Nieuwe manier van zoeken met Google

Google is nog altijd de favoriete zoekmachine van de meeste Nederlanders. En niet ten onrechte, want Google zit nooit stil. In Google Labs (de technologische speeltuin van Google) worden steeds weer nieuwe functies bedacht voor de zoekmachine. De nieuwste ideeën lijken heel handig - vooral voor studenten en journalisten.

In Google Labs worden momenteel enkele zeer interessante nieuwe functies voor de zoekmachine uitgeprobeerd. Deze experimentele toevoegingen stellen gebruikers in staat om zoekresultaten in een tijdlijn uit te zetten of op een kaart weer te geven. Dus de zoekresultaten worden chronologisch of geografisch geordend.

Hier een voorbeeld van een tijdbalk met de zoekterm Bill Gates. Waardoor het een soort biografie wordt. Of Bill Gates' doen en laten op een wereldkaart gepresenteerd. De tijdbalk voor de bedenker van Linux, Linus Torvalds, ziet er zo uit. Ook de geschiedenis van Google zelf kan zo in beeld worden gebracht.

Deze manier van zoeken (of eigenlijk: de presentatie van de zoekresultaten) heeft grote voordelen voor onder andere scholieren, studenten en journalisten. Informatie over een persoon wordt op deze wijze gepresenteerd als een halve biografie. Een gebeurtenis kan letterlijk in kaart gebracht worden en de geschiedenis van een onderwerp snel inzichtelijk gemaakt.

Een kritische blik blijft, net als bij gewoon zoeken, op zijn plaats, want er kan natuurlijk onzin tussen de zoekresultaten staan. Maar deze manier van zoeken lijkt een handig hulpmiddel om snel iets over een onderwerp te weten te komen.

U kunt zoeken op deze manier door op deze pagina zoekterm spatie in te vullen voor view:timeline. U kunt hier ook wisselen naar view:maps.

In Google Labs is nog meer leuks te vinden. Een geslaagd project uit het Lab is Google Kladblok: een browser-extensie waarmee u tijdens het surfen notities en opmerkingen kunt maken bij interessante sites die u bij uw bladwijzers zet.
 

Deel dit artikel: