Nog een jaar en het is voorbij met Windows 10: dit zijn (gratis) alternatieven

Over precies een jaar, 14 oktober 2025, krijgt Windows 10 zijn laatste updates. Daarma is het gebeurd met de (gratis) ondersteuning voor Windows 10. Je hebt het komende jaar nog om te denken wat je gaat doen met je Windows 10 pc of laptop na die datum.

We zetten een paar alternatieven voor je op een rijtje:

  • Gratis upgraden naar Windows 11. Met een geschikte pc, die voldoet aan de hardware-vereisten van Microsoft, kun je gewoon gratis upgraden van Windows 10 naar Windows 11. Maar waarschijnlijk had je dat al gedaan als je computer dat aankon...
  • Gratis upgraden naar Windows 11 op een ongeschikte pc. Als je computer niet voldoet aan de strenge eisen van Microsoft (in Windows Update staat dit al vermeld) dan kun je deze omzeilen met behulp van Rufus en toch upgraden.
  • Betalen voor verlengde ondersteuning (updates) voor Windows 10. Na 14 oktober 2025 kun je gaan betalen voor maandelijkse updates van Windows 10. De prijzen daarvoor verdubbelen elk jaar. Het eerste jaar kost 61 dollar, het tweede 122 dollar en het derde jaar 244 dollar.
  • Overstappen op een gratis Linux-variant. Je kunt ook Windows vaarwel zeggen en een gratis Linux besturingssysteem op je pc zetten. Linux Mint, Zorin OS en Ubuntu zijn gebruikersvriendelijke en zeer goede gratis Windows-vervangers.
  • Niks doen en Windows 10 blijven gebruiken zonder updates. Niet aan te raden, maar het kan.
  • Een nieuwe computer kopen.
  • Een Mac kopen.

Onze vraag is:

Wat ga jij doen met je Windows 10 computer na 14 oktober 2025?

En in de reacties horen we graag waarom!

Reacties

Ik heb een oude laptop waar nu nog windows 10 op staat, daar ga ik Linux opzetten. Kijken of dat wat is

ik ben sinds vorig jaar al aan het zoeken geweest naar een linux distro en ik heb sinds januari mx linux op de pc staan met een paar kleine tweaks lijkt het precies op windows 10 met het verschil dat mx linux veel sneller is en dat ( tot nu toe ) ik geen problemen met updates heb gehad .
het overstappen is wel even wennen maar er zijn voor de meeste linux versies zoals mint zorin ubuntu ect vele forums en videos te vinden online en de meeste zijn eigenlijk gelijk te gebruiken na instalatie .

maar houd er wel rekening mee dat linux geen windows is , maar na mijn ervaring na nu ongeveer een jaar is het overstappen naar linux de beste oplossing en zal en wil ik niet meer terug naar windows .

Ik hou het op W10 tot het niet meer gaat. Heb ik ook gedaan met XP. Het zou zo gevaarlijk zijn maar ik heb nooit iets vernomen van een grote datahack nadat de ondersteuning stopte.
In mijn geval zal de volgorde wel zijn XP->W10->W15

ik heb windows 11 al vanaf het begin, maar echt blij met windows ben ik ook niet echt, vaak onverklaarbare storingen, niet echt stabiel, linux ben ik noch aan het kijken maar vind ik net iets te ver, wie weet windows 12 volgend jaar, misschien wat stabieler.groetjes aan iedereen.

afbeelding van Albert

Puur interesse, wat vind je te ver gaan met Linux ?
Welke heb je geprobeerd ?

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Overstappen naar linux . ZORIN. blaas nieuw leven in je pc ...

Ik wil wel eens zien of MSoft idd volgend jaar al de plug uit Windows 10 trekt..  omdat het nog steeds het meestgebruikte OS is.   (volgens statcounter vandaag wereldwijd nog 62,8 % op Win10 tov 33.4 % op Win11)
 
Maar indien ja,  dan dit> .. ::
3 jaar betalen voor extra support wat meer dan 2x  kost dan je voor je  windows 10 bij aanschaf betaalde is  natuurlijk absurd!
 
Er komt vast wel weer  iemand over jaartje met een patch waardoor je die Windows 10  3 jaar betaalde verlengde ondersteuning  updates gratis kan installeren!
 
 
(dat was er immers ook voor windows 7.. (sterker; daarna nog via ander truukje heb ik  nog tot en met deze maand  Windows 7 embedded updates gehad! - schijnt nu wel echt over te zijn ..) |
 
 
En er is ook nog een windows enterprise 10 LTSC    (soort van bedrijfsversie die ondersteuning heeft tot 2027 en de IOT versie zelfs tot 2032! !)
Maar das een beetje grijs gebied op deze site denk ik.. hi!

