Google Chrome 130 is business as usual, of toch niet?

Update:

Toch niet business as usual maar een update waar wel iets mee aan de hand is, zoals bezoekers ons melden. En niet positief. Google is begonnen met het uitschakelen van oudere V2 extensies die gebruikmaken van webRequest API's. Ad Blockers zoals UBlock Origin hebben deze API nodig om goed te kunnen functioneren. En vanaf nu werkt dit soort addons dus niet meer naar behoren.

Google is nu begonnen met het uitschakelen van V2 extensies en zal dit geleidelijk aan voor iedereen doen. Het kan zijn dat UBlock Origin nog werkt voor je, maar niet voor lang meer.

Gebruik jij een ad blocker in Google Chrome? En wat ga je nu doen? Laat het weten in de reacties.

Originele bericht:

Woensdagavond is Google Chrome 130 uitgebracht. Dit is de reguliere vierwekelijkse grotere update voor Googles web browser waarin zeventien lekken worden dichtgeplakt.

Chrome 130 is voornamelijk een beveiligingsupdate. Onder de motorkap worden wel diverse verbeteringen gedaan aan onder andere CSS en API's, maar voor thuisgebruikers lijken er verder eigenlijk weinig zichtbare vernieuwingen te zijn.

Zoals altijd kan het enige weken duren voordat nieuwe functies in Google Chrome naar alle gebruikers uitgerold worden. Het kan dus zijn dat je nieuw aangekondigde functies niet gelijk ziet op jouw pc.

Wekelijkse updates
Vanaf 2023 krijgt Google Chrome wekelijks updates. Elke vier weken een grotere update met nieuwe functies en daar tussendoor elke week updates die fouten oplossen en lekken dichtplakken.

 
Chrome 130 wordt de komende dagen uitgerold voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt zelf bijwerken naar de laatste versie onder het driepuntjes-menu (rechtsboven) | Help | Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Het precieze versienummer van Chrome kan variëren: 130.0.6723.58/59
(Windows en Mac) of 130.0.6723.58 (Linux).

Reacties

In plaats van Ublock zou je het gratis Stands kunnen gaan gebruiken.
Werkt ook met whitelists, blocklists, strikte popup blocker.
Maar ook de mogelijkheid om alleen bepaalde elementen/onderdelen van een pagina te blokkeren,
net zoals Ublock dat ook zo goed kon.
Er worden ook nog statistieken bijgehouden van wat zoal in de loop van de tijd geblockt is.

afbeelding van Albert

Niet helemaal. Let op :
Google bevestigt tegenover Tweakers dat het is begonnen met het uitschakelen van Manifest V2-extensies in Chrome, dit geldt bijvoorbeeld ook voor Ublock in de browser. Het uitfaseren gebeurt volgens het bedrijf 'langzaam aan', gedurende de komende weken.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ooste_rijk