Virusscanners voor Windows 7 getest: Kaspersky en Norton beste, Microsoft Security Essentials verrassend goed (februari 2017)
Het Duitse test-instituut AV-Test doet meerdere keren per jaar onderzoek naar de mate van bescherming, systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners. Bij de test van februari, die nu gepubliceerd is, werden 19 anti-virus producten voor Windows 7 onder de loep genomen. Panda en Emsisoft doen voor het eerst in jaren niet meer mee, onbekend is waarom. De bescherming tegen 195 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en ruim elfduizend al wijdverspreide virussen werd gemeten.
Bescherming
Op bescherming behaalden zeven van de 19 anti-virus programma's de hoogste score van 6 punten: ze stopten - bijna - alle bedreigingen. Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je echter dat deze keer alleen Kaspersky en Norton (Symantec) overal een 100% score behalen en echt alle virussen tegenhouden.
De betaalde producten van Bitdefender, TrendMicro, G Data en F-Secure en de gratis virusscanner Avast Antivirus Free hebben een slippertje, maar krijgen toch zes punten. AV Test lijkt iets soepeler te zijn geworden in zijn beoordelingen en geeft ook zes punten als eens een virus gemist wordt.
Opmerkelijk is dat vlak daarachter Microsoft Security Essentials eindigt. De virusscanner van Microsoft haalt 5,5 punten en doet het dus erg goed op bescherming. Meer dan 99,5% van de malware wordt tegengehouden. En dat is weleens anders geweest, want een paar jaar geleden waren de scores veel slechter en blokkeerde MSE soms minder dan 90% van de malware.
Microsoft Security Essentials eindigt deze test zelfs voor gevestigde namen als Avira AntiVirus, ESET en AVG Anti-Virus die vijf punten behalen (en zo'n 99% van de virussen tegengehouden). Het gratis Comodo Internet Security en McAfee (Intel) halen deze keer maar vier punten en eindigen onderaan de test op bescherming.
Hieronder kun je alle resultaten van de geteste virusscanners nalezen (klik voor groter).
Bron: AV-Test
Vals positieven
Er zijn nauwelijks vals positieven bij de virusscanners in deze test. De bekende namen behalen allemaal de maximale score van zes punten en vallen hun gebruikers dus niet lastig met vals alarm over virussen. Alleen McAfee stelt hier wat teleur met vijf onterechte meldingen of blokkades van vermeende virussen.
Systeembelasting
Kaspersky, Bitdefender, Trend Micro en Norton vertragen je pc nauwelijks en krijgen ook op deze categorie zes punten. AVG, McAfee en Avira zitten vlak daarachter met 5,5 punten.
Microsoft Security Essentials behaalt hier vijf punten. Deze scanner zorgt met name voor vertraging bij het installeren van programma's. Het bezoeken van websites, downloaden van software, draaien van programma's en kopiëren van gegevens levert echter nauwelijks extra vertraging op.
Avast scoort 4,5 punten op systeembelasting, met name doordat het programma zorgt voor vertraging bij het kopiëren van bestanden op high end pc's. Dit is ook de reden dat Comodo maar drie punten haalt op dit onderdeel: het kopiëren van bestanden wordt maar liefst 237% langzamer met Comodo op je pc.
Overall winnaar is...
De scanners die - zoals wel vaker - 18 punten behaalden bij deze test zijn Kaspersky, Norton (Symantec), Bitdefender en Trend Micro: zes punten op bescherming en maximale scores op prestaties en vals positieven. 100% foutloos op bescherming zijn alleen Kasperky en Norton. Kaspersky en Norton zijn dus de overall winnaars in februari als je naar het totaalplaatje kijkt.
Microsoft Security Essentials (MSE) doet het verrassend goed en eindigt op een gedeelde derde plaats met onder andere AVG, Avira en Avast. Op bescherming scoort Microsofts scanner deze maand zelfs beter dan Avira en AVG. Het lijkt er dus op dat Microsoft zijn zaakjes weer op orde heeft en investeert in de ontwikkeling van zijn anti-virus software. Ook Windows Defender haalt net als MSE het afgelopen jaar weer steeds betere scores op anti-virus tests. We gaan zien of deze hoopgevende trend zich blijft voortzetten het komende jaar.
Einduitslag (maximale score 18)
1. Kaspersky, Norton, Bitdefender en Trend Micro (18)
2. F-Secure en QuickHeal (17,5)
3. onder andere Avira, AVG, Avast, G Data, Microsoft Security Essentials (16,5)
- McAfee (14,5)
- Comodo (13)
Reacties
Merel
19 apr 2017 - 15:11
AV-comp W7 maart Real-World Protection https://www.av-comparativ...
AV-comp W10 pro Malware Protection https://www.av-comparativ...
Hansz
29 mrt 2017 - 19:50
Ook voor mij de ingebouwde windows defender omdat deze zijn taak prima doet, niet vertragend werkt, geen irritante overbodige meldingen en is ook nog eens geen extra uitgave. Andere anti-virus programma's nemen vaak je halve computer over en werken dan vertragend met alles wat je doet. Zo af en toe doe ik eens een extra scan met een 2e anti-malware programma maar dan blijkt mijn PC ook schoon te zijn, een teken dat windows defender zijn werk goed doet.
GSM
29 mrt 2017 - 15:28
MSE (of de ingebouwde Windows Defender voor Windows 8.1 en 10) is gratis, is eenvoudig in het gebruik en maakt bovendien geen (hinderlijke) reclame. Ik zie zelf geen enkele reden om wat anders te gebruiken. Het is niet reëel, dat een virusscanner 100% dekkend zou kunnen zijn. In een test is dat met een moment opname misschien wel mogelijk, maar de praktijk is anders. Virusontwikkelaars zitten niet stil en daardoor blijft constante waakzaamheid van de gebruiker zelf altijd gewenst.
Koala
29 mrt 2017 - 12:27
Als je de afbeelding vergroot, wordt de test van Windows 8.1 van november/december 2016 weergegeven.
redactie
29 mrt 2017 - 12:29
Excuses, is nu gecorrigeerd. Dank voor het melden!
Reageer