Twijfel nog altijd tussen windows 11 op een niet compatibele pc of toch zorin (linux). Heb beide uitgeprobeerd en bevalt allebei wel. Mijn legale desktop draait nog een jaartje windows 10.

afbeelding van Albert

Anders heb ik gekozen. Ik ben al 1,5 jaar of zo helemaal over naar Linux Mint en geen dag spijt van gehad.
Nooit problemen met niet werkenden updates en een heerlijk stabiel systeem.
Maar vooral veilig, geen virusscanner of opruimprogramma's nodig.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Ik vind het buitengewoon lastig om te besluiten wat of ik volgend jaar ga doen. Ik erger mij sowieso kapot aan de grootmacht van Microsoft. Ik laat hen niet (meer) bepalen, wanneer het volgens hen tijd is om een nieuwe laptop te kopen. Dat staat vast! Dat is mijn vertrekpunt. Dan zie ik een aantal opties.

1: Rufus gaan gebruiken volgend jaar en via Rufus gebruik gaan maken van Windows 11, via Windows 10. Met behoudt van mijn huidige computer die wat mij betreft nog lang niet is afgeschreven, al is hij uit 2016. Ik vind het alleen erg ingewikkeld om dat Rufus te installeren, als ik zo lees. Ben redelijk ´´bijdehand´´ op computergebied, maar meer in het dagelijkse gebruik. Ben geen computerfreak met mijn 67 jaar.

2: Een alternatieve besturing kiezen. Te denken valt, voor mij althans, aan bijv. Zorin of andere Linux variant. Daar ben ik nog lang niet uit. Het duizelt mij zoveel varianten je hier uitgelegd krijgt. In principe graag ik graag ´´voor het gemak´´. Daarom was ik blij, toen ik deze laptop kocht, dat e.e.a. al was ´´voorgekookt´´. Ik heb vroeger wat zitten emmeren met Windows XP om dat goed op ´n p.c. te krijgen.

3: Laatste optie, voor mij de minst aantrekkelijke maar toch. Ik noem ´m wel: overstappen op Apple Mac computer. Wel een andere besturing, maar zit alleen mij af te vragen of alle software dat ik ken, erop draait? Bovendien is Apple erg duur. Een Apple Mac kun je ook 2e hands kopen, maar zijn dan 10 jaar oud! Kijk; een I Phone 7, zoals ik gebruik, die kan nog wel een tijdje meegaan, zolang IOS 13 updates krijgt.

4; Laatste optie: bij Used Products een zo goed als nieuwe laptop of pc kopen, waar Windows 11 al op staat. Ze hebben er zat op de schappen staan. Helaas vaak wel met Intel Core i3 processors, maar verder nog goed bij de tijd, qua RAM SSD schijven en snelheid. Voor zo´n 250 a 350 euro max. heb je al, met wat geluk, een knappe 2e hands. Ook dat is wellicht een interessante optie? Zeker als je geen nieuwe laptop of pc wilt kopen en twee vliegen in 1 klap wilt slaan. Een knappe 2e hands laptop met Windows 11 erop. Ja! Je koopt feitelijk het spul van een ander, maar dat is de gok die dan neemt. (Wel tegen garantie!)

Er is nog heel wat te overwegen en ben, als ik dat zo lees, niet de enige. Ik rond af. Betalen voor updates, verdom ik! Precies zoals de bijdrage van ´´Bezoeker´´ zegt en hij heeft gelijk! De oplopende bedragen die je voor die updates moet gaan betalen, zijn belachelijk! Maar ja; dat is de resultante van een mega concern als Microsoft. Klein begonnen en over de ruggen van vele, vele mondiale gebruikers groot geworden. Nu ZIJN ze eenmaal zo groot geworden en nu ga je betalen en houden ze je bij je strot!

Als je gaat voor optie 4 dan wel uitkijken of de geïnstalleerde versie van Windows 11 er ook niet met Rufus is opgezet omdat het systeem niet officiëel geschikt is. Want anders moet je alsnog van Rufus gebruik maken voor de jaarlijkse grote update.
Mijn advies is om volgend jaar op je bestaande laptop Windows 11 te installeren met behulp van Rufus.
Geloof me, dat is veel makkelijker dan je denkt. Zeker als je de gebruiksaanwijzing volgt die hier op GratisSoftware is geplaatst.
En al helemaal voor een 67-jarig jonkie zoals jij. Gelukkig ben je volgend jaar 68, dus dan lukt het gegarandeerd! :-)

Ja, verdraaid! Daar zeg je inderdaad wat, Ed! Ik heb diverse laptops bij Used Products vestigingen zien staan, via een aantal sites. Ook in mijn stad. Zoals ik al schreef; vaak met Intel Core i3 processors. De kwestie is dat vaak die processors door Microsoft worden afgekeurd om Windows 11 mee te draaien?!

