Firefox
29 oktober 2024
Firefox 132 is er, op naar de volgende uitgave
Ons oordeel
Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en mobiel, heeft de beschikking over duizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.
Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.
Google Chrome is tegenwoordig onbetwist marktleider en de nieuwe Edge van Microsoft is ook een concurrent voor Firefox. Daardoor is Firefox niet meer een hele grote partij op de browsermarkt. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM liep Mozilla voorop.
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)
Privacy
Aan privacy is volop gedacht in Firefox: je kunt met één klik (Geschiedenis | Recente geschiedenis wissen) je surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed je surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.
De laatste jaren is tracking (het volgen van bezoekers door websites) steeds meer in het nieuws. Firefox was een van de eerste browsers die trackers ging blokkeren en tegenwoordig worden sociale media-trackers, tracking cookies, fingerprinting en cryptominers standaard geblokkeerd. Klik op het schildje aan het begin van de adresbalk van Firefox voor de trackers die tegengehouden worden per site.
In Firefox zit een geïntegreerde Google zoekbalk. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Wikipedia, Bol.com, DuckDuckGo etc. Je kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden met bijvoorbeeld Startpage.
De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel je bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kun je nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.
Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.
Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kun je Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kun je Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).
Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.
Reacties
Patrick
10 Okt 2024 - 12:02
Let op: ook Firefox Android heeft de securityfix 131.0.2 gekregen!!!!
Anoniem
10 Okt 2024 - 03:27
Librewolf heeft hem nu ook gekregen dus bijwerken maar!!!
Patrick
9 Okt 2024 - 21:30
Versie 131.0.2 is een securityfix, ook Mull browser heeft de update gekregen en Helaas loopt Librewolf achter...
George
9 Okt 2024 - 17:20
Versie 131.0.2 is beschikbaar
karel
1 Okt 2024 - 15:25
versie 131
Dick
3 Sep 2024 - 16:24
Hier ook 130 net binnengekregen
Anoniem
3 Sep 2024 - 11:45
Versie 130 beschikbaar
Anoniem
2 Sep 2024 - 08:52
Op PC Librewolf en op smartphone de Mull browser(F-droid)
karel
20 Aug 2024 - 16:25
versie 129.0.2
Men
16 Aug 2024 - 07:03
Ik heb bij mijn weten nog nooit gebruik gemaakt van LibreWolf, aangezien ik FireFox geweldig vindt.
Pagina's
Reageren