Google luistert mee met je privé-gesprekken
Primaire tabs
De Belgische omroep VRT heeft gisteren onthuld dat Google meeluistert met je gesprekken als je Google Assistent op Google Home-luidsprekers of op je Android smartphone gebruikt. Niet live, maar sommige audio-fragmenten worden geanalyseerd door medewerkers die zo de digitale assistent moeten verbeteren.
Een medewerker (van een Belgische onderaannemer van Google) heeft duizend fragmenten gelekt aan de VRT omdat hij het niet eens is met deze praktijken van Google. 153 (15%) van die geluidsopnamen bleken gesprekken te bevatten zonder dat er een spraakcommando aan vooraf ging (Hey Google, OK Google) en bestonden dus uit gewone huiskamer- en soms slaapkamerconversaties. Google Assistent gaat namelijk ook vaak per ongeluk aan als je iets zegt wat lijkt op 'Google'.
Privégesprekken beluisterd
En zo kan het gebeuren dat fragmenten van je privégesprekken beluisterd worden door mensen. Ook gesprekken met gevoelige informatie en informatie die te herleiden is tot specifieke personen. Want de fragmenten die geanalyseerd worden zijn wel losgekoppeld van de betreffende Google-account, maar aan de hand van genoemde namen en adressen in de fragmenten kon de VRT toch contact opnemen met enkele gebruikers van Google Assistent. Die vanzelfsprekend not amused waren.
Seks en geweld opgenomen
De medewerker die aan de bel trok meldt dat hij ook fragmenten heeft gehoord met geweld en seks erin. Onbedoeld opgenomen en later afgeluisterd door Google. Dus als je Google Assistent gebruik kan het gebeuren dat je privé-gesprekken en slaapkamer-geheimen op een dag op het bureau van een Google-medewerker belanden die er analyses op gaat uitvoeren om de digitale assistent te verbeteren.
Tip: hoe schakel je op je Android-toestel uit dat Google kan meeluisteren naar je gesprekken?
Dit schijnt ergens in de voorwaarden van Google te staan waar je akkoord mee moet gaan, maar niemand leest die natuurlijk en het is twijfelachtig of dit zo mag in een tijdperk waarin privacy steeds belangrijker wordt en de AVG steeds strenger.
Het filmpje (12 minuten) is op de site van de VRT te zien
Onze vraag is:
Gebruik jij Google Assistent - en ga je ermee door?
En in de reacties horen we graag je mening over deze kwestie!
Reacties
Anoniem
4 dec 2020 - 12:03
60 a 40 procent van die fragmenten zijn nutteloos phaha. 20 procent bezitten wij als gebruiker phaha.
Anoniem
4 dec 2020 - 11:42
Wat maakt da uit. Met geavanceerde technologie in huis kan een 2de a 3de persoon bewijze van spreken alles berijken. Van veiligheids probleem naar een zogezegde geavanceerde onderwereld. Tis hoe je het bekijkt of (hoe je er tegenover staat).
peter klein
14 jul 2019 - 08:55
Weet U nog van dat afluisterschandaal van Merkel, van klokkenluider Edward Snowden?
Alle telefoongesprekken wereldwijd worden opgenomen door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.
En met de juiste machtiging /autorisatie kunnen die gede-anonimiseerd worden ingekeken
Obama maakte daar een potje van en had een systeem laten maken, the hammer ( HAMR), die autorisaties afgaf aan wie ze wilde. Ideaal om opponenten te bespioneren. Samantha Powers, ambassadeur van de VS bij de VN, had zo van honderden mensen de gespreksgegevens ingezien.
Zie bv https://www.thenewamerica...
Patrick
12 jul 2019 - 01:43
Via je Google-account kun je bovenop dat de microfoonmachtiging op het toestel uitgeschakeld kan worden spraak en audio activiteit onderbreken. Ik heb beide gedaan, voor de zekerheid.
Gary
12 jul 2019 - 07:15
google is corrupt bezig!!!!en men noemt het leven in een democratie???vrijheid???de mensheid wordt meer en meer gecontroleerd door de new world oreder
-Ron
12 jul 2019 - 10:37
New world oreder, heb het gegoogled maar ik kan het niet vinden..
Patrick
12 jul 2019 - 18:05
Hij bedoeld nieuwe wereldorde.
-Ron
12 jul 2019 - 19:24
Hij bedoeld of hij bedoelt?
