Marktaandelen browsers maart 2008: Firefox blijft groeien

Vanaf nu elke maand op Gratis Software Site een overzicht van de marktaandelen wereldwijd van Internet Explorer, Firefox, Safari en Opera. Hoeveel procent van de internetters gebruikt een bepaalde browser? Wie stijgt en wie daalt in deze hitlijst van de internet browsers? De top vijf van maart 2008 ziet er zo uit (de cijfers van januari en februari zijn ook vermeld om makkelijker trends te zien).

Marktaandelen browsers januari - maart 2008

  Browser Januari 2008 Februari 2008 Maart 2008
1 IE 7 42,9% 44,0% 45,7%
2 IE 6 32,3% 30,6% 28,9%
3 Firefox 17,0% 17,3% 17,8%
4 Safari 5,8% 5,7% 5,8%
5 Opera 0,6% 0,7% 0,7%
  • Duidelijk is dat Firefox blijft winnen. Versie 3 die binnenkort verschijnt zal waarschijnlijk verder aan de groei bijdragen.
  • Internet Explorer 7 (IE 7) heeft nu definitief het stokje overgenomen van versie 6 en heeft al 17% meer marktaandeel.
  • Safari heeft nog niet geprofiteerd van het feit dat Apple zijn browser ook voor Windows heeft vrijgegeven deze maand. Misschien de komende maanden.
  • Opera blijft een kleine speler, ondanks alle innovaties en het slagen voor de Acid3-test.

Bron: NetApplications

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik gebruik Opera al geruime tijd. Bij Postbank nu Ing krijg ik de Tancode verzoeen binnen een seconde. Maar als je iets nodig hebt, een formulie of zo dan meld de bank dat Opera niet ondersteund wordt. Wel voor internetbetalen etc. dus

1: Niet alle websites werken
2: Opera onder Mac OS X start veel langzamer op dan andere browsers
3: Het heeft een vreemde naam, maar dat is voor Firefox, Konqueror, Safari en Epiphany ook zo. Alleen Internet Explorer heeft een normale naam.

Ontving de 2 bijbehorende TANcodes van de eerste test na een half uur. Een uur daarna nog eens geprobeerd. TANcode ontvangen na ca. 3 minuten i.p.v. ca. 10 tellen bij Firefox2. Verbeterd hopelijk.

Heb net Opera weer eens geinstalleerd. Lijkt me als eerder iets sneller dan Firefox2. Heb een tientje proberen over te boeken van m'n ene rekening naar de andere bij de Postbank: tot 2 keer toe de opdracht verzonden en geen TANcode ontvangen. Daarna opnieuw in Firefox2 en gelijk de TANcode in huis. Voor betalingen met Girotel lijkt Opera dus niet geschikt. Geschiktheid hiervoor en voor andere banken maakt Opera natuurlijk wel aantrekkelijker. Kanttekening hierbij: heb nog niet 'diep' in Opera gedoken, om e.e.a. misschien anders in te (moeten) stellen.

Waarom proberen toch zo weinig mensen Opera? Het is een prachtige, snelle,veilige en volledig aanpasbare browser die ikzelf al van in de beginjaren gebruik.

Opera is ongetwijfeld de beste browser op dit moment. Hij slaagt voor de Acid3-test, is gebruiksvriendelijk, de manier waarop hij met downloads en tabs omgaat is gewoon subliem.

Natuurlijk ben ik een fervent Opera-gebruiker. Zeker nadat ik zowel Firefox, Internet Explorer als Safari geprobeerd heb.

Over Safari wil ik het niet hebben, die past simpelweg niet bij Windows. En Firefox valt gewoonweg tegen, hij bevestigt de hype die erond hangt niet. Qua gebruiksvriendelijkheid en tabs kan hij niet tegen Opera op.

IE7 mag dat veiliger zijn, de interface is niet intuïtief. De beste Microsoftbrowser blijft nog steeds IE6, spijtig van de veiligheidslekken, anders had ik nooit een upgrade gedaan. Vandaar misschien dat hij nog steeds populair blijft?

Maakt dit Opera tot de beste browser? Neen! Want jammer genoeg zijn er ontzettend veel websites waar Opera helemaal niet te gebruiken is: Google mail, Maps, Agenda, Blogger, LinkedIn, ...
Internetbankieren is bijna onmogelijk, behalve bij sommige banken, ...

Met Opera ben je verplicht een alternatieve browser te hebben en te gebruiken.

Misschien is dit één van de redenen dat Opera niet populair wordt of kan worden?

Bij mij geen problemen met de sites die je noemt met opera...

Wat ik zo frapant vind aan deze statistieken is dat IE 6 en 7 altijd apart genomen worden. Waarom? Het zijn beide browsers van dezelfde ontwikkelaar. Wordt dit straks ook gedaan voor FF 2 en 3.

Dat kan ik uitleggen. Bij Internet Explorer is het zo dat heel veel mensen nog niet de laatste versie gebruiken (7), maar wel de eennalaatste (6). 28% gebruikt nog IE6. Dat is nogal wat. Bij Firefox ligt dat heel anders: Firefox 2 (huidige versie) wordt gebruikt door 16,8%. Maar 1% gebruikt een oudere (FF1 of 1.5) of nieuwere (FF3) versie. Dat is te verwaarlozen en ook niet bijster interessant. Wel interessant is om te zien dat IE7 nu groter is dan IE6. En dat gebeurde pas eind 2007. Als IE6 straks nauwelijks meer gebruikt wordt, zal die uit de lijst verdwijnen. En het is nu niet zo moeilijk om IE6 en IE7 op te tellen, toch?

Reageer