Goede voornemens 2017: VPN gebruiken op open wifi netwerken en beveiligde mailverbindingen instellen
Al goede voornemens voor 2017? Wij hebben wel een paar suggesties wat betreft beveiliging. Altijd VPN gebruiken op open wifi netwerken en beveiligde POP/SMTP instellen in je e-mail (of eventueel IMAP). Hierdoor word je wachtwoord niet gestolen en kun je ook mail versturen op andere netwerken dan die van je provider (bijvoorbeeld op vakantie). Hieronder vind je tips en uitleg en gratis software die je kunt gebruiken.
1. Altijd VPN gebruiken op je laptop, tablet of smartphone op open wifi netwerken
Buitenshuis kun je vaak gebruik maken van gratis open wifi-netwerken. Heel handig, maar deze netwerken zijn meestal niet, of niet goed, beveiligd waardoor je gebruikersnaam en wachtwoord voor de mail zo te onderscheppen zijn. Of je andere wachtwoorden en codes voor websites die over een onbeveiligde verbinding gestuurd worden. Als je open wifi netwerken gebruikt kun je erop wachten totdat het een keer misgaat. Een VPN is dan geen overbodige luxe - en makkelijk in te stellen.
Met gratis VPN software en apps kun je namelijk ook op open wifi-netwerken veilig internetten. Deze handige programma's en apps maken een VPN-verbinding met beveiligde proxy servers, waardoor je veilig kunt surfen en mailen. De gratis varianten van de VPN software hebben vaak wel enige beperkingen, zoals reclame in de interface, een tijdslimiet of snelheidsbeperking, maar verder functioneren ze prima. Er zijn VPN apps voor laptops en tablets en smartphones.
ProtonVPN, TunnelBear en Betternet zijn prima gratis VPN's. Voor desktop én telefoon en tablet. Je kunt dan gewoon de VPN aanzetten en je browser of (op je tablet of smartphone) alle apps die je gebruikt zijn beveiligd.En ook Opera's ingebouwde VPN-functie in de desktop browser is ook goed.
Ziggo WifiSpots en KNP Wifi met Fon zijn overigens wel beveiligd, daar is een VPN niet nodig. Ook de 3G of 4G verbinding van je smartphone provider is beveiligd, het gaat puur om de gratis wifi-netwerken.
Download gratis VPN software en apps
2. Beveiligde e-mail verbindingen instellen in je mailprogramma
Als je niet alleen webmail gebruikt (via de site van je mailprovider), maar ook een mailprogramma op je pc, laptop of Mac, of een mail-app op je tablet of telefoon, dan moet je vaak zelf de serverinstellingen van je mail invullen. Als je dit al jaren terug hebt gedaan dan is de kans groot dat dit instellingen voor onbeveiligde verbindingen zijn.
Veel mensen gebruiken nog de standaard verouderde en onversleutelde verbindingen voor hun mail. Dit zijn POP3 met poort 110 en SMTP met poort 25. Hierdoor kunnen je mail, gebruikersnaam en wachtwoord en je mailbericht zo uitgelezen worden op onbeveiligde openbare netwerken.
Beter is om beveiligde SSL-verbindingen (Secure Sockets Layer) in te stellen, hierdoor wordt de verbinding tussen je apparaat en de mailserver versleuteld en kunnen internet criminelen niet je gegevens uitlezen op openbare netwerken. Kies daarom voor SSL of TLS als je provider dit ondersteunt. Of IMAP.
Behalve dat de onversleutelde POP-verbindingen onveilig zijn hebben ze ook als nadeel dat je geen mail kunt verzenden als je gebruikmaakt van een ander netwerk van een andere provider (daarom kun je op vakantie geen mail versturen met bijvoorbeeld Ziggo en KPN als je nog oude instellingen gebruikt). Met beveiligde POP/SMTP - en IMAP - kun je dit wel.
IMAP (Internet Message Access Protocol) is een moderner protocol dan POP (Post Office Protocol) dat iets anders werkt. Waar POP de mail van de server downloadt en verwijdert en op uw pc opslaat, laat IMAP de mail op de server staan en downloadt alleen de berichten die u ook opent.
Voordeel van IMAP is dat u op elk apparaat dezelfde mailbox (ook verzonden mail van andere apparaten!) krijgt te zien. De mailbox is gesynchroniseerd (hetzelfde) tussen al uw apparaten. Dus als u mail verwijdert op één apparaat, ziet u dit op alle apparaten daarna.
Bij POP heeft u op elk apparaat een andere map met verzonden mail. En als u POP op meerdere apparaten gebruikt krijgt niet altijd elk apparaat dezelfde mail in zijn inbox. Nadeel van IMAP is dat de mailbox op de server eerder vol kan raken. En nadeel is dat IMAP wat bewerkelijker is om in te stellen.
Kortgezegd kun je de volgende verbindingen hebben, met de volgende voor- en nadelen:
Mail sturen op andere netwerken |
Beveiligde verbinding |
Mail gesynchroniseerd tussen apparaten |
|
Onbeveiligde POP/SMTP (110/25) | - | - | - |
Beveiligde POP/SMTP (SSL) | + | + | - |
IMAP | + | + | + |
Als je alleen je pc of laptop voor mail gebruikt heb je geen IMAP nodig en volstaat een beveiligde POP-verbinding! Als je nu naar tevredenheid meerdere apparaten met POP gebruikt (en bijvoorbeeld de mail een week of langer op de server laat staan om alle apparaten de kans te geven om mail op te halen) dan hoef je ook niet per se IMAP in te stellen. Beveiligde POP/SMTP is echter wel aan te raden en makkelijk in te stellen!
De volgende zaken zijn van belang:
a. Als je al IMAP hebt in je mailinstellingen hoef je niks te veranderen!
b. Aanbevolen: Van onbeveiligde POP/SMTP naar beveiligde POP/SMTP. Als je onbeveiligde POP/SMTP hebt (met poort 110 en 25) dan is het aan te raden deze te wijzigen in beveiligde POP/SMTP (met poort 995 en 587 en SSL/TLS). Dit kun je gewoon doen door de bestaande POP- en SMTP-instellingen van je account in je mail te wijzigen. Voor Ziggo en KPN geven we verderop de juiste instellingen.
c. Alleen voor gevorderden: Van POP naar IMAP. Het overgaan van POP naar IMAP is veel bewerkelijker, omdat je in je mailprogramma een nieuwe mail-account moet aanmaken met IMAP-instellingen. Je kunt niet je bestaande POP- en SMTP-instellingen wijzigen in IMAP! Je dient eerst je oude mail uit je POP-account te archiveren/bewaren en daarna een nieuwe IMAP-account aan te maken. En dit moet je op al je apparaten doen (pc, laptop, Mac, tablet, smartphone). Als je dus van POP naar IMAP wilt, weet dan goed wat je doet, maak backups, archiveer je mail en bedenk welke apparaten allemaal de IMAP-instellingen moeten krijgen.
Ziggo geeft aanwijzingen voor het overgaan van POP naar IMAP
Als je Thunderbird gebruikt, staan hier een uitgebreid stappenplan voor het overgaan van POP naar IMAP
De instellingen voor POP en IMAP kunnen verschillen per provider dus je zult zelf moeten opzoeken wat de juiste instellingen zijn van jouw provider! Voor Ziggo en KPN geven we alvast de instellingen.
Ziggo
1a. Inkomende serverinstellingen beveiligde POP (aanbevolen):
serverpoort: 995
verificatie vereist: ja
type versleuteling: TLS/SSL
gebruikersnaam: volledig e-mailadres
wachtwoord: je e-mailwachtwoord
1b. Uitgaande serverinstellingen:
poort: 587
type versleuteling: STARTTLS, TLS of SSL
verificatie vereist: ja
gebruikersnaam: volledig e-mailadres
wachtwoord: je e-mailwachtwoord
2a. Inkomende serverinstellingen beveiligde IMAP (voor gevorderden alleen):
serverpoort: 993
verificatie vereist: ja
type versleuteling: TLS/SSL
gebruikersnaam: volledig e-mailadres
wachtwoord: je e-mailwachtwoord
2b. Uitgaande serverinstellingen:
server: smtp.ziggo.nl
poort: 587
type versleuteling: STARTTLS, TLS of SSL
verificatie vereist: ja
gebruikersnaam: volledig e-mailadres
wachtwoord: je e-mailwachtwoord
KPN
1a. Inkomende serverinstellingen beveiligde POP (aanbevolen):
server: pop.kpnmail.nl
poort: 995
type versleuteling: SSL
gebruikersnaam: KPN e-mailadres
wachtwoord: KPN wachtwoord
1b. Uitgaande serverinstellingen:
server: smtp.kpnmail.nl
poort: 587
type versleuteling: TLS (of SSL voor oudere apparaten)
gebruikersnaam: KPN e-mailadres
wachtwoord: KPN wachtwoord
2a. Inkomende serverinstellingen IMAP (voor gevorderden alleen):
server: imap.kpnmail.nl
poort: 993
type versleuteling: SSL
gebruikersnaam: KPN e-mailadres
wachtwoord: KPN wachtwoord
2b. Uitgaande serverinstellingen:
server: smtp.kpnmail.nl
poort: 587
type versleuteling: TLS (of SSL voor oudere apparaten)
gebruikersnaam: KPN e-mailadres
wachtwoord: KPN wachtwoord
Voor andere providers horen we graag linkjes naar de juiste instellingen dan voegen we die toe aan het artikel.
Heb je nog meer goede voornemens op pc gebied? Dan horen we die graag in de reacties hieronder!
Reacties
Kevin-dm
16 mrt 2018 - 14:32
Ik bekeek het rijtje met gratis vpn aanbieders. Ik vraag me af of dat wel echt veilig is. In hoeverre zijn Vpn-aanbieders echt gratis. Wat is het verdienmodel van deze aanbieders? Lees hier bijvoorbeeld dat er eigenlijk altijd kosten zijn:
https://www.vpngids.nl/ar...
martinus
30 dec 2016 - 21:24
Wat ik heb gemerkt is dat de vpn van Opera niet samen gaat met open dns. Er komt geen verbinding tot stand (?)
Redneck
30 dec 2016 - 12:34
Ik surf uitsluitend met de Epic Privacy browser of Opera met VPN. Bij de laatste moet je nog wel even de add-on WebRTC Control installeren om helemaal anoniem te zijn.
Je kunt het controleren op https://ipleak.net/
Rednose
30 dec 2016 - 02:11
Als iedereen nou eens begon met ALTIJD een BUITENLANDSE VPN te gebruiken.
En dan bij voorkeur één die NIET in de USA of Gemenebest landen gevestigd is.
Dan doe je al zoveel voor je Privacy :)
Reageer