Symantec gaat PC Tools overnemen: wat gebeurt er met de freeware?

Beveiligingsproducent Symantec, van Norton Anti-Virus, gaat zijn Australische branchegenoot PC Tools (van onder andere Spyware Doctor) overnemen, zo meldt ZDNet. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de gratis programma's PC Tools Firewall en Threatfire.

Symantec is wereldwijd de grootste speler op het gebied van anti-virus-producten. En het bedrijf neemt met enige regelmaat producenten van gratis software over. Enige jaren geleden kocht Symantec al Sygate aan, maker van de populaire gratis firewall. Sygate is toen geïntegreerd in de firewall van Symantec zelf en het freeware-product is komen te vervallen.

Gisteren meldde ZDNet dat Symantec nu zijn pijlen heeft gericht op het Australische PC Tools, maker van onder andere Spyware Doctor en de gratis programma's PC Tools Firewall en Threatfire. De producten van PC Tools zullen volgens ZDNet onder dezelfde merknaam blijven verschijnen. Wel is het de vraag wat er gebeurt met de freeware van PC Tools. Symantec zal naast zijn betaalde software waarschijnlijk geen lijn met gratis producten dulden. En dat zou dan het einde betekenen van de gratis PC Tools Firewall en handige programmaatjes als ThreatFire.

In het najaar zal de overname van PC Tools door Symantec afgerond worden, dus dan gaan we het zien.

Deel dit artikel: 

Reacties

'k Heb net PC Tools Firewall Plus 5.0.0.37 geinstalleerd en die blijkt nog steeds gratis! Ook worden er letterlijk via allerlei websites gratis licenties (1 jaar geldig) voor heel PC Tools Internet Security 2009 naar je kop gegooid! Zoek maar es op google naar "free license pc tools" en je komt een karrevracht aan GRATIS LEGALE LICENTIES tegen via blogs o.a. door een link via een sponsor te volgen, zelfs voor hun laatste softwarepakketten.
Wat mij betreft is het duidelijk: ofwel doet Symantec een serieuze geste door een soort van uitverkoop te doen en met gratis licenties uit te pakken vooraleer alles definitief wordt dichtgemetseld en je moet dokken in de toekomst, ofwel blijft de policy van PC Tools behouden, ook onder Symantec. Trouwens de laatste versie van Threatfire (4.0.0.10) is eveneens nog steeds gratis software, net als PC Tools Antivirus Free edition (5.0.1.1). Die 3 gratis pakketten, antivirus free edition, firewall plus en threatfire werken hier prima, zelfs op een oude Pentium III 550 Mhz met 256 mb ram (heb ik geprobeerd louter om te testen. Amper geheugenverbruik, amper cpu verbruik). Daarentegen scoort heel het Internet Security 2009 pakket dan weer slechter, die gaat, ondanks de gratis licenties die je overal vindt, met pakken systeemeisen lopen en de download van 22MB blijkt na install nog eens meer dan 30 MB updates binnen te sleuren. Ballast! Je kan evengoed als antispyware een on-demand scanner gebruiken als Malwarebytes' of SuperAntiSpyware of SpyBot SD.
Mijn keuze als ICT-kenner is dus duidelijk: de 3 bovengeschreven volledig gratis PC Tools pakketten plus een gratis on-demand spywarescanner indien noodzakelijk om bijvb tracking cookies te verwijderen. Al bij al heel handige en degelijke bescherming voor desnoods zelfs een thuisnetwerk met meerdere pc's. Ik merk tot op heden (februari 2009) nog niets van hetgeen er wordt gevreesd... integendeel, PC Tools kost minder dan ooit. Is die overname eigenlijk wel doorgegaan, of heb ik wat gemist? :)

bon, ik ga er niet op wachten en heb alvast comodo firewall geïnstalleerd.
Maar nu kreeg ik bij de installatie de kans om 'comodo safe surf' te installeren. Ik heb dit niet gedaan (bij AVG worden toch ook al mijn zoekresultaten gescand), of herinstalleer ik best MET die safe surf?
thx

wat zou der al gebeuren, hetzelfde als sygate waarschijnlijk.
heb het dan al niet voor symantec de enige die ooit op mijn pc een virus doorliet en die ik vervolgens in alle toonaarden van mijn pc heb verwijderd, en er zodoende de ( gelukkige) aanleiding toe was te zoeken naar degelijke gratis software.

De vraag stellen is hem beantwoorden. Symantec koopt goede gratis software op die bedreiging vormt voor de eigen inferieure overpriced junk. Jammer maar helaas dus, ik hoop dat mensen Symantec links laten liggen waardeloze onbetrouwbare "money-grabbing" monopolist.

Nou dan is het al voor 99,9% al zeker dat de PC Tools freeware zal eindigen nu dat Symantec het overneemt en Spyware Doctor SE zal dan ook dan wel uit het Google Pack
verdwijnen.
Gezien de markt strategie van $ymantec zal ik nooit kopen nog gebruiken.
Ik gebruik zelf deze programma's niet maar het is een aderlating voor diegene die door omstandigheden niet alles kunnen kopen.
Een monopolie uit welk product dan ook is ongezond voor iedereen.

Eigenlijk heel logisch. Als je commerciele producten maakt, die een ander gratis aanbiedt, koop je die op. Net als dat je concurrenten overkoopt.

Het wordt daardoor dus alleen maar aantrekkelijker overigens om een bedrijfje te beginnen die gratis software aan de man brengt, in de hoop dat een grote vis langskomt.

Logisch ja, opkopen is zo'n beetje de goedkoopste vorm van research, maar gezien soms de neven-effecten deugt deze wijze van 'handel drijven' idem dito soms echt van geen kanten.
Jaren geleden had je, op toen nog Nederland 3, de NOS met het populair-wetenschappelijke programma HorizoN. Daarin werd een keer verhaal gedaan van iemand in Nieuw-Zeeland, die een motor had ontworpen, waarbij niet de zuigers in de cilinders op en neer bewogen, maar die juist andersom gecontrueerd was en die daardoor liep op alles wat maar te verbranden was: van waterstofgas tot zonnebloemolie tot zowat zware stookolie. Synthetisch of biologisch, het maakte niet uit. De motor had nog ca. 1 jaar ontwikkeling nodig en zou dan op de markt komen. Door het lichtere gewicht werd gedacht aan plaatsing in auto's, maar ook (denk aan het platteland) aan gebruik als eigen-huis (bio-)energiecentrale. Wat denk je: nooit meer wat van gehoord. Niks denken aan het milieu, niks zuinig aan met de wereldolievoorraad: opkopen die handel en verkopen die olie-producten.
Als alle freeware maar steeds opgekocht wordt, dan is straks zo'n beetje alles bedacht wat maar te bedenken was en dan dus in handen van de multinationals, omdat ze de rechten opgekocht hebben en dus samen alle software bezitten. Kun je raden wat er gaat gebeuren dan: zij samenwerken en wij vet betalen natuurlijk. Bij uitstek stimulerend dus voor het illegale circuit en vindt dat als multinaionals niet gek dan en dus niet Pontius Pilatus'n en je handen in onschuld wassen dan en klagen over die vreselijke hackers.

Reageer