Jaaroverzicht: alle hoogte- en dieptepunten uit het softwarenieuws van 2008 (deel 2)
In de tweede helft van 2008 kregen we spectaculaire nieuwe software te zien en waren er meer problemen. Zo werd de eerste proefversie van Windows 7 gelanceerd. Het langverwachte OpenOffice.org 3 kwam uit. En er waren zeer grote problemen met een update van AVG 8. Bovendien moest Microsoft twee tussentijdse noodupdates uitbrengen. En wat was Windows Mojave ook al weer? Een overzicht van de maanden juli tot en met december 2008.
Juli
Op 3 juli maakt een column over Internet Explorer 6 veel heftige reacties los. De discussie over browsers is weer springlevend met Microsoft-adepten en tegenstanders die elkaar in de haren vliegen.
Juli begint dramatisch voor gebruikers van ZoneAlarm: hun internetverbinding wordt door de firewall geblokkeerd na een update van Microsoft. ZoneAlarm en Microsoft schuiven de schuld op elkaar af. Uiteindelijk is de gebruiker de dupe van het slechte testen van de update.
Op 11 juli wordt Service Pack 3 voor Windows XP voor het eerst verspreid via de Automatische Updates. Dat verloopt niet bij iedereen vlekkeloos. De meeste mensen merken lichte snelheidsverbeteringen, maar bij sommigen loopt de pc compleet vast.
Eind juli komt Microsoft met een geslaagde practical joke: wat vindt u van Windows Mojave?
Augustus
Op 12 augustus kan Gratis Software Site zijn 20 miljoenste pageview begroeten. Sinds juli 2004 zijn de bezoekersaantallen flink gestegen.
Eind augustus ziet de tweede bèta van Internet Explorer 8 het levenslicht. De definitieve versie wordt nu in 2009 verwacht.
September
Ook Google mengt zich in het strijdgewoel op de browsermarkt: 2 september kondigt de zoekgigant de eerste proefversie van Google Chrome aan.
Van de populaire mediaspeler VLC verschijnt op 15 september een spiksplinternieuwe versie met een gerestyled uiterlijk. Iets minder Spartaans dan de vorige versies en veel overzichtelijker.
Op 17 september weer een mijlpaal voor Gratis Software Site: de eigen server wordt in gebruik genomen. Door het gestegen bezoek werd de shared hosting server waarop de site nog stond te zwaar belast. Nu dan een geheel eigen server.
Oktober
2 oktober brengt ook fotobewerkingsprogramma GIMP een versie met een geheel vernieuwd uiterlijk uit. De gebruikersvriendelijkheid van GIMP, dat als lastig bekend stond, neemt hierdoor toe omdat alle menu's net iets makkelijker te vinden zijn.
Op 13 oktober verschijnt versie 3 van het gratis kantoorpakket OpenOffice.org. Vooral naar de extensie voor OpenOffice.org 3 om pdf'jes mee te bewerken is lang uitgekeken.
Een dag later wordt officieel bekendgemaakt dat de opvolger van Windows Vista definitief Windows 7 gaat heten. De geplande verschijningsdatum van Windows 7 is begin 2010.
Op 24 oktober brengt Microsoft een noodupdate uit voor een zeer ernstig worm-lek in Windows dat al actief uitgebuit wordt. Het gebeurt niet vaak dat Microsoft tussen twee maandelijkse patchdagen door een update uitbrengt. De ernst van het lek is daarmee aangetoond.
November
11 november is de dag dat een noodlottige update van virusscanner AVG duizenden pc's in Nederland niet meer laat opstarten. Het anti-virus-programma ziet abusievelijk een Windows-bestand voor een virus aan en verwijdert dit - met alle gevolgen vandien. Hulpforums op internet draaien overuren om alle gedupeerden te helpen. AVG belooft een goedmakertje waar tot op heden echter niks meer van vernomen is.
Of het goedmakertje van AVG moet zijn dat op 28 november een oplettend forumlid van Gratis Software Site ontdekt dat er nu ook een Nederlandse vertaling van de gratis versie van AVG te verkrijgen is.
December
1 december begint goed voor Firefox: voor het eerst heeft de Mozilla-browser wereldwijd een marktaandeel van boven de 20% bereikt. Nederland blijft echter hopeloos achter. Waarom wij Firefox niet moeten blijft onduidelijk.
Op 11 december, een dag na de maandelijkse patchdag, wordt een heel ernstig lek in Internet Explorer ontdekt dat al actief misbruikt wordt door internet criminelen. Omdat in de dagen erna duizenden kwaadwillende websites proberen dit lek uit te buiten, brengt Microsoft wederom een tussentijdse noodupdate uit.
En op 13 december maakt Google bekend dat zijn nieuwe browser Google Chrome al af is. En dat is opvallend omdat de meeste software van Google jarenlang in de bèta-fase blijft steken.
In 2009 kan de strijd tussen Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera en Google Chrome in alle hevigheid losbarsten. Wie gaat de grootste browser worden? Ook wordt het interessant om te zien of Mac OS X en Linux meer terrein zullen winnen op Windows. En zullen meer mensen gratis software gaan gebruiken in 2009 omdat ze op de kleintjes moeten letten? We zullen het volgend jaar zien. Op Gratis Software Site zullen we over dit en ander nieuws blijven berichten.
Prettige feestdagen!
Reacties
Ongeregistreerd...
3 januari 2009 - 07:01
Geachte heer/mevrouw
Ik mis een hele goede firewall en anti virus programma bij u op de site.
Namelijk Comodo nu kun je deze als internet sec downloaden firewal en anti virus. Deze komen in de meeste testen als beste uit de bus.
Ik heb bij verschillende mensen windows opnieuw moeten installeren door problemen met AVG en sindsdien ben ik overgestapt naar Comodo gratis versie wordt keurig per dag geupdate en ik heb zelf daarvoor een tijdje Avast gebruikt en daarna Comodo geinstalleerd en deze vond twee virussen die Avast en AVG niet hadden gezien
Reageer