Google Chrome 5.0 is supersnel: een overzicht van vijf versies van Googles browser
Google Chrome 5 is gisteren door Google uitgebracht. Chrome 5.0 valt vooral op door zijn snelheid. Googles browser voelt supersnel aan. En Chrome is nu ook voor Mac OS X en Linux uit het bèta-stadium gehaald. Een kort overzicht van vijf versies van Googles browser.
De eerste proefvariant van Google Chrome verscheen in september 2008. Sindsdien volgden de nieuwe versies elkaar in hoog tempo op. In december 2008 werd Chrome 1.0 al ontdaan van het bèta-label dat Google altijd op zijn producten plakt. In mei 2009 verscheen Google Chrome 2.0, in september 2009 Chrome 3.0 en in januari 2010 kwam Google Chrome 4.0 uit. En gisteren verscheen dan officieel Google Chrome 5.0, de laatste versie van Googles browser die voor Mac OS X en Linux nu ook als stabiel wordt beschouwd en niet meer het predikaat bèta heeft.
In ruim anderhalf jaar tijd werden dus vijf versies van Chrome uitgebracht. En in die vijf versies werden geleidelijk nieuwe eigenschappen geïntroduceerd. Thema's, rss-feeds, spellingcontrole, extensies, bladwijzer-synchronisatie, vertaalservice: al deze functies, en meer, werden sinds 2008 toegevoegd aan Googles browser.
Snelheid en veiligheid waren vanaf het begin speerpunten van Google Chrome. En de snelheid is steeds verder opgevoerd (onder andere door te sleutelen aan de JavaScript-afhandeling): Google Chrome 5 voelt supersnel aan en laadt pagina's heel rap. Met name Internet Explorer en Firefox lijken traag in vergelijking met Chrome. Veiligheid is een ander sterk punt van Chrome: doordat alle tabbladen en plugins in een afgesloten 'sandbox' draaien is het moeilijk om veiligheidslekken (die ook voor Chrome ontdekt worden) daadwerkelijk uit te buiten.
Een punt van kritiek is er natuurlijk ook: de privacy. Wat doet Google met alle gegevens die het verzamelt over het surfgedrag van mensen? Heel veel informatie wordt namelijk naar de servers van Google gestuurd: zo heeft Chrome een suggestie-service, vertaalfunctie, phishing- en malware-bescherming en DNS-prefetching (een functie die waarschijnlijk ook een deel van de snelheid van Chrome verklaart). En al deze prachtige onderdelen van Chrome staan in contact met de servers van Google en verzamelen gegevens over de Chrome-gebruikers. Wat hiermee gebeurt is niet geheel duidelijk (lees hier over het privacybeleid van Google). U kunt deze componenten trouwens wel grotendeels uitschakelen onder de Opties van Chrome, maar daardoor verliest u ook functionaliteit natuurlijk.
Ook andere browsers verzamelen natuurlijk gegevens over uw surfgedrag, maar de reikwijdte van Google is wat groter, en de commerciële belangen van het advertentie-/zoekbedrijf misschien ook wel. En open source browsers als Firefox vertellen precies wat er met de informatie gebeurt (meestal niks) en proberen de privacy zo goed mogelijk te waarborgen. Deze transparantie is bij Google, maar ook Microsoft (met Internet Explorer) en Apple (met Safari) vaak ver te zoeken.
Bovengenoemde bedenkingen doen echter niks af aan het feit dat Chrome 5 een heel prettige en snelle browser is die de concurrentie in anderhalf jaar tijd een straatlengte achter zich heeft gelaten.
Download Google Chrome 5
Lees hier over nieuwe functionaliteit in Chrome 5
Er is ook een privacy-bewuste variant van Chrome: SRWare Iron. Lees hier over de voor- en nadelen van SRWare Iron.
Reacties
Christiaan
31 mei 2010 - 23:05
Vraagje, op deze site staat dat google chrome 5.0 25 Mei uit is gekomen. Ga ik naar 'google chrome aanpassen en beheren' (De sleutel in de rechter hoek) en druk ik op 'over google chrome', dan staat daar dat dit versie 6.0.408.1 is... Kan iemand mij dit uitleggen?
Bij voorbaad dank,
Christiaan
redactie
1 juni 2010 - 00:06
De stabiele versie is toen uitgekomen. Jij zit blijkbaar in de zogeheten beta channel van Google zodat je ook proefversies krijgt.
marco
28 mei 2010 - 10:05
Een uitgeklede versie van de chrome browser vindt je hier:
http://www.srware.net/en/...
Deze is dus gestript, zodat geen info naar google heen gaat.
Zal dus binnenkort ook wel met een update komen.
gebruik het sinds een tijdje erbij, en kom eigenlijk zelden een probleem tegen.
Groet,
Marco
alles geblockt
28 mei 2010 - 12:05
Even uitgeprobeerd maar voor mij geen alternatief, door mijn vrij paranoïde instellingen (Webcontrol in de firewall, alle Google IP adressen in de Blocklist en DNS uitgeschakeld enz.) kan ik geen enkele verbinding tot stand brengen, ik krijg continue als respons:
Fout 105 (net::ERR_NAME_NOT_RESOLVED): De server is niet gevonden.
Dan maar niet, ik blijf lekker "Opereren", daar heb ik grip op.
dgdsgdsg
28 mei 2010 - 20:05
Gebruik dan gewoon Firefox.
Steun het marktaandeel want dit is het goeie, echte.
Firefox steunt met man en macht open en vrije standaarden.
Standaarden waar wij ons niet aan moeten blauw betalen.
misschien ook w...
27 mei 2010 - 14:05
"Ook andere browsers verzamelen natuurlijk gegevens over uw surfgedrag, maar de reikwijdte van Google is wat groter, en de commerciële belangen van het advertentie-/zoekbedrijf misschien ook wel".
Misschien ook wel? U staat niet bekend als naïef, dat is deze opmerking bepaald wel.
Opera verzamelt geen gegevens over mijn surfgedrag, omdat ik alle pop-ups heb geblokkeerd; Javascript, Cookies en Referrer informatie standaard uit heb staan, en geen enkele plugin (van Adobe) gebruik, noch Java, en de geschiedenis staat ook op 0.
En bovendien gaat CCleaner er elke keer nog eens overheen.
Wