Uitgavegeschiedenis Ubuntu

Hieronder vindt u beschrijvingen van de wijzigingen en vernieuwingen in de opeenvolgende versies van Ubuntu.

Ubuntu 16.10

Ubuntu is nog altijd de meestgebruikte Linux-variant voor de desktop die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. De laatste jaren richt moederbedrijf Canonical zich echter met name op de zakelijke markt en hebben server- en cloud-uitgaven de prioriteit - naast de smartphone-versie van Ubuntu die in 2015 voor het eerst verscheen.

De desktop-variant van Ubuntu dreigt een beetje een ondergeschoven kindje te worden en de reguliere halfjaarlijkse uitgaven die altijd in april en oktober verschijnen hebben vaak weinig interessante vernieuwingen. Daarvoor moet je bij de LTS (long term support) versies van Ubuntu zijn, die elke twee jaar uitkomen en vijf jaar ondersteund worden. Die krijgen nog wel wat meer aandacht.

Vandaag is Ubuntu 16.10 uitgebracht. Zo'n 'gewone' halfjaarlijkse update voor Ubuntu die ook maar negen maanden ondersteund zal worden. En inderdaad: weinig nieuws onder de zon in deze uitgave. De LTS-versie van Ubuntu is net verschenen in april (en komt elk even jaar uit: de volgende in april 2018), dus er zijn weinig vernieuwingen te vinden in Ubuntu 16.10.

Zoals gebruikelijk wordt wel de Linux Kernel (het hart van het besturingssysteem) bijgewerkt naar de laatste versie: 4.8 - wat betekent dat ook weer meer hardware ondersteund wordt. Verder hebben de GNOME-apps een update gekregen naar versie 3.20 of 3.22, wordt LibreOffice 5.2 meegeleverd en toont de Update manager ook release notes voor PPA's. Ten slotte wordt systemd, een daemon om services te starten, nu ook bij gebruikerssessies ingezet (dat was al het geval bij systeemsessies).

En dat was het wel zo'n beetje, wat betreft de vernieuwingen in Ubuntu 16.10. De introductie van de nieuwe Unity 8 interface met display-manager Mir op de desktop is voor de zoveelste keer uitgesteld. Ubuntu op tablets en telefoons gebruikt Unity 8 al wel en het is wachten tot de besturingssystemen voor desktop en mobiel verder in elkaar geschoven wordt. Pas dan kunnen we zien hoe een universeel Ubuntu voor pc, laptop, tablet en smartphone uitpakt en krijgt Ubuntu op de desktop waarschijnlijk ook weer wat meer aandacht.

Voor de overgrote meerderheid van de gebruikers is Ubuntu 16.10 dus een uitgave die ze beter kunnen overslaan. Ubuntu 16.04 LTS voldoet prima en wordt vijf jaar ondersteund. Alleen mensen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben kunnen overwegen om up te graden naar Ubuntu 16.10. Wees er dan wel op voorbereid dat je over negen maanden weer zult moeten upgraden (naar Ubuntu 17.04), want zolang krijgt deze tussenuitgave maar updates.

Je kunt Ubuntu 16.10 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je al Ubuntu hebt dan kun je vanuit Ubuntu zelf upgraden door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je automatisch upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Release notes:
New features in 16.10

Updated Packages

Linux kernel 4.8

Ubuntu 16.10 is based on the Linux release series 4.8.

gpg

The gpg binary is now provided by gnupg2.

Ubuntu Desktop

LibreOffice 5.2 has been updated to 5.2. Ubuntu now uses the GTK3 version by default.

Update Manager now shows changelog entries for PPAs too (253119).

Apps provided by GNOME have been updated to at least 3.20. Many apps have been updated to 3.22 also.

The Nautilus file browser has been updated to 3.20.

systemd is now used for user sessions. System sessions had already been provided by systemd in previous Ubuntu releases.

Ubuntu 16.04 LTS

Ubuntu is nog altijd de meestgebruikte Linux-variant voor de desktop die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. De laatste jaren richt moederbedrijf Canonical zich echter meer op de zakelijke markt en hebben server- en cloud-uitgaven de prioriteit - naast de smartphone-versie van Ubuntu die vorig jaar voor het eerst verscheen. De desktop-variant van Ubuntu dreigt een beetje een ondergeschoven kindje te worden, maar de LTS (long term support) uitgaven van Ubuntu, die elke twee jaar uitkomen en vijf jaar ondersteund worden, krijgen wel wat meer aandacht.

Vandaag is Ubuntu 16.04 LTS verschenen (de nummering van Ubuntu weerspiegelt jaar en maand van uitgave). Een belangrijke verandering is dat het trage en niet zo stabiele Ubuntu Software Centrum ingeruild is voor Gnome Software (dat overigens weer omgedoopt is tot Ubuntu Software). De nieuwe software store is vrij 'basic' maar werkt wel een stuk soepeler. Ook kun je makkelijker meerdere applicaties tegelijkertijd verwijderen.

Uiterlijke vernieuwingen zijn er ook. Naast de - zoals altijd - licht aangepaste bureaublad-achtergrond zijn de scroll-balken aangepast en wat dunner geworden. Ook kun je er nu voor kiezen om menu's van applicaties altijd zichtbaar te houden. Ga daarvoor naar Systeeminstellingen | Uiterlijk | Gedrag en kies voor Altijd weergeven onder Zichtbaarheid menu's.


Menu's altijd zichtbaar

Een veelgevraagde optie is dat je de Launcher (de zijbalk met apps) nu aan de onderkant kunt plaatsen (net als bij Mac OS X). Je hebt daarvoor nog wel een apart programmaatje nodig, genaamd Unity Tweak Tool, dat je kunt downloaden in Ubuntu Software.


