Avast: driekwart gebruikers heeft onveilige router. Hoe veilig is jouw router?
Primaire tabs
Anti-virus producent Avast (dat Avast en AVG maakt) heeft gisteren de uitkomsten van een onderzoek gepubliceerd naar de veiligheid van routers. Avast heeft in zijn anti-virus software een tool zitten - WiFi inspector geheten - die routers scant op kwetsbaarheden.
Het niet wijzigen van het standaardwachtwoord of het bedenken van een te zwak wachtwoord voor de wifi, lekken in router-firmware en het niet of slecht beveiligen van het thuisnetwerk (geen WPA2-versleuteling) zijn de drie veiligheidsproblemen waar Avast op scande.
Uit 132 miljoen scans blijkt dat 22% kwetsbaarheden in de software van de router heeft (en dus de firmware moet updaten) en dat 73% onveilige firmware heeft of zijn netwerk niet beveiligd heeft of het standaard wachtwoord niet veranderd heeft of een zwak wachtwoord heeft. Driekwart van de Avast-gebruikers kan zijn router - en dus zijn thuisnetwerk! - beter beveiligen.
Vermoedelijk is een te zwak wachtwoord het meestvoorkomende probleem. Maar er zijn ongetwijfeld ook mensen die helemaal geen beveiliging of zwakke beveiliging (WEP) hebben (WPA2 is vereist) hebben of die nog het standaardwachtwoord van de router gebruiken. En dat geeft kwaadwillenden natuurlijk de kans om zo op je thuisnetwerk in te breken.
Onze vraag is:
Is jouw router goed beveiligd?
In de reacties horen we graag de eventuele problemen met de beveiliging van je router of hoe je alles zo veilig mogelijk hebt ingesteld
Reacties
Victor
19 okt 2017 - 10:44
Ik heb de beveiliging op orde, maar AVAST beweert ten onrechte dat ik nog steeds de standaard user-id en -wachtwoord gebruik van mijn router. Als ik dat controleer, dan blijkt die combinatie GEEN toegang te bieden tot mijn router (klopt; beide heb ik direct na ingebruikname gewijzigd). Dat is dus een duidelijke en vermijdbare fals-positive. AVAST zou die melding alleen moeten geven als het er daadwerkelijk in slaagt zich aan te melden bij de router.
Willem
3 mrt 2017 - 00:48
Je kunt wachtwoord wel gewijzigd hebben, maar als er een reset plaatsvindt, door een slechte verbinding, een klapperlijn en dergelijke, gaat de router weer terug naar standaardwaarden! Je zou router dagelijks moeten nakijken of er geen reset is geweest...
Anoniem
3 mrt 2017 - 01:23
Overbodig artikel dus. Mensen kijken niet dagelijks hun modem na. Zolang internet het doet is er niets aan de hand. Paniekzaaierij oftewel klikbait.
Rakker
28 feb 2017 - 16:53
Ziggo geeft een handleiding op hun homepage om je modem ww te veranderen c.q. in te stellen met de aanbeveling om minimaal 10 tekens te gebruiken. hoofdletters- leestekens-kleine letters en cijfers.
Heb zelf een ww van 12 tekens.
Anoniem
1 mrt 2017 - 02:12
Wifiwachtwoord is dus iets anders dan modemwachtwoord. Wifiwachtwoord kan ik dus zo laten?
oldie46
6 mrt 2017 - 13:37
Wat is de meerwaarde om het aantal tekens te vermelden, daar heeft een ander toch geen moer mee te maken.
Win10
28 feb 2017 - 14:49
Een avast quick scan geeft aan: er zijn geen netwerkproblemen gevonden.
Ik weet niet welke waarde je daar aan kunt toekennen. Voor wat het (niet) waard is.
Wat ik wel weet is dat het WPA2 wachtwoord niet door derden is te raden.
Ik zie geen reden iets te wijzigen (via in mijn geval de Cisco handleiding).
Ik zie het door avast gesignaleerde probleem ook niet.
Anoniem
28 feb 2017 - 13:58
Staan wachtwoorden bij verschilllende wifi's op de sticker van onderop de router. Geen idee of die even makkelijk te veranderen zijn en zo ja hoe? Het zijn geen standaard woorden maar combinaties van letters dus niet zomaar te raden. Wat is het probleem?
Reageer