updates krijgt. Dus niet elk jaar nieuwe versie. Ik werk er al jaren mee. Ook Nederlands forum aanwezig!! Aanrader!!
GSM
25 apr 2020 - 21:28
Ik heb wel de indruk dat er nu al veel verbeterd is aan de snelheid van snap.
De eerste opstart is wat traag. Kennelijk moet initieel een cache gevuld worden of zo iets.
GSM
26 apr 2020 - 19:59
Alles, of bijna alles, is bij de eerste keer opstarten enorm traag, zo traag dat het niet lijkt te werken. Daarna wel de normale reactietijd.
GSM
24 apr 2020 - 09:25
Snap disaster.
De snap pakketten, toegepast i.p.v. de Debian pakketten, zijn erg traag en nog onvoldoende ontwikkeld.
redactie
24 apr 2020 - 13:50
We hebben er een stukje over toegevoegd.
David
25 apr 2020 - 06:30
Zeker mee eens.de snap pakketten ben ik ook niet blij mee. Graag en er is veel niet te vinden,moet dus nog aan gewerkt worden. Maar alles kan ook met synaptic,of beter via terminal venster. Maar hoop dat snap straks volledig werkt.
Reageer