Happy Linux User
11 jul 2019 - 16:04
Heel simpel:
Ga naar Instellingen, Apps en meldingen, Geavanceerd, App machtigingen, Microfoon en dan Google uitzetten.
Zo staat Google uit wat mee luisteren betreft.
Laat je niks wijs maken met de melding die je dan krijgt, dat er mogelijk iets niet goed meer werkt. Ja, het mee luisteren werkt niet meer.
Doe er je voordeel mee.
rr
11 jul 2019 - 17:02
Wat voor jou simpel is.. is voor een ander abracadabra.. als Google wil meeluisteren zou dat eigenlijk heel duidelijk gevraagd moeten worden.. Heel simpel is: mag ik meeluisteren? Ja of Nee?
redactie
11 jul 2019 - 17:05
Heel simpel voor Happy Linux User inderdaad :-)
In het artikel hierboven verwijzen we namelijk naar deze tip, die met afbeeldingen wordt uitgelegd op onze site GratisApps.nl:
https://www.gratissoftwar...
Happy Linux User
12 jul 2019 - 12:13
Sorry Jongens,
Ik had het artikel er boven nog niet gezien.
Maar dat is idd de tekst met plaatjes uitleg.
Vaak kun je al zien aan de Google zoekbalk of deze aan staat of niet. Er staat dan iets van een tekst "Zeg hallo Google" of zoiets. Als je de microfoon optie van Google uit hebt gezet, dan is die tekst ook weg.
Meetstal het eerste wat ik uit zet als ik een toestel configureer.
Postbus
11 jul 2019 - 14:12
Zelfs al zou Google deze grove aantasting van de privacy in de Algemene Voorwaarden hebben staan, dan nog is dit volledig in strijd met de Nederlandse wetgeving:
BURGERLIJK WETBOEK, ALGEMENE VOORWAARDEN:
1) Mogen NIET in strijd zijn met de wet;
2) Mogen NIET onredelijk bezwarend zijn;
3) Anders: beroep op vernietigbaarheid mogelijk (zwart beding):
“buiten toepassing” te verklaren.
Dit vergt echter vaak toch een gang naar de burgerrechter en dat kost weer geld...
Patje
11 jul 2019 - 14:08
Al deze idiote "onmisbaarheid" van onze huidige digitale maatschappij doet me steeds meer denken aan 1984 van George Orwell. Ik begrijp werkelijk niet waarom een groot deel van de wereldbevolking zo happy is in zijn/haar 5,5 inch droomwereld.
Sus
11 jul 2019 - 13:56
Toch iemand die naar me luistert.
Greg
11 jul 2019 - 10:47
Het is en blijft een raar fenomeen. Bij veel mensen mogen onbekende mensen wel privé dingen weten maar bekende mensen, zoals familie of buren niet.
Rakker
11 jul 2019 - 10:29
De grote broer (Google) lees US houd je in de gaten hoor.
Was in 1980 al voorspelt dat dit zou gaan gebeuren.
Fakkel
11 jul 2019 - 10:43
LOL, big brother is watching you ;-)
Frans
11 jul 2019 - 10:29
Het zal altijd wel wat zijn. Op het internet ben je nooit anoniem. Zelfs toestelen zoals thermostaten, boxen, TV toestellen, enzo bevatten male en spyware. Of we het nu willen of niet als ze iets willen weten dan weten ze het ook echt. Leg u er bij neer en spring met je gegevens een beetje verantwoord om. Als ge denkt bij mij niet blijf dan maar dromen. Het is nu eenmaal zo dus leef er mee .
Anoniem
11 jul 2019 - 10:38
Ik weiger dergelijke idioterie te bagatelliseren en te veronderstellen dat er niets tegen gedaan kan worden. Misschien niet zozeer in je eentje, maar misschien dat ´´waakhonden´´ (bedrijven die dit soort van zorgelijke ontwikkelingen in de gaten moet houden) eens keiharde juridische procedures moeten beginnen tegen bedrijven als Google en noem maar op.
Ik ben het niet met je eens, Frans, dat je zelf niets tegen deze uitwassen kunt doen. Microfoon en camera zijn op de laptop of p.c. uit te schakelen via Windows. Dat is tenminste al iets. Dat heb ik sowieso gedaan en zo kun je vast nog meer doen. Dromen doe ik ´s nachts. Overdag leef ik in de volle realiteit des levens.
Frans
11 jul 2019 - 14:09
Waakhonden zullen ook alles kunnen zien. Privacy is verleden tijd.
Anoniem
11 jul 2019 - 18:28
Veel te kort door de bocht en veel te zwart / wit gesteld. Een weinig realistisch standpunt, vind ik. Iedereen mag zijn of haar opvattingen hebben. Ik deel het niet.
Dennis
11 jul 2019 - 12:22
Nee, daar hoef je je niet bij neer te leggen. Het is de marketing/ reclame die je vertelt dat een "slimme" thermostaat/ koelkast/ TV zo geweldig is, maar fabrikanten besteden te weinig aandacht aan veiligheid. Je kiest zelf voor zo'n slecht beveiligd apparaat. Je kunt net als ik ervoor kiezen zo'n apparaat niet te nemen. Het slechtste advies is wel om "je erbij neer te leggen". Dan verandert er nooit wat! Het is juist zaak dit soort misstanden te blijven bestrijden, zodat bedrijven zich bewuster gaan gedragen m.b.t. de gegevens van klanten EN het is natuurlijk zaak dat klanten zelf ook niet overal hun gegevens laten slingeren.
1e stap zou natuurlijk moeten zijn om je Facebook account te verwijderen. En daarna langzaamaan kijken wel Google-producten je echt nodig hebt. Voor veel zaken is al een alternatief (niet voor alles), dus besteed er een beetje tijd en aandacht aan en stap over! Dat kan je op termijn een hoop ellende besparen!
Frans
11 jul 2019 - 14:10
Als men morgen voor je deur staat kunnen sommigen op je internet en dat zal altijd zo zijn. De beste beveiligingen worden door dieven gemaakt he.
Anoniem
11 jul 2019 - 10:27
Ik maak bewust geen gebruik van digitale assistenten. Wat is dat überhaupt voor een idiote, vind ik, ontwikkeling - de laatste tijd - om een computer je lampen etc., aan te laten zetten? Wat is dat voor rare tovenarij? Zijn we te beroerd geworden om op te staan om zelf die dingen aan te zetten, als het gaat schemeren?Ik snap de ´´amusementswaarde´´ wel, maar zie voor mijzelf die grappenmakerij totaal niet zitten.
Zelfs in kinderspeelgoed kunnen Google of andere bedrijven elektronica inbouwen, dat het gedrag en de stemmen van spelende kinderen op kunnen nemen. Goed voor ´´de bedrijfsstrategie´´. De wereld lijkt wel krankzinnig geworden! Bedrijven hebben er maling aan, hoe hard je ook ertegen ageert!
Ik heb zelf maatregelen genomen tegen het afkijken en afluisteren, door geen digitale assistenten te gebruiken en heb in Windows ook mijn inbouw camera en microfoon op de laptop afgeschakeld. Direct na aanschaf. Niemand kan dus meeluisteren en kijken met wat ik doe. Het gaat niemand ene moer aan!
Wat dat stelletje idiote techneuten bij Google allemaal al niet verzinnen? Die kl..te cookies om je internetgedrag te volgen. Weiger je, word je voor straf geblokkeerd. Zo proberen dergelijke bedrijven je toch te dwingen. Maar dat gaat nog zichtbaar. Dat afluisteren is in het geniep! Digitale assistenten zodanig manipuleren, dat het afluisterbaar is? Het wordt angstig en krankzinnig tegelijk. Mag dat allemaal? Is er geen ´´waakhond´´ die dit soort ontwikkelingen blokkeert?
Albert
11 jul 2019 - 10:17
Het is net zo als met een telefoongesprek. Als het gesprek beeindigd is moet je de verbinding verbreken. Als google van bij hoort: wat voor weer is het of doe het licht aan, wat maakt bij dat uit. Storm in een glas water in komkommertijd.
redactie
11 jul 2019 - 10:33
Zoals in het artikel staat heeft de VRT juist ontdekt dat onbedoeld opgenomen privégesprekken beluisterd worden - (als mensen niet OK Google hebben gezegd, maar Google Assistent toch aangaat). Niet alleen spraakcommando's. Daar gaat het juist om.
Anoniem
11 jul 2019 - 10:05
Ik wist niet eens dat de Google Assistent op mijn smartphone staat.
In de Apps zie ik op veegblad 2 inderdaad Assistent staan.
Google Home-luidsprekers en Amazon Alexa, wat moet je miet die rommel.
Hey Google, Hey Amazon, f*ck you.
Reageer