Googles besturingssysteem Chrome OS moet eind 2010 klaar zijn

Chrome OS, het nieuwe besturingssysteem van Google, is waarschijnlijk eind dit jaar klaar. Google wil Chrome OS vooral op laptops en netbooks installeren. Browser Google Chrome en Googles vele webdiensten (zoals Gmail, Google Docs, Picasa enzovoort) staan centraal in het nieuwe operating system.

Google meldt dat Chrome OS nog altijd op schema ligt en voor het laatste kwartaal van 2010 gepland staat. De basis van Chrome OS zal bestaan uit onderdelen van Linux. Googles internet browser Chrome speelt daarbovenop de hoofdrol. Het besturingssysteem is in feite niet veel meer dan een superbrowser vanwaaruit allerlei webapplicaties gestart kunnen worden. Googles eigen webapplicaties zoals Gmail, Google Docs, Picasaweb, Google Wave en Google Agenda en Google Talk, maar ook online applicaties van concurrenten kunnen gebruikt worden.

Voordelen van Chrome OS moeten worden dat het heel snel is (en razendsnel opstart) en dat Googles besturingssysteem veilig wordt. De systeembestanden zijn door gebruikers niet te bereiken en het OS zal zichzelf automatisch updaten. Chrome OS wordt gezien als concurrent voor Windows op laptops en netbooks. Voor smartphones en tablets zet Google in op het mobiele besturingssysteem Android.

Lees meer over Chrome OS en bekijk afbeeldingen

Bron: PC World

Deel dit artikel: 

Reacties

Jan-Willem,

Er zijn 2 systemen in de wereld, 1) het systeem zoals dat wij dat kennen en 2) een schaduwsysteem. 1 is zich niet van bewust dat 2 bestaat. Voor 1 hoef je niet bang te zijn, heb je niks gedaan, niks aan de hand. Bij 2 is dat anders, hier gebruiken ze alle gegevens
om anderen te bedriegen en te manipuleren. Nu is de vraag waar hoort Google bij? Mijn advies
is: zo weinig mogelijk prive gegevens op internet zetten, een kale browser gebruiken zoals www.srware.net, gewoon goed je pc dichttimmeren. Wil je geen risico lopen dan moet je van alles afscheid nemen incl. gsm en in het oerwoud gaan wonen.
Tony

Ik denk dat we inderdaad voorzichtig moeten zijn met het binnenlaten van Google in je huiskamer. Ook ik heb Gmail, maar ik ben toch serieus aan het twijfelen om deze account op te heffen.
Tevens kan de Amerikaanse overheid onder de 'patriot act' zonder gerechtelijke tussenkomst data verzamelen van een database als die van Google's Gmail. Nu zal dat voor de meeste mensen geen gevolgen hebben, maar wie weet wat men op de lange termijn met deze data wil/kan doen. Ik vind dat we hier voorzichtig mee om moeten gaan.

Maar goed dat Windows XP nog door Microsoft wordt ondersteund (met veiligheidsupdates) tot 1 april 2014.
Er is dus geen enkele reden om deze kwaadaardige Frankenstein eind 2010 te installeren.
En ook niet in 2014, want zoals u al aangeeft, het is slechts een webbrowsertje met enkele apps, alleen Google's belangen diendend.

Reageer