Cleaning van SSD niet wenselijk?

Vragensteller: 
Kiske
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Er zijn diverse programma's voor het cleanen van de schijven. Laatst las ik een artikel in een nieuwsbrief van een computersite het cleanen van de SSD schijf niet nodig is en dat het zelfs voor deze schijf schadelijk zou kunnen zijn. Windows zou volgens het artikel op zich voldoende bescherming bieden. Wel wordt in het artikel aangegeven dat het cleanen van ander soort schijven wel zinvol is. Ben benieuwd naar de visie van de redactie van deze site en ook van deze sitebezoekers. Ik wil hierop wachten voordat ik een dergelijk programma op mijn net aangeschafte laptop zet.

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Een SSD nooit cleanen, want dat levert onnodige schrijfactiviteiten op.

afbeelding van Albert

Ik "clean" mijn schijven nooit.
Normaal gesproken doet het OS dat als het nodig is of is het in het OS ingebouwd om handmatig te doen.
Ik begrijp nooit waarom mensen daar programma's voor derden van willen gebruiken, altijd een extra risico om derden toegang te geven tot de basis van je systeem.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Gratissoftware.nl behandelt dergelijke programma's op haar site. Gezien het vertrouwelijk karakter van deze site lijkt het al gauw dat deze programma's zonder problemen te gebruiken zijn. Ik bedoel dan programma's zoals CCleaner, Privazer en anderen. Ik zie dan ook graag een reactie van de redactie van deze site met daarbij ook en toelichting.

afbeelding van Albert

Zoals je bij een aantal van die programma's kunt zien staan er op en aanmerkingen op over betrouwbaarheid en dan bedoel ik niet de kwaliteit.
Maar we hebben het een paar weken geleden gezien, deel van de wereld ligt plat omdat een programma van derden wat diep in het OS (in dit geval Windows, maar had elk OS kunnen zijn) verweven zit en daar zoveel rechten heeft en het dan verschrikkelijk fout kan gaan.

Kijk eens naar de top 10 van downloads hier op de site, 4 hebben een bedenkelijke smiley.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Ben het maar ten dele met je eens. Bij geen van deze programma's staat iets over het gebruik ervan bij de SSD schijf. Ook niet wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn als je deze wel gebruikt. Gratissofwaresite behandelt deze in een positieve zin waarbij het aannemelijk is ze zonder problemen te gebruiken zijn. Dit terwijl andere genormeerde computer site afraden dergelijke programma's voor de SSD schijf te gebruiken.

Citaat: "Dit terwijl andere genormeerde computer sites afraden dergelijke programma's voor de SSD schijf te gebruiken."

Als je dat dan weet, dan hoef je er dus niet moeilijk over te doen, lijkt mij.

Komt het niet bij je op dat de reden van  "Gratissofwaresite behandelt deze in een positieve zin waarbij het aannemelijk is ze zonder problemen te gebruiken zijn." is dat ze inderdaad zonder problemen te gebruiken zijn?
Komt het niet bij je op dat die andere "gerenommeerde" sites het wel eens fout kunnen hebben omdat hun kennis over SSD's verouderd is?
Heb je bij die andere sites al eens geïnformeerd waarom ze een negatief advies geven?
Heb je mijn vraag van 3 september hieronder gelezen en de reactie van Writer?

De redactie zet duidelijke commentaren bij de diverse programma's. Zie voor de diverse programma's:

https://www.gratissoftwar...

@Kiske:

Wat versta je precies onder cleanen?

afbeelding van WriTer

Zoals Ed W. vraagt, wat versta je onder cleanen?
Als je bedoeld onder cleanen het defragmenteren van een SSD, zeker nooit doen, is erg slecht en totaal overbodig voor een SSD, alleen trimmen is in orde maar dat doet Windows meestal zelf, als het is ingesteld.

Als je bedoeld het opkuisen met een kuisprogramma zoals Ccleaner, kan je het doen als je problemen hebt maar eigenlijk om de boel op te kuisen zonder een bepaalde reden dan kun je het ook beter laten want ook zo'n programma's kunnen soms meer kwaad dan goed doen.

"Wandelen is het beste medicijn"

Al sinds het uitkomen van windows 10 jaren geleden gebruik ik schijfopruiming en privazer pro. Nog nooit problemen gehad met mijn SSD en geen herinstallatie o.i.d.

