Browser top vijf oktober 2010: Google Chrome groeit

Hoeveel procent van de internetters gebruikt een bepaalde browser? Wie stijgt en wie daalt in deze hitlijst van de internet browsers? De top vijf van september en oktober 2010 ziet er zo uit volgens de twee grootste statistiekboeren: StatCounter en NetApplications.

Nog geen veranderingen in de algemene trends van het afgelopen jaar. Google Chrome blijft gestaag groeien, weer een half procent en driekwart procent erbij deze maand. Internet Explorer verliest wederom een half procent bij NetApplications en StatCounter en zit nu duidelijk onder de, respectievelijk, 60%- en 50%-grens.

Ook Firefox blijft een - zij het zeer lichte - dalende trend houden. 0,1% en 0,2% eraf deze maand; een lijn die het hele jaar al aanhoudt. Safari blijft licht groeien en Opera schommelt wat heen en weer de afgelopen maanden en verliest nu weer wat.

Browser marktaandelen wereldwijd - september en oktober 2010 (in procenten)

  Browser NetApplications StatCounter
    sep 2010 okt 2010 sep 2010 okt 2010
1 Internet Explorer 59,65 59,18 49,87 49,21
2 Firefox 22,96 22,83 31,5 31,24
3 Google Chrome 7,98 8,50 11,54 12,39
4 Safari 5,27 5,36 4,42 4,56
5 Opera 2,39 2,29 2,03 2,00

Noot: de cijfers van NetApplications worden soms later licht gecorrigeerd en kunnen enkele honderdste procenten schelen met eerdere meldingen

Bronnen: NetApplications en StatCounter

Deel dit artikel: 

Reacties

Touché! ;)

Redactie bedankt voor het commentaar en de terechtwijzing daar waar nodig. De conclusie van jullie snap ik wel en ik ben het ook helemaal eens met de langetermijn data, maar ben vooral huiverig voor het interpreteren van veranderingen per maand, maar daarin ben ik kennelijk ook niet helemaal alleen. Dank redactie!

Klopt, die maandelijkse verschuivingen zijn niet altijd significant denk ik. Zoals nu bij FF met 0,2% enzo. Maar over een jaar zie je wel een trend.

Ter illustratie: hebben we daar een mooie grafiek van?

Bij NetApplications en StatCounter (zie linkjes bij Bronnen) kun je de prachtigste grafiekjes tevoorschijn toveren, daar kan ik niet aan tippen...;-)

Interpretatie

Deze data geven geen antwoord op de vraag hoeveel procent van de internet gebruikers welke browser gebruiken. Netapplications en Statcounter houden bij met welke browser een site is bezocht die gebruik maakt van hun code op de site.

Dit geeft de volgende problemen:

1. Zijn de sites die NetApplications of Statcounter code gebruiken wel representatief voor "het Internet"? Het zou kunnen zijn dat het met name sites zijn die door een bepaald soort mensen bekeken wordt met een daarbij behorende browser. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat een opera gebruiker bijvoorbeeld te vergelijken is met een IE8 gebruiker als het gaat om welke sites er allemaal bekeken worden. Net zo goed als het gebruik van IE op deze site waarschijnlijk ook lager ligt dan gemiddeld.

2. Het houdt geen rekening met of gebruikers van bepaalde browsers meer pagina' bekijken. Stel dat FF gebruikers meer internetten/surfen en dus meer pagina's bezoeken dan IE gebruikers, dan wordt het FF percentage nu hoog gehouden door het surfgedrag niet door browsergebruik.

3. Het houdt geen rekening met dat veel mensen meerdere browsers hebben. Het is natuurlijk ook wel raar dat het optelsommetje van de precentages op (bijna) 100% komt. Dit ligt dus aan hoe NetApplications/Statcounter werken.

4. Gebruikers die bijvoorbeeld hun firewall lekker streng hebben ingesteld, een proxy gebruiken of plaatjes van derden op een site blockeren (zoals bijvoorbeeld met adblock (plus) extension in FF) geven sowieso geen data door aan deze tellers.

Al met al tijd voor een grote korrel zout en zeker geen grote conclusies vermelden op basis van 0.1% verandering. Natuurlijk is dit wel een mooie manier van data verzamelen, maar de interpretaties mag wel iets voorzichtiger.

Kortom, de percentages geven weer wat het percentage is van de browsers die gebruikt worden door gebruikers om bepaalde sites te bekijken. Niet meer en niet minder.

1. Representaviteit voor 'het internet' is moeilijk, omdat waarschijnlijk Azië en Afrika bijvoorbeeld wat ondervertegenwoordigd zijn door beide statistiekboeren. Toch denk ik dat NetApplications en StatCounter een steekproef hebben die redelijk representatief is voor de Westerse wereld. StatCounter is wat meer Europees georiënteerd, NetApplications meer op de VS gericht. (Ik moet je trouwens 'teleurstellen' het gebruik van IE op deze site is net als in de rest van Nederland: hoog).

2. Beide statistiekboeren houden wel rekening met het onderscheid tussen pageviews en unieke bezoekers. Daarmee ondervang je dit tweede probleem.

3. Het gaat er ook niet om of mensen meerdere browsers gebruiken, maar hoeveel/hoe vaak ze die gebruiken. Die 100% is dan ook niet raar natuurlijk: ze kijken naar browsergebruik en dat wordt onderverdeeld. Er wordt niet per bezoeker gewogen of het een IE-gebruiker is of FF-gebruiker. Dat kan ook niet natuurlijk.

4. Dat klopt, maar dat is een vrij kleine groep.

De statistieken hoef je ook niet als absolute waarheid te nemen (je ziet al dat StatCounter en NetApplications soms behoorlijk verschillen), maar ze geven wel duidelijke trends aan: IE zakt al jaren, Google Chrome stijgt, FF stagneert enzovoort. Doordat GSS ook twee statistiekboeren neemt krijg je toch wel een aardig beeld denk ik. Voor de kleine browsers als Opera zijn de cijfers echter misschien wel wat minder accuraat.

Toch vind ik zelf steekproeven als deze wel nuttig omdat ze - zoals gezegd - trends laten zien. Het is net als bij verkiezingen: de steekproeven zijn niet altijd even nauwkeurig maar ze voorspellen toch meestal wel aardig de trends en de einduitslag. Alleen bij de browserstatistieken hebben we slechts de steekproeven en geen einduitslag  van de verkiezing... (want het is nu eenmaal onmogelijk al het internetverkeer van alle websites ter wereld te bekijken).

Reageer