Starter onderaan met de Unity Tweak Tool

Aan de Unity interface zijn sowieso nog diverse verbeteringen doorgevoerd (zie voor meer details de release notes hieronder). Verder is bij het zoeken in de Dash (Ubuntu-knop bovenaan) de optie om naast het doorzoeken van je pc ook te zoeken op internet nu standaard uitgeschakeld. Voor privacy-voorvechters een kleine overwinning, omdat het internet zoeken ook 'suggesties'  van webwinkel Amazon bevatte. De optie is trouwens weer aan te zetten onder Systeeminstellingen | Beveiliging & Privacy | Zoeken.

Verder zijn allerlei programma's, zoals Firefox, Thunderbird, LibreOffice en Gnome bijgewerkt naar de laatste versie. Brasero (cd en dvd branden) en Empathy (chat) worden niet meer standaard meegeleverd met Ubuntu 16.04 LTS, maar je kunt ze natuurlijk wel downloaden in Ubuntu Software. Nieuw is Gnome Calendar, een agenda app.


Ubuntu 16.04 LTS (bureaublad-achtergrond kun je wijzigen onder Systeeminstellingen | Uiterlijk)

Ubuntu 16.04 LTS is een degelijke nieuwe uitgave met enkele vernieuwingen en verbeteringen, maar verder weinig spectaculair. Het is nog altijd een beetje stilte voor de storm. De introductie van de nieuwe Unity 8 interface met display-manager Mir op de desktop is wederom uitgesteld. Ubuntu op tablets en telefoons gebruikt Unity 8 al wel en het is wachten tot de besturingssystemen voor desktop en mobiel verder in elkaar geschoven wordt (wat moederbedrijf Canonical al jaren belooft). Pas dan kunnen we zien hoe een universeel Ubuntu voor pc, laptop, tablet en smartphone uitpakt.

Ook andere vernieuwingen, zoals Canonicals snappy packages (installatie-bestanden die veiliger zijn en die veel makkelijker ge-installeerd en bijgewerkt kunnen worden) staan op de desktop nog in de kinderschoenen, hoewel ze vanaf deze uitgave wel ondersteund worden. Op Internet-of-Things apparaten en in de Cloud gebruikt Canonical ze al een tijdje.

Ubuntu op de desktop zal de komende jaren de vruchten gaan plukken van het vele werk dat Canonical op het gebied van smartphones en tablets en cloud en internet-of-things heeft verricht. Alle innovaties van Canonical op die terreinen zullen langzamerhand doordruppelen naar de desktop. Voorlopig zijn er nog weinig veranderingen zichtbaar, maar de grote vernieuwingen zullen naar alle waarschijnlijkheid wel binnen een jaar of twee in de desktop-variant van Ubuntu doorgevoerd worden. Vooralsnog kun je aan de slag met - de overigens uitstekende - Ubuntu 16.04 LTS.

Je kunt Ubuntu 16.04 LTS los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je vanuit Ubuntu zelf wilt upgraden - wat automatisch kan - dan doe je dat door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Release notes:

Ubuntu Desktop

The general theme for 16.04 on the desktop is one of bug fixes and incremental quality improvements ...

General

  • GNOME is mostly upgraded to 3.18. GLib upgraded to to 2.48 (corresponding to GNOME 3.20)
  • GNOME Software replaces Ubuntu Software Center. This brings a faster store experience and moves our archive metadata in line with Debian. It has been renamed "Ubuntu Software" to stay in keeping with the previous naming.
  • All default applications and libraries ported to use WebKit 2

  • GNOME Calendar is now included by default
  • Empathy and Brasero are removed from the default installation
  • Chromium upgraded to version 48
  • Firefox upgraded to version 45
  • Online searches in the dash are now disabled by default
  • Improved HiDPI support in the greeter
  • Added more supported languages by default More info

  • Multiple bug fixes

Unity & Compiz

  • Improved launcher integrates with file manager and devices
  • Support for formatting removable devices from quicklist
  • Improved support for gtk applications using headerbars
  • Improvements to the switcher and spread backends
  • Activate app spread by Super+Ctrl+W
  • Unity control center option to always show menus
  • Improvements to GNOME key grabbing
  • New dash overlay scrollbars
  • Better Dash theming support
  • Support for scaling cursors in HiDPI environments
  • Show icons launching state in launcher when apps launched elsewhere
  • Launcher can be moved to the bottom

LibreOffice

LibreOffice 5.1 brings a lot of improvements to the entire package. For more information on these improvements please see the LibreOffice release notes available here. You can see a video highlighting some of the new features here.

Ubuntu 15.10

Ubuntu is nog altijd de meestgebruikte Linux-variant die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. Ubuntu is een gratis vervanger voor Windows op de desktop. Maar Ubuntu is ook geschikt voor servers en begin dit jaar zijn de eerste smartphones met Ubuntu verschenen. De laatste jaren richt moederbedrijf Canonical zich meer op de zakelijke markt en hebben server- en cloud-uitgaven de prioriteit - naast de smartphone-versie. De desktop-variant van Ubuntu dreigt een beetje een ondergeschoven kindje te worden dat, zeker bij tussenuitgaven, weinig aandacht - en dus vernieuwingen - krijgt.

Elk half jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht en elke twee jaar een long term support (LTS) uitgave die vijf jaar ondersteund wordt met gratis updates. Ubuntu 14.04 LTS is de laatste en aanbevolen long term support uitgave. In april komt 16.04 LTS uit.

Vandaag is Ubuntu 15.10 verschenen (de nummering van Ubuntu weerspiegelt jaar en maand van uitgave). Dit is zo'n tussenversie die voor de meeste mensen niet aan te raden is, maar wel het nieuwste van het nieuwste van Ubuntu te bieden heeft. Veel schokkende veranderingen zul je echter niet aantreffen in Ubuntu 15.10, voornamelijk kleine aanpassingen en verbeteringen.

Zo heeft Ubuntu 15.10 een nieuwe Kernel (4.2) die weer uitgebreidere hardware ondersteuning kent. Ook kent Ubuntu's desktop-omgeving Unity de nodige verbeteringen. Veel foutjes zijn opgelost in Unity en Compiz (de 3D window-manager) waardoor Unity sneller en stabieler moet werken. Verder moet Dash (de globale zoekfunctie) weer bruikbaarder zijn geworden. En er zijn nieuwe scroll-bars (schuifbalken) die van Gnome worden overgenomen. Ten slotte is nog een zichtbare wijziging de licht gewijzigde bureaublad-achtergrond.

Verder zijn allerlei standaard meegeleverde programma's, zoals Firefox, Thunderbird, LibreOffice, Chromium (Linux-variant van Chrome) en Gnome bijgewerkt naar de laatste versie.

Ubuntu 15.10 is een onopvallende update voor het desktop besturingssysteem. Moederbedrijf Canonical richt zich - zoals gezegd - tegenwoordig meer op de server- en cloud-variant en het nieuwe mobiele Ubuntu Touch besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Tenzij je het leuk vindt om besturingssystemen te installeren of te upgraden, adviseren wij om gewoon bij Ubuntu 14.04 LTS te blijven (en over een half jaar komt 16.04 LTS al uit). Je kunt Ubuntu 15.10 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je vanuit Ubuntu zelf wilt upgraden - wat automatisch kan - dan doe je dat door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Release notes:

Ubuntu Desktop

The general theme for 15.10 on the desktop is one of bug fixes and incremental quality improvements as well as a more significant change in the move to systemd as an init system.

Unity

Unity has had many bugs fixed and new features added. Locally integrated menus are now available for unfocussed windows. There have been a number of usability improvements to the dash.

Compiz

  • Various fixes and improvements.
  • Refined integration with the MATE desktop.

General

  • Firefox is updated to version 41 and Chromium is updated to version 45.
  • MATE is updated to 1.10.
  • Most of the GNOME platform is now based on version 3.16.
  • Blueman 2.0 is now included and used by several flavours along with BlueZ 5.35.
  • Support for the new Steam Controller - Just install Steam from the Software Center and then pair the controller in Big Picture mode.

Ubuntu 15.04

Ubuntu is nog altijd de meestgebruikte Linux-variant die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. Ubuntu is een gratis vervanger voor Windows op de desktop. Maar Ubuntu is ook geschikt voor servers en in februari is de eerste smartphone met Ubuntu verschenen.

Elk half jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht en elke twee jaar een long term support (LTS) uitgave die vijf jaar ondersteund wordt met gratis updates. Ubuntu 14.04 LTS is de laatste en aanbevolen long term support uitgave.

Vandaag is Ubuntu 15.04 uitgebracht (de nummering van Ubuntu weerspiegelt jaar en maand van verschijnen). Dit is een tussenuitgave die voor de meeste mensen niet aan te raden is, maar wel het nieuwste van het nieuwste van Ubuntu te bieden heeft.

Onder de motorkap is een grote, niet onomstreden, verandering toegepast in Ubuntu 15.04: als systeem om services en sessies te starten en stoppen is Ubuntu's eigen Upstart vervangen door systemd - dat door Debian gebruikt wordt. Eindgebruikers zullen hier echter niet veel van merken als het goed is.

Ubuntu 15.04 draaiend in VirtualBox

Verder zijn de Linux kernel, Gnome en Ubuntu's desktop-omgeving Unity bijgewerkt naar nieuwere versies. Unity 7.3 kent de volgende wijzigingen:
- Je kunt nu lokale menu's in plaats van globale menu's instellen (dus de menubalk in het programma-venster zelf in plaats van in de systeembalk). Kijken hiervoor onder Systeeminstellingen | Uiterlijk | Gedrag.
- Dash (zoekfunctie onder Ubuntu-logo linksboven), HUD (opdrachten voor geopende programma's typen, klik eerst Alt) en Afsluiten-dialoog zijn nu ook zichtbaar als je een programma op volledig schermformaat geopend hebt.
- Animaties zijn geoptimaliseerd waardoor afsluiten en opstarten veel sneller moet gaan.
- Er is een optie toegevoegd om menu's altijd zichtbaar te maken en niet alleen als je er met je muis overheen gaat. Het lijkt erop dat deze nog in de systeeminstellingen is aan te zetten, maar je kunt wel Dconf Editor installeren en dan de optie inschakelen onder com | canonical | unity - always-show-menus.

- Veel problemen van Compiz (3D vensterbeheerder Ubuntu) met Nvidia grafische kaarten zijn verholpen - zoals daar waren: blanke of zwarte schermen.

Verder zijn allerlei standaard meegeleverde programma's, zoals Firefox, Thunderbird, LibreOffice en Chromium (Linux-variant van Chrome) bijgewerkt naar de laatste versie.

Ubuntu 15.04 heeft verder ook weer eens een nieuwe bureaubladachtergrond - zoals gebruikelijk paarser dan paars. Als dit niet jouw smaak is kunnen je kiezen uit 12 nieuwe wallpapers onder Systeeminstellingen | Uiterlijk. Leuke tip is dat als je kiest voor de wallpaper met het klokje erop je om de paar minuten een andere achtergrond krijgt te zien.

Ubuntu 15.04 is een niet zo grote update voor het desktop besturingssysteem. Moederbedrijf Canonical richt zich tegenwoordig meer op de server-variant en het nieuwe mobiele Ubuntu Touch besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Tenzij je het leuk vindt om besturingssystemen te installeren of te upgraden, adviseren wij om gewoon bij Ubuntu 14.04 LTS te blijven. Je kunt Ubuntu 15.04 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je vanuit Ubuntu zelf wilt upgraden - wat automatisch kan - dan doe je dat door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Release notes:

Ubuntu Desktop

The general theme for 15.04 on the desktop is one of bug fixes and incremental quality improvements as well as a more significant change in the move to systemd as an init system.

Unity

Unity has had many bugs fixed and new features added. Locally integrated menus are now available for unfocussed windows. There have been a number of usability improvements to the dash.

Unity 7.3

  • A configuration option to have menus displayed at all times instead of only on mouseover.
  • Enable the Dash, HUD, or logout dialogs over fullscreen windows.
  • Tweaks to animations for faster startup and shutdown experiences.

Compiz 0.9.12

  • Fixes for various problems that occur only with the nVidia proprietary driver (mostly blank or black windows) (thanks nVidia).
  • Full integrated support for the MATE desktop on a par with Gnome2 and Unity
  • Refresh of the gtk-window-decorator for Gnome2 support

General

Firefox is updated to version 36 and Chromium is updated to version 41.

Most of the Gnome platform is now based on version 3.14. Qt updated to version XX.

Pulseaudio is updated to version 6 paving the way for a move to Bluez5 next release.

LibreOffice

LibreOffice 4.4 brings a lot of improvements including improved change tracking in Writer, improve mail merge performance, improved shapes which can now have fully formatted content with tables etc, more statistics functions in Calc, improved OpenGL support for slide transitions in Impress and Draw, password protected documents in Impress. Support for digital signed PDF exports has been added, as has support for connecting to Sharepoint and One Drive. Many new multimedia formats are supported including .ra, .rm, .dv, .ac3, .opus, .asf, and .m4a.

Ubuntu 14.10

Ubuntu is de meestgebruikte Linux-variant die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. Ubuntu is een gratis vervanger voor Windows op de desktop. Maar Ubuntu is ook geschikt voor servers en zal in 2015 verschijnen als besturingssysteem voor smartphones, tablets en televisies.

Elk half jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht en elke twee jaar een long term support (LTS) uitgave die vijf jaar ondersteund wordt met gratis updates. Ubuntu 14.04 LTS is de laatste en aanbevolen long term support uitgave.

Vandaag is Ubuntu 14.10 uitgebracht (de nummering van Ubuntu weerspiegelt jaar en maand van verschijnen). Dit is een tussenuitgave die voor de meeste mensen niet aan te raden is. Ubuntu 14.10 brengt zo weinig vernieuwingen dat je gerust bij 14.04 LTS kunt blijven. Je mist namelijk bijna niks als je nog even bij de stabiele, half jaar oude variant van Ubuntu blijft.

Duidelijk zichtbaar is dat de Ubuntu-ontwikkelaars het razenddruk hebben met het klaarstomen van Ubuntu Touch voor smartphones en tablets, want de desktop-uitgave heeft nog nooit zo weinig vernieuwingen gekend! De voornaamste veranderingen zijn nieuwere versies van alle onderdelen en software-pakketten die met Ubuntu meegeleverd worden. Ubuntu 14.10 heeft de nieuwste Linux Kernel (het hart van het besturingssysteem) die ondersteuning voor nieuwere Intel-processoren en Nvidia grafische kaarten heeft en nieuwe versies van standaardsoftware als Firefox, Thunderbird en Libre Office. Ten slotte kent de Unity-interface van Ubuntu diverse bugfixes waardoor deze stabieler en sneller moet werken. Ook ondersteunt Unity hoge resolutie (HDPI) schermen beter.

De enige uiterlijke vernieuwing is dat er 12 nieuwe wallpapers worden meegeleverd. Maar de standaardwallpaper is weer niet veranderd. Weinig nieuws te zien dus. Tenzij je het leuk vindt om besturingssystemen te installeren of te upgraden, adviseren wij om gewoon bij Ubuntu 14.04 LTS te blijven. Je mist niks. De server-variant van Ubuntu 14.10 heeft trouwens - in tegenstelling tot de desktop-versie - wel wat meer verbeteringen gekregen.

Je kunt - als je echt wilt - Ubuntu 14.10 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je vanuit Ubuntu zelf wilt upgraden - wat automatisch kan - dan doe je dat door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Ubuntu 14.04 LTS


Ubuntu is de meestgebruikte Linux-variant die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. Ubuntu is een gratis vervanger voor Windows op de desktop. Maar Ubuntu is ook geschikt voor servers en zal in 2014 verschijnen als besturingssysteem voor smartphones, tablets en televisies.

Elk half jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht en elke twee jaar een long term support (LTS) uitgave die vijf jaar ondersteund wordt met gratis updates. Ubuntu 14.04 LTS is zo'n long term support uitgave. Dus voor mensen die Windows XP willen vervangen is dit een uitstekend moment om de nieuwste Ubuntu te proberen.

Ubuntu 14.04 is een echte LTS-uitgave in die zin dat de stabiliteit voorop staat. Niet experimentele nieuwe functies introduceren, maar het afleveren van een oerdegelijk besturingssysteem was de hoofdopdracht voor de ontwikkelaars van producent Canonical. Verder hebben de makers goed geluisterd naar hun gebruikers en zijn er veel kleine, maar zeer prettige, visuele en functionele vernieuwingen ingevoerd waar al langer om gevraagd werd. Gebruikers kunnen ook veel meer zelf instellen in de Unity interface. Wij zetten de veranderingen op een rijtje.