Schoonmaken van je schijf kan geen kwaad, daar heeft Microsoft zelf al een tool voor bedacht met de naam: schijfopruiming. PrivaZer doet het nog veel beter en kan prima met een SSD schijf. Defragmenteren daarentegen is geen goed idee, ik denk dat je dit ook bedoelde met je vraag

Dit is ten minste een reactie waar ik iets mee kan.

Binnen windows kun je wel nog je stations optimaliseren en eventueel automatisch laten doen: type defragmenteren in het zoekvlak links onder in de taakbalk.

NOOIT een SSD defragmenteren!!!

onzin

Zie hierboven de reactie van IT en bezoeker van 9 september!!!!!!!!!!!!!!!

afbeelding van Léon

Samenvatting:

Schoonmaken Ja
Optimaliseren Ja
Defragmenteren Neen

afbeelding van redactie

Voor SSD (solid state disks) heet het optimaliseren of trimmen. Dit is iets anders dan defragmenteren van harde schijven. Lees hier meer:
https://www.gratissoftwar...

Even wat nuanceren en uitleg:

Een harddisk werkt op den duur steeds trager omdat bestanden gefragmenteerd op de schijf terecht komen. Worden bestanden gelezen dan moeten de koppen van de harddisk als een razende van links naar rechts, van boven naar beneden en van voor naar achteren bewegen om al die fragmenten achter elkaar te zetten. Van tijd tot tijd moet dan een harddisk worden gedefragmenteerd zodat alle blokken van een bestand min of meer achter elkaar worden gezet. Voor dat defragmenteren kan je het besturingssysteem zoals Windows of een schoonmaak programma gebruiken.
Dat defragmenteren kan een behoorlijke tijd in beslag nemen omdat blokken vaak verschillende malen moeten worden verplaatst.
Slijt een harddisk hiervan? Nou en of en behoorlijk ook!

Toen (ik meen rond 2009?) de eerste consumenten SSD's verschenen hadden die de volgende nadelen:
1. ze waren belachelijk duur
2. de opslag capaciteit was belachelijk gering
3. de kwaliteit was belachelijk slecht. Zo slecht, dat er maar een beperkt aantal schrijfbewerkingen mogelijk waren. Raakt een SSD ook gedefragmenteerd zoals een harddisk? Ja, geen verschil. Wordt een SSD daar traag van? Nee, maakt niet uit.

Gezien het beperkt aantal maximale schrijfbewerkingen werd met klem afgeraden om een SSD te defragmenteren. Is overbodig en doe je het toch dan worden er veel schrijfbewerkingen gemaakt. Slijtage! En de kans dat de SSD kapot ging.
Daarom werd tevens afgeraden de slaap- en sluimerstand te gebruiken.

Wordt een SSD dan helemaal niet traag? Ja, omdat als er een schrijfbewerking wordt gemaakt een bit eerst op nul moet worden gezet als die op één staat. Gelukkig is daar de trimfunktie: alle bits in de vrije ruimte worden op nul gezet, zodat schrijven sneller gaat. Sinds Windows 7 standaard ingebouwd. Ook rond die tijd in Linux. Neem aan ook in MacOS.

In de loop de jaren zijn de nadelen van SSD weggewerkt: de prijs is behoorlijk gedaald, de opslagcapaciteit enorm toegenomen en de kwaliteit gigantisch verbeterd. Een SSD kan nu een computer leven mee. De slaap- en sluimerstand kan prima worden gebruikt.
Alleen: het advies om niet defragmenteren blijft. Reden is dat defragmenteren toch geen prestatie verbetering oplevert. Gebeurt het toch een keer per ongeluk? Ja dan slijt de SSD wat meer. Maar geen paniek, de SSD overleeft dat wel.
Nu zal je zal erg je best moeten doen om een interne SSD te defragmenteren. Er schijnt een beveiliging ingebouwd te zijn die in dat geval automatisch er voor zorgt dat er wordt getrimd en niet wordt gedefragmenteerd. Dat geldt voor zowel Windows (Linux nog niet gechekt en MacOS weet ik niet) als aparte schoonmaak programma's.
Vreemd genoeg werkt die beveiliging weer niet bij externe SSD's. Die kan je zonder meer wel defragmenteren. Niet doen dus, maar gebeurt het eens een keertje dan is er geen man overboord.

Reageer