Ubuntu 17.04 een van de laatste uitgaven met Unity desktop
Ubuntu is nog altijd de meestgebruikte Linux-variant die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. De laatste jaren richt moederbedrijf Canonical zich echter met name op de zakelijke markt en hebben cloud- en IoT-uitgaven de prioriteit. De desktop-versie van Ubuntu is een beetje een ondergeschoven kindje geworden en de reguliere halfjaarlijkse uitgaven hebben weinig interessante vernieuwingen. Daarvoor moet je bij de LTS (long term support) versies van Ubuntu zijn, die elke twee jaar uitkomen en vijf jaar ondersteund worden. Die krijgen nog wel wat meer aandacht.
Vandaag is Ubuntu 17.04 uitgebracht, zo'n 'gewone' halfjaarlijkse update voor Ubuntu die ook maar negen maanden ondersteund zal worden. En inderdaad: weinig nieuws onder de zon in deze uitgave. Zeker in de schaduw van het grote nieuws, dat vorige week als een bom insloeg: Ubuntu stopt met zijn eigen Unity-desktop en gaat in 2018 gewoon weer terug naar de vertrouwde Gnome-desktop-omgeving waarmee het ooit begon.
De ambities van Canonical voor een eigen desktop-variant die uitwisselbaar is met een versie van Unity voor smartphones zijn dood en begraven. Ubuntu stopt ook met het maken van een besturingssysteem voor smartphones en tablets en heeft geen belang meer bij convergentie tussen desktop en mobiele apparaten. Exit Unity, welkom terug Gnome.
Unity is sinds Ubuntu 11.04 de desktop-omgeving van Ubuntu geweest. Vanaf 2004 tot en met 2010 werd Gnome gebruikt en vanaf Ubuntu 18.04 LTS - dat in april 2018 uitkomt - dus ook weer.
Ubuntu 17.04 is in die zin nog opmerkelijk, omdat het de eennalaatste Ubuntu-uitgave is met de Unity-interface met zijn kenmerkende zijbalk. Ook Ubuntu 17.10 (dat in oktober verschijnt) zal nog Unity gebruiken en daarna is het afgelopen met deze eigen desktop-variant van Canonical.
Ubuntu 17.04 kent verder weinig spectaculaire wijzigingen. Zoals gebruikelijk wordt wel de Linux Kernel (het hart van het besturingssysteem) bijgewerkt naar de laatste versie: 4.10 - wat betekent dat ook weer meer hardware ondersteund wordt. Verder hebben de meeste Gnome-apps een update gekregen naar versie 3.24 en wordt LibreOffice 5.3 meegeleverd. Ook wordt systemd-resolved gebruikt voor DNS.
Nieuw is dat er nu een swap file gebruikt wordt in plaats van een aparte partitie. En ook is er ondersteuning voor driverless printing, wat wil zeggen dat er geen stuurprogramma's meer nodig zijn voor bepaalde printers , zoals: IPP Everywhere en Apple AirPrint-printers en ook sommige PDF, Postscript en PCL printers.
En dat was het wel zo'n beetje, wat betreft de vernieuwingen in Ubuntu 17.04. Ironisch is dat nu de Unity desktop dood verklaard is er voor het eerst de mogelijkheid bestaat om een Unity 8-sessie te openen vanaf het inlogscherm. Dat terwijl de introductie van Unity 8 en Mir jarenlang uitgesteld is en de ontwikkeling ervan nu geheel gestaakt.
Voor de overgrote meerderheid van de gebruikers is Ubuntu 17.04 een uitgave die ze beter kunnen overslaan. Ubuntu 16.04 LTS voldoet prima en wordt vijf jaar ondersteund. En volgend jaar komt Ubuntu 18.04 LTS met Gnome en ook vijf jaar ondersteuning. Alleen mensen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben kunnen overwegen om up te graden naar Ubuntu 17.04. Wees er dan wel op voorbereid dat je over negen maanden weer zult moeten upgraden (naar Ubuntu 17.10), want zolang krijgt deze tussenuitgave maar updates.
Je kunt Ubuntu 17.04 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je al Ubuntu hebt dan kun je vanuit Ubuntu zelf upgraden door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je automatisch upgraden, wat een uur of meer kan duren.
Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.
Reacties
^
21 apr 2017 - 19:21
Ubuntu vaak genoeg geprobeerd. Zit vol fouten. Bestanden worden niet volledig naar externe harde schijf gekopieerd (0 bytes per bestand), computer is in veel gevallen niet volledig af te sluiten en mp3-spelers en cameras staan ineens vreemde bestanden en mappen op waarschijnlijk wat in Windows verborgen bestanden zijn.
GSM
18 apr 2017 - 20:02
Behalve Unity moet ook het teveel aan bugs verwijderd worden. Aangezien Unity gebaseerd is op Compiz zal het aantal bugs misschien vanzelf al kleiner worden als ook Compiz niet meer nodig is. De KDE desktop is eigenlijk ook te complex, dus in de meeste gevallen is het beste om te kiezen voor de Ubuntu GNOME versie (die nu ook al bestaat), of anders voor de veel op Windows XP lijkende Ubuntu Mate, Lubuntu, of Xubuntu. Er is keus genoeg.
John
14 apr 2017 - 22:59
Inderdaad niet erg dat Unity weer verdwijnt. Één interface voor klein en groot, dat werk niet goed. Andere interfaces (GNOME, KDE, enz.) zijn handiger en sneller.
Reageer