Onderzoek: slechts de helft beschermt zich goed op internet. En jij?
Primaire tabs
Een onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid wijst uit dat slechts de helft van de Nederlanders weet hoe ze zich goed kunnen beschermen tegen criminelen op internet. 40% gebruikt regelmatig openbare gratis wifi-netwerken (die vaak onbeveiligd zijn) en eveneens 40% hergebruikt dezelfde wachtwoorden op meerdere websites, zoals mail, bank en webwinkels (waardoor andere accounts ook gekraakt kunnen worden als je wachtwoord ergens ontvreemd wordt).
De overheid geeft vier tips om jezelf beter te beveiligen (regelmatige bezoekers van GratisSoftware.nl zullen deze wel kennen):
1. Voer beveiligingsupdates altijd direct uit
2. Leer foute links herkennen in phishingmails (nepmails die van bijvoorbeeld je bank lijken te komen)
3. Maak backups
4. Gebruik sterke wachtwoorden (en verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts)
Wij voegen daar nog onze vijf tips aan toe:
5. Gebruik alleen 4G of beveiligde hotspots, of een VPN als je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk
6. Stel indien mogelijk twee-factor authenticatie/tweestaps verificatie in voor je accounts
7. Stel beveiligde mailverbindingen in
8. Bescherm je tegen ransomware
9. Scan je downloads via VirusTotal
Onze vraag is:
Heb jij nog iets nieuws geleerd van bovenstaande tips van de Overheid en van GratisSoftware.nl?
En in de reacties horen we graag wat jij doet om jezelf online te beschermen!
Reacties
Pukki
6 mrt 2018 - 11:23
Elke dag alles nakijken op mijn PC, d.m.v.Bitdefender Antivirus en Randsomware,
Malewarebyts en 1x per week schoonmaken van alle schijven door PrivaZer.
En ook controleren of er updates zijn.
Ook de drivers controleren, dat is vandaag de dag jammer genoeg nodig.
Geldzaken doen wij niet op de telefoon.
WriTer
6 mrt 2018 - 22:19
Nee, geldzaken doe ik ook niet op mijn smartphone, alleen op mijn desktop.
Daarvoor vind ik Android toch wat te onveilig.
WriTer
5 mrt 2018 - 22:57
Het komt misschien wat pretentieus over maar ik heb voor 'Nee, ik weet alles over beveiliging al' gekozen.
In ieder geval weet ik wel wat me te doen staat maar 100% nauwgezet echt alles volgen doe ik niet altijd, toch mag ik wel zeggen dat ik erg streng ben in het beveiligen en veilig werken met mijn computers.
Alles weten van beveiliging zal ook wel niet, maar de bovenstaande tips kende ik ondertussen al, maar zoals gewoonlijk kan ik altijd nog iets bijleren.
nooitgedacht
5 mrt 2018 - 18:19
mensen 80 procent is verstand gebruiken
ik al jaren daagelijks op mijn leptop
heb wifi en gebruik windows defender en kpn veilig
en nooit geen probleemen.
Albert
5 mrt 2018 - 21:48
Daar ligt altijd de basis, gezond verstand gebruiken.Helaas helaas is een groot deel van de gebruikers zich daar niet van bewust en klikt maar wat af.
Henk14
5 mrt 2018 - 17:36
Wat ik in dit verhaal mis, is dat Linux (en dan in het bijzonder Ubuntu en zijn afgeleiden Lubuntu, Xubuntu, enz) een veel minder grote risicofactor is dan Windows.
Albert
5 mrt 2018 - 21:47
De risico factor is vaak evenredig aan de populariteit factor.
Als Linux gerelateerde spelers het grootste deel van de markt zouden vormen zouden de aanvallen meer daarop gericht worden.
Ik ben niet tegen Linux hoor.