1. De iconen in de Unity Launcher (zijbalk) kun je nu verkleinen tot 16 pixels. Dat was 48. De zijbalk kan daardoor veel minder breed worden - en meer icoontjes bevatten. Onder Systeeminstellingen | Uiterlijk kun je het formaat instellen.


Kleine zijbalk is mogelijk plus afgeronde hoeken (klik voor groter)

2. Je kunt weer instellen dat je lokale menu's (in het venster van het programma zelf) in plaats van globale menu's (in de systeembalk) wilt. Dit betekent dat je de menu's in de titelbalk van een venster kunt plaatsten in plaats van bovenaan het scherm - zoals ook Mac OS X heeft. Zie de afbeelding hieronder voor meer uitleg.


Je kunt weer lokale i.p.v. globale menu's instellen (klik voor groter)

3. Het vergrendelscherm heeft het uiterlijk van het inlogscherm gekregen. In plaats van het grijze, saaie venstertje is het vergrendelscherm identiek aan het inlogscherm van Ubuntu geworden. En dat ziet er wat ons betreft een stuk mooier uit.


Nieuw lock screen

4. Applicaties zoals de Nautilus bestandsbeheerder (de Linux equivalent van Windows Verkenner) krijgen weer een volledig menu in plaats van alleen het tandwieltje met submenu's. Een aantal Gnome-toepassingen had vereenvoudigde menu's gekregen (zoals browser Google Chrome bijvoorbeeld ook heeft), maar in Ubuntu 14.04 LTS komen de uitgebreide menu's weer terug.


Weer volledige menu's in Nautilus

5. Alle vensters van applicaties hebben nu mooi afgeronde hoeken (dus anti-aliased zonder karteltjes). Een detail, maar het ziet er wel veel beter uit.

6. Ten slotte heeft Ubuntu 14.04 weer een nieuwe, licht aangepaste, standaard bureaublad-achtergrond:


De nieuwe standaard bureaubladachtergrond (die je natuurlijk kunt wijzigen)

Voor mensen die niet zo'n liefhebber zijn van de paars/oranje kleurencombinatie die vaak in Ubuntu gebruikt wordt is het overigens mogelijk om een andere wallpaper te kiezen. Onder Systeeminstellingen | Uiterlijk heb je keuze te over. En je kunt ook een dynamische achtergrond kiezen die in de loop van de dag steeds verandert. Deze dynamische wallpapers zijn herkenbaar aan het klokje erop. En ze zijn veel mooier dan de standaard achtergrondafbeelding...

Verdere vernieuwingen in Ubuntu 14.04 LTS zijn onder andere dat je het geluidsniveau kunt instellen op meer dan 100% (Systeeminstellingen | Geluid), trim standaard aanstaat voor SSD-schijven en dat alle applicaties, zoals Firefox en LibreOffice, natuurlijk bijgewerkt worden naar de laatste versie. Ten slotte is ondersteuning voor High DPI schermen toegevoegd.

Ubuntu 14.04 LTS legt een stevig fundament voor de komende jaren van waaruit langzamerhand de Ubuntu Touch-variant voor tablets en smartphones kan worden uitgerold. Voor mensen die een nieuw besturingssysteem zoeken na het einde van Windows XP is Ubuntu 14.04 LTS een ideale overstap: gratis, stabiel, snel en veelzijdig.

Je kunt Ubuntu 14.04 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je vanuit Ubuntu zelf wilt upgraden - wat automatisch kan - dan doe je dat door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Wat zijn jouw ervaringen met Ubuntu 14.04 LTS? Laat het weten in de reacties!

Ubuntu 13.10


Ubuntu is de meestgebruikte Linux-variant die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. Ubuntu is een gratis vervanger voor Windows op de desktop. Maar Ubuntu is ook geschikt voor servers en zal in 2014 verschijnen als besturingssysteem voor smartphones, tablets en televisies.

Elk half jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht en elke twee jaar een long term support (LTS) uitgave die vijf jaar ondersteund wordt. De volgende LTS-uitgave is in april 2014. Vandaag is een tussenuitgave verschenen in de vorm van Ubuntu 13.10 (de nummering geeft jaar en maand weer).

Ubuntu 13.10 is deze keer zeer duidelijk een tussenuitgave: er is niet bijster veel nieuwe functionaliteit toegevoegd. Je kunt aan alles merken dat producent Canonical bijna al zijn mankracht inzet om de mobiele versie van Ubuntu, genaamd Ubuntu Touch, gereed te maken voor smartphones en tablets in 2014.

Want 2014 moet het jaar van Ubuntu worden. Er komen dan varianten van het besturingssysteem uit voor telefoons, tablets, desktop pc's, servers en smart tv's. Uiteindelijk moet dit - misschien in 2014, maar waarschijnlijk later - culmineren in één uniform besturingssysteem voor alle toestellen.

Ubuntu Touch zal dan - naast smartphones en tablets - ook op gewone laptops en pc's geïnstalleerd kunnen worden. Om dit ambitieuze project te realiseren is Canonical een eigen displayserver (de fundering voor de grafische gebruikersinterface) aan het bouwen die het verouderde X11 in Linux moet vervangen.

Deze nieuwe displayserver, genaamd Mir, zou al in Ubuntu 13.10 ingebouwd moet worden. Omdat Mir (en vooral de compatibiliteitslaag XMir) nog niet stabiel genoeg is, heeft Canonical dit streven echter uitgesteld. Mir zal de basis vormen voor de volgende generatie van de Unity-interface die geschikt is voor alle apparaten. Deze Unity 8 met Mir zal nu waarschijnlijk pas in Ubuntu 14.10 de standaard desktopomgeving worden.