Waarom zou Intel Core i3 het dan wel doen? Die is immers ouder als de Intel i5, toch? Een raadsel, dus, waarom daar toch Windows 11 op draait, volgens U. P.? Dan kom ik inderdaad uit op wat je schreef. Uitkijken dat Windows 11 op zo´n 2e hands laptop niet met Rufus erop is gezet. Dat kan niet anders?

Anders werkt het systeem inderdaad niet? Dat lijkt mij de enige optie? Zouden ze het er wel bij moeten vermelden, met deze info. Dat gegeven besefte ik niet toen ik mijn eerste inbreng met betrekking tot dit onderwerp instuurde. Op het goede spoor gezet! Nou ja; ik ga mij er 1 jaar ´´mentaal op voorbereiden´´.

En ik ga er vanuit dat ik in 1 jaar, Deo Volente, (klopt dat? Mijn Latijns is ook niet meer wat het is geweest, haha.) niet dement wordt en volgend jaar nog net zo helder ben als nu en mij dan eens rustig ga buigen over de dan gekozen richting. Gelukkig zijn er vele opties, dus er KAN gekozen worden! Dank voor je inbreng, Ed. Ik moest er ineens op doordenken nadat ik je stukje las. Een heel logische opmerking!

Nog even en ter afronding, een belangrijke aanvulling op het thema processors, welke WEL Windows 11 ondersteunen en welke niet. Het is NIET zo dat Intel core i5 processors of Intel core i3 processors allen NIET Windows 11 ondersteunen. Je moet er eentje hebben, vanaf de 8e generatie. Dan werkt het wel.

Ik zal zo een lijst publiceren, alhier, zodat jullie kunnen zien, welke processors geschikt zijn voor Windows 11. Hier zal zonneklaar uit blijken dat het wel degelijk mogelijk is om Windows 11 met, nu komt het, BEPAALDE TYPEN Intel Core i3 en i5 processors te draaien. Het hangt er namelijk vanaf, welk TYPE processor je in je laptop of p.c. hebt zitten.

Dus we moeten nu heel precies zijn! Ik heb even gekeken bij info op mijn Lenovo ideapad 300 laptop. Daar blijkt uit, dat ik een Intel Core i5 - 6200 U processor aan boord heb. HELAAS (!) is dat nu NET een processor van de 6e generatie, dus NIET geschikt voor Windows 11. Ik heb dus pech! Hieronder dadelijk een lijst, zodat gemakkelijk bekeken kan worden welke processors geschikt zijn voor Windows 11, compleet met typenummer erbij.

Ik vond het belangrijk om deze additionele informatie nog aan te leveren. Dus als er een Used products zaak is dat een laptop verkoopt met Intel core i3 of i5 processor aan boord, moet het absoluut een type processor zijn van minimaal de zevende generatie. (Ja! TENZIJ Rufus is gebruikt?!) Dan zit je goed! En anders moet je voor een van de opties gaan, elders alhier gesteld. Dat is mijn conclusie, n.a.v. check.

Hier nu de lijst met goedgekeurde typen processors voor Windows 11 gebruik.

https://learn-microsoft-c...

Hoi andere bezoeker, als je redelijk ´´bijdehand´´ bent op computergebied, zal je geen moeite hebben met Linux Zorin, of Mint, of Fedora. Ik ben ook een 67 jarige huis, tuin en keuken computerist en met deze 3 genoemde kan ik goed uit de voeten.

Android laptop kopen weg met windows ....

tablet bedoel ik

Belachelijke prijzen die Microsoft vraagt voor de verlegging van Windows 10 en vooral voor
de mensen die niet anders kunnen .
Zelf heb een laptop met Windows 11 Pro en een laptop met Linux Ubuntu .

In 2020 overgestapt op ubuntu (lts versie), was w10. En sinds een klein jaar naar Zorin (huidige versie 17.2)Alles wat nodig is om veilig gebruik te maken van het besturingssysteem en de programma's wordt uitstekend bijgehouden, bv Firefox en Thunderbird (zelf geïnstalleerd) heeft bijna altijd de nieuwste versie voor dat het op deze site wordt vermeld.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ned_rland