Opera 33.0
Opera is de op vier na (Internet Explorer, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De Noorse browser heeft lang zijn eigen Presto rendering engine ontwikkeld, maar is in 2013 overgestapt op WebKit/Blink van Google Chrome.
Gisteren is Opera 33 verschenen. Deze uitgave van de Noorse browser is vooral gericht op snelheid. Zo is 'Turbo 2' ingevoerd: Opera's mechanisme om langzame verbindingen sneller te maken door de gegevens, zoals afbeeldingen en video's, via de servers van Opera te comprimeren en daarna naar de gebruiker te sturen. Met breedbandverbindingen heb je Turbo niet nodig, maar op langzame verbindingen kan het heel handig zijn.
Een andere 'bottleneck' is oude, trage hardware. Opera heeft met Google samengewerkt om de Chromium/Blink-engine (waar Opera en Google Chrome allebei gebruik van maken) sneller te laten werken op oude pc's en laptops. Om het geheugengebruik van Opera te verminderen zijn diverse optimalisaties doorgevoerd. En zowel Opera als Chrome moeten dus van deze snelheidsverbeteringen profiteren.
Ten slotte is nog een opvallende wijziging in Opera 33 doorgevoerd: een nieuw logo. Het oude zie je links en het nieuwe icoon rechts. Om 'door een ringetje te halen' wat ons betreft...
Opera is te downloaden voor Window, Mac OS X en Linux. Een Nederlandse vertaling is ook aanwezig. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.
Uitgave opmerkingen:
General and user interface changes
Opera Turbo includes Turbo 2 compression, bringing you more site compatibility when speeding up networks and more speed when watching videos online.
Web Audio API now supports proprietary codecs. Opera also now warns you if a site wants exclusive access to your MIDI devices.
Set which sites handle specific link types with the handlers section of your browser settings.
Improvements
- Updated support for the latest Chromium/Blink release, version 46.
- Stability enhancements and bug fixes.
Reageren