Ubuntu 13.10 bureaublad (klik voor groter)

Maar goed dit is allemaal toekomstmuziek, eerst de veranderingen in Ubuntu 13.10. De voornaamste wijziging is dat de zoekmogelijkheden in Ubuntu zijn uitgebreid. Vanuit de Dash (Ubuntu-icoon linksboven) kon je altijd al lokaal alle bestanden en mappen, foto's, video's, muziek, sociale netwerkberichten en applicaties op je pc doorzoeken. Online zoeken was beperkt.

In Ubuntu 13.10 zijn nu heel veel zogeheten smart scopes toegevoegd waarmee je ook in diverse online bronnen zoals Wikipedia, Amazon, themoviedb.org, ScienceDirect, OpenClipArt, PubMed, eBay, Google News, Reddit, Ask Ubuntu, GrooveShark, Dictionary,  enzovoort kunt zoeken. Bovendien kun je je bestanden en foto's op Google Drive, Ubuntu One, Picasa,Facebook en Flickr doorzoeken. En ten slotte kun je vanuit de Dash je bladwijzers in Firefox en Chromium vinden en openen.


Lokaal en online zoeken in de Dash in Ubuntu

Het is natuurlijk de bedoeling dat de zoekresultaten in de Dash steeds verder uitgebreid worden met nieuwe smart scopes - en dat de resultaten relevanter worden voor gebruikers, omdat je nu soms met een overweldigend aantal zoekresultaten wordt geconfronteerd. Gebruik vooral ook de filters rechtsboven om betere - en minder - zoekresultaten te krijgen. Online zoeken kun je trouwens uitschakelen als je dat wilt in Systeeminstellingen | Beveiliging & Privacy | Zoeken.

Ook is desktop-interface Unity 7 verder gestroomlijnd, waardoor werken met Ubuntu weer wat sneller en soepeler zal verlopen. Wat betreft het uiterlijk zijn er kleine aanpassingen aan bestandsbeheerder Nautilus gedaan, is er een applet toegevoegd aan de systeembalk voor je toetsenbordindeling en zijn er weer diverse nieuwe wallpapers beschikbaar (ook automatisch roulerende, zodat je door de dag heen andere achtergronden hebt).

Ten slotte brengt Ubuntu 13.10 natuurlijk bijgewerkte versies van de Linux Kernel (3.11), Firefox, LibreOffice, Rhythmbox en veel andere programma's.

Ubuntu 13.10 is een - wat magere - tussenstap op weg naar één Ubuntu voor computer, smartphone en tablet. Canonical richt zich voornamelijk op het klaarstomen van de mobiele varianten van Ubuntu, zodat Ubuntu 13.10 niet heel veel nieuws te bieden heeft.

Je kunt Ubuntu 13.10 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je vanuit Ubuntu 13.04 wilt upgraden dan kan dat door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Wat zijn jouw ervaringen met Ubuntu 13.10? Laat het weten in de reacties!

Ubuntu 13.04


Ubuntu is de meestgebruikte Linux-variant die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. Ubuntu is een gratis vervanger voor Windows op de desktop. Maar Ubuntu is ook geschikt voor servers en zal in 2014 verschijnen als besturingssysteem voor smartphones, tablets en televisies.

Elk half jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht en elke twee jaar een long term support (LTS) uitgave die vijf jaar ondersteund wordt. De volgende LTS-uitgave is in april 2014. En dat moet een heel belangrijke uitgave worden, want Ubuntu 14.04 zal moeten kunnen draaien op computers, smartphones, tablets en tv's. Eén besturingssysteem voor elk apparaat.

Maar zover zijn we nog niet. Vandaag is Ubuntu 13.04 uitgebracht door producent Canonical, een tussenuitgave die nog maar negen maanden ondersteund zal worden met updates (maar je kunt wel altijd gratis upgraden naar een nieuwe versie van Ubuntu). En dat is de eerste wijziging in Ubuntu 13.04: de ondersteuningsperiode voor niet-LTS releases is gehalveerd van 18 naar 9 maanden, zodat moederbedrijf Canonical meer armslag heeft voor de ontwikkeling van Ubuntu op touch-apparaten.


Ubuntu 13.04 bureaublad (klik voor groter)

Ubuntu 13.04 is vooral gericht geweest op het verbeteren van Ubuntu's eigen Unity-interface, de desktop-omgeving met de kenmerkende zijbalk (launcher) aan de linkerkant van het scherm. En dat is te merken: werken met Unity gaat veel sneller en voelt veel soepeler aan dan in vorige uitgaves.

Ook het uiterlijk is onderhanden genomen. Zo zijn de programma-iconen geheel vernieuwd van zoekfunctie Dash, bestandsbeheerder Nautilus, het Software Centrum en de Software Updater. En er is voor gekozen om standaard een knop te hebben om het bureaublad te tonen in plaats van een knop voor de vier werkbladen. Dit laatste valt wel te wijzigen in de instellingen.
 

Verder zitten in de Unity interface en de zoekfunctie Dash (Ubuntu-logo linksboven) weer veel visuele verfraaiingen. Zo zijn de achtergronden van de iconen in de zijbalk nu bijvoorbeeld transparant als ze inactief zijn en krijgen ze pas een achtergrondkleur als ze actief zijn.

