Google Chrome 117: 15 jaar geworden en nieuw uiterlijk

Google Chrome 117 is een feestelijke uitgave: Googles web browser is 15 jaar geworden. Chrome 1 werd gelanceerd op 2 september 2008. Om dit te vieren krijgt - de komende weken - Chrome 117 een vernieuwd uiterlijk. Ook zijn weer lekken dichtgeplakt.

15 jaar Chrome

Toen Google Chrome begon in 2008 was Internet Explorer (jawel!) nog de grootste browser. Vanwege de vele kwetsbaarheden en onvolkomenheden in Microsofts browser was een andere browser in die jaren aan een grote opmars bezig: Firefox was veiliger, sneller en handiger in gebruik en was de onbetwiste nummer twee op de browser markt.

Toen kwam Google Chrome - en de rest is geschiedenis (Chrome wordt nu door de overgrote meerderheid gebruikt, Internet Explorer is verdwenen en Firefox leidt een marginaal bestaan). Googles introductie van Chrome is dus zeer succesvol gebleken.

Om het vijftienjarig bestaan van Chrome te vieren kun je nu zelf het uiterlijk van Googles browser aanpassen met je eigen gekleurde thema en achtergrond. Als je Chrome 117 start krijg je aangeboden om het design aan te passen (ook kun je altijd klikken op Chrome aanpassen).


Klik Laten zien en volg de blauwe aanwijzingen die verschijnen

De nieuwe icoontjes van Chrome, gebaseerd op het Material You design, zullen de komende weken geïntroduceerd worden (wij zien ze nog niet in elk geval). Wel is de Google Chrome Web Store ook vernieuwd en zijn er in het driepuntjesmenu nieuwe menu-items zoals Google Wachtwoordmanager en (onder Hulpmiddelen) Prestaties, waarmee je inactieve tabbladen minder geheugen kunt laten gebruiken.

Naast de uiterlijke versieringen van het feestvarken worden ook 16 lekken dichtgeplakt in Chrome 117, waarvan één kritiek is.

Ten slotte wordt in de Verenigde Staten een zoek-zijbalk geïntroduceerd die ook AI-functionaliteit heeft (zodat je bijvoorbeeld webpagina's kunt samenvatten). Wanneer deze functie in Nederland te verwachten is, is vooralsnog onbekend.

Zoals altijd kan het enige weken duren voordat nieuwe functies in Google Chrome naar alle gebruikers uitgerold worden. Het kan dus zijn dat je nieuw aangekondigde functies niet gelijk ziet op jouw pc.

Wekelijkse updates
Vanaf Chrome 116 krijgt Googles browser wekelijks updates. Elke vier weken een grotere update met nieuwe functies en daar tussendoor elke week updates die fouten oplossen en lekken dichtplakken.

Chrome 117 wordt de komende dagen uitgerold voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt zelf bijwerken naar de laatste versie onder het driepuntjes-menu (rechtsboven) | Help | Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Het precieze versienummer van Chrome kan variëren: 117.0.5938.62/63
(Windows) of 117.0.5938.62 (Mac en Linux).

Reacties

Google is (d)evil.
Het enige waaraan ik niet ontkom is Android omdat Apple veel te duur is.

afbeelding van redactie

DuckDuckGo App Tracking Protection is dan misschien nog interessant voor je Android telefoon:
https://duckduckgo.com/du...
https://spreadprivacy.com...

Was ik niet van op de hoogte. Bedankt voor de tip.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nederlan_