Henk14
5 mrt 2018 - 23:28
Linux is minder gebruikt en daardoor minder interessant voor criminelen, maar het neemt niet weg dat uit onderzoek van de Britse geheime dienst (weliswaar 4 jaar geleden) is gebleken dat Ubuntu het veiligste systeem. Dus niet alleen omdat het minder gebruikt wordt, maar het is gewoon veiliger. Hieronder een kleine samenvatting:
De gratis Linux-distributie van Canonical is vergeleken met 10 andere mobiele en desktop-OS'en, te weten Android 4.2, Android 4.2 op Samsung-apparaten, Apple's iOS 6 en OS X 10.8, Blackberry 10.1, Google's Chrome OS 26 en Microsofts Windows 7 en 8, Windows 8 RT en Windows Phone 8. De CESG keek daarbij onder meer naar authenticatie, VPN, schijf-encryptie, sandboxing, whitelisting, malware-detectie en de reactie op incid
Henk14
5 mrt 2018 - 23:30
Het laatste woord is incidenten.
Albert
6 mrt 2018 - 09:34
Als ik een inbreker zou zijn zou ik zeggen dat een slot van de Action de beste bescherming is ;-)
Maar ik denk inderdaad dat Linux betere bescherming kan bieden.
GSM
5 mrt 2018 - 16:59
Ik sluit mezelf op in een donkere kast en hoop dat alles goed blijft gaan.
Serieus: Ik let zelf goed op en gebruik zo weinig mogelijk beschermingssoftware die op het apparaat constant meedraait (Windows Defender). Te vaak is het juist de zogenaamd beter beschermende software, die door bugs of anderszins voor storingen zorgt.
Anoniem
6 mrt 2018 - 10:14
Bitdefender internet security 2018 niet, hoor! Geen bugs, geen storingen, echt niks! Een perfect professioneel beveilingingsprogramma. Draai constant op de achtergrond en bewaakt mijn hele systeem. Dus ik weet niet welke software je bedoelde? Wellicht sommige gratis, dus bèta, beveiligingssoftware? Zou kunnen. Maar heb je bij professionele software niet!
Anoniem
5 mrt 2018 - 16:09
De meeste mensen met verstand in hun hoofd, heb de indruk de serieuze bezoekers van deze site zeer zeker, zorgen voor een optimale beveiliging. Dus; in mijn geval bij voorkeur een betaald beveiligingspakket. (Bitdefender.) of Kaspersky. Direct na een melding van Microsoft de updates installeren, maar wel pas als Microsoft ze aanbiedt, niet eerder!
Verder 1 a 2 keer per week een goed supplement als Super Antispyware o.i.d. gebruiken, als second opinion. En als laatste qua beveiligingspreventie, wat mij betreft; vaste, betrouwbare sites bezoeken. Die heb ik in diagrammen zitten, in mijn browser Opera.
En tenslotte; goede en uitgebreide wachtwoorden kiezen, dus geen voor de hand liggende. En als allerlaatste heb ik mijn internetverbinding volledig bekabeld aangelegd. Werkt het snelste, is het veiligste. (Dus geen Wifi.) Met deze maatregelen probeer ik ellende buiten de deur en daarmee potdicht te houden. 100 procent garantie op die gekozen wijze?
Nee! Is nooit te geven. Zelfs overheidscomputers blijken te kraken te zijn, maar voor ons, particulieren, zijn dit wel de maximaal haalbare beveiligingen. De meesten van ons zijn namelijk geen IT specialisten, dus we zijn begrensd. En van alles back-ups opslaan!
Albert
5 mrt 2018 - 14:26
Ik weet het wel maar doe niet alles.
Ik doe geen verdere acties op telefoon, alleen op PC
1 Ja, 2 Ja, 3 Ja, 4 Redelijk sterk maar wel voor de meeste accounts hetzelfde, 5 NVT, 6 Nee, 7 Ja, 8 Ja, 9 Download alleen legaal en meestal rechtstreeks van de site of vanaf hier.
Anoniem
5 mrt 2018 - 12:48
Ik gebruik geen smartphone of mobiel, alleen desktop en laptop
Reageer