Bovendien is de navigatie een stuk makkelijker geworden. Rechtsklikken op de iconen in de zijbalk geeft de mogelijkheid om te wisselen tussen de vensters die een applicatie open heeft staan - waarbij het actieve venster met een stip gemarkeerd is (zie afbeelding). Unity kent nu ook de mogelijkheid om actieve applicaties in de zijbalk te selecteren door met je muiswiel te draaien. Zo hoef je niet eens te klikken om te wisselen tussen applicaties.

Zoeken in de Dash is ook verbeterd: typfouten in zoekopdrachten worden automatisch gecorrigeerd, dus zowel Firefox als Friefox leveren Mozilla's browser op (zie video).

Aan de systeembalk rechtsboven is een synchronisatiemenu toegevoegd. Dit zogeheten syncmenu is voor de geïntegreerde clouddienst Ubuntu One (met 5 GB gratis opslag). Hier kun je je bestanden bekijken, delen met anderen en recente bestandsoverdrachten zien. Eveneens is in de systeembalk nu een Bluetooth-menu zichtbaar, als je Bluetooth hebt.

Standaard meegeleverde software met Ubuntu 13.04 is onder andere browser Firefox 20, kantoorpakket LibreOffice 4.0, bestandsbeheerder Nautilus 3.6.3 en een vernieuwde Software Updater die nu ook icoontjes van de bij te werken software vertoont. Al je andere favorieten kun je zelf downloaden in het Software Centrum. Sociale netwerk-client Gwibber wordt niet meer meegeleverd.

Ubuntu 13.04 is een tussenstap op weg naar één Ubuntu voor computer, smartphone en tablet (wat over een jaar met Ubuntu 14.04 het geval moet zijn). Vooral Unity is gestroomlijnd in deze uitgave, waardoor werken met Ubuntu sneller is geworden en de interface er een stuk fraaier uitziet.

Je kunt Ubuntu 13.04 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je vanuit Ubuntu 12.10 wilt upgraden dan kan dat door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Wat zijn jouw ervaringen met Ubuntu 13.04? Laat het weten in de reacties!

Ubuntu 12.10


Gisteren is Ubuntu 12.10 uitgebracht door producent Canonical. Deze versie van het populaire gratis besturingsysteem - dat een serieus en gebruikersvriendelijk alternatief is voor Windows en Mac OS X - kent weer diverse kleine verbeteringen en vernieuwingen.

Het meeste werk is bij de ontwikkeling van Ubuntu 12.10 gericht op de Unity-interface. De kenmerkende launcher (zijbalk aan de linkerkant) is visueel 'opgepimpt' door de balk en de achtergrond van de programma-iconen doorzichtig te maken. Alleen actieve applicaties hebben nu een gekleurde achtergrond.

Unity heeft verschillende nieuwe animaties bij het minimaliseren van vensters en het installeren van applicaties gekregen. Ook is de werkblad-wisselaar nu te verplaatsen in de launcher, zodat je die bijvoorbeeld bovenaan onder het Ubuntu/Dash-icoon kunt zetten.

In de Dash (het dashboard waar je kunt zoeken naar bestanden en programma's - klik op het Ubuntu-icoon linksboven) kun je rechtsklikken op films, foto's, muziek en applicaties waarna je een preview krijgt en diverse acties kunt uitvoeren, zoals het afspelen van een film, mailen van een foto of document en het de-installeren van een software-programma. 

Controversieel is dat als je zoekt in Dash nu ook - onder Meer suggesties - zoekresultaten van online winkel Amazon en de UbuntuOne Music Store worden weergegeven (waar je dan direct items kunt kopen). Deze reclame zorgde voor veel ophef in de Ubuntu-community en daarom is nu een optie toegevoegd onder Systeeminstellingen | Privacy waarmee je online zoekresultaten in de Dash kunt uitschakelen.


Online zoekresultaten in de Dash (klik voor groter)

Verder zijn er aan de Launcher iconen van de UbuntuOne Music Store en online warenhuis Amazon toegevoegd. Deze 'webapps', snelkoppelingen die openen in Firefox, kun je echter makkelijk verwijderen door rechts te klikken en ze los te koppelen. Als je met Firefox surft in Ubuntu zul je merken dat veel websites aanbieden om webapps te installeren in de launcher. Handig als je snel bij je favoriete sites, zoals Facebook en Gmail, wilt komen.

De Dash heeft nu trouwens ook een foto-lens en sociale media-lens waarmee je je afbeeldingen én je online accounts kunt doorzoeken. Bijvoorbeeld Flickr-foto's, Twitter-berichten en Google Drive-bestanden kun je zo vinden. 

Je kunt je online accounts (Twitter, Facebook, Windows Live, Gmail, Picasa, Google+, Flickr, Google Docs etc.) integreren in het berichtenmenu rechtsboven in Ubuntu (envelop-icoon) en verbinden met allerlei applicaties, zodat je bijvoorbeeld foto's direct naar je online account kunt zenden. Dit kun je inschakelen onder Systeeminstellingen.

Ook de losse applicaties in Ubuntu 12.10 zijn bijgewerkt naar de laatste versie. Firefox en Thunderbird 16.01 en Libre Office 3.6.2 worden standaard meegeleverd. Software als Google Chrome/Chromium, Skype en GIMP kun je gratis installeren vanuit het uitgebreide Software Centrum dat duizenden gratis apps bevat.

Voor het standaard kantoorpakket in Ubuntu, Libre Office, is eindelijk het global menu ingevoerd, zodat je daar niet nog een extra menubalk hebt.


Global menu voor Libre Office

GIMP 2.8 met de één venster modus wordt meegeleverd met Ubuntu 12.10 en werkt nu ook naar behoren. In Ubuntu 12.04 waren nog wel eens problemen met maximaliseren.

Ubuntu 12.10 is een uitgave die vooral de online mogelijkheden van Ubuntu uitbreidt met webapps, online zoeken en integratie met online/sociale media accounts. Verder zijn er verfijningen aan de interface doorgevoerd. Voor de meeste gebruikers zal Ubuntu 12.04 (dat vijf jaar gratis updates krijgt) nog prima werken en is het niet heel noodzakelijk om te upgraden.

Je kunt Ubuntu 12.10 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om het te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je al Ubuntu 12.04 gebruikt en wilt upgraden dan kan dat vanuit Ubuntu door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Ubuntu 12.04 LTS

Vandaag is Ubuntu 12.04 LTS uitgebracht. Deze versie van het populaire gratis besturingsysteem - dat een serieus en gebruikersvriendelijk alternatief is voor Windows en Mac OS X - heeft de puntjes op de i gezet bij de vervolmaking van zijn revolutionaire Unity-interface.

De codenaam voor Ubuntu 12.04 was dan ook 'Precise'. En dat is wat er is gebeurd: moederbedrijf Canonical heeft getracht een zo foutloos en precies mogelijke uitgave van Ubuntu te creëren. Het lijkt er inderdaad op dat Ubuntu 12.04 een van de meest stabiele releases is van de toch al stabiele Linux-variant.


Het standaard bureaublad van Ubuntu 12.04 met de Unity-interface (klik voor groter)

Er is, zoals gezegd, vooral gesleuteld aan de Unity-interface die vorig jaar geïntroduceerd werd. Uiterlijk is dit zichtbaar aan een mooiere, transparante Starter (zijbalk met applicaties) links en een vernieuwde Dash-functie (het 'dashboard' van Ubuntu dat bereikbaar is via de Ubuntu-knop linksboven of de Windows-toets op je toetsenbord).


Vernieuwde Dash (klik voor een grotere weergave)

Gekozen is om de grote knoppen van de browser, mail, fotobeheer en muziekspeler te vervangen door een overzicht van recent gebruikte applicaties en bestanden met een duidelijke zoekfunctie. Zo kun je snel aan de slag met je meestgebruikte programma's en documenten. De standaardapplicaties kun je sowieso in de linkerzijbalk vinden.

De Dash biedt behalve dit 'Home-venster' ook nog vensters met zoekmogelijkheden en filters voor applicaties, mappen en bestanden, muziek en - wat nieuw is - video. Met dit laatste vensters kun je je eigen filmpjes, maar ook online video's op YouTube en andere sites doorzoeken.


Video's zoeken vanuit de Dash (klik voor een grotere afbeelding)

Wisselen tussen de vensters (of lenzen, zoals ze genoemd worden) met applicaties, bestanden en mappen, muziek en video in de Dash kan via de witte icoontjes onderaan het paarse venster (zie afbeelding hierboven). Filters voor het zoeken staan rechtsboven.

Nieuw is verder het onderdeel Privacy dat je via Systeeminstellingen (of door zoeken in de Dash) kunt bereiken en waarmee je kunt instellen welke mappen doorzocht worden door de zoekfunctie in de Dash en waarmee je recent bekeken bestanden, muziek en video kunt wissen uit de zoekresultaten als je dat wenselijk vindt.

Standaardbrowser en mailprogramma in Ubuntu 12.04 zijn nog altijd Firefox en Thunderbird, maar als muziekspeler is oudgediende Rhythmbox weer terug. Maar je kunt natuurlijk altijd Banshee of een andere muziekspeler installeren via het Ubuntu Softwarecentrum (klik op de oranje tas in de zijbalk en je kunt gratis duizenden applicaties installeren).

Ook de gratis 5 GB online opslag die Ubuntu standaard biedt met zijn clouddienst Ubuntu One is beter geïntegreerd in het besturingssysteem. Ubuntu One synchroniseert (net als DropBox) een map op je pc met je andere pc's of laptops. En die hoeven niet Ubuntu te draaien, want er is ook een Windows-applicatie voor en er zijn apps voor Android en iOS.

Verder is er veel aandacht besteed aan het simpelweg beter laten functioneren van alle hardware. Drivers voor bijvoorbeeld veel Synaptic-touchpads op laptops zijn sterk verbeterd, waardoor nu - eindelijk - bijna alle mogelijkheden van deze touchpads, clickpads of trackpads benut worden.

De multi-monitor ondersteuning is in Ubuntu 12.04 eveneens stevig onderhanden genomen, zodat het werken met meerdere beeldschermen goed functioneert. Onder Systeeminstelling | Hardware | Schermen kun je overigens instellen of je op elke monitor ook een aparte starter (zijbalk met applicaties) wilt hebben.

Ten slotte is het inlogscherm (de Unity-greeter) dat verschijnt als je je pc opstart danig verbouwd.


Installatie Ubuntu 12.04

Ubuntu 12.04 LTS moet na de vele veranderingen die het afgelopen jaar geïntroduceerd zijn een stabiliserende factor zijn in de ontwikkeling van Ubuntu. Deze uitgave van het besturingssysteem moet zeer stabiel, snel en soepel werkend zijn. Het lijkt erop dat dat aardig gelukt is. Ubuntu 12.04 werkt heel prettig, ziet er mooi uit en is zeer gebruikersvriendelijk - mits je even de tijd neemt om te wennen aan de Unity-interface.

Ubuntu 12.04 kent long term support (LTS), wat betekent dat je vijf jaar lang gratis updates krijgt. Maar je kunt ook altijd vanuit Ubuntu gratis upgraden naar een nieuwe halfjaarlijkse of tweejaarlijkse (LTS) uitgave.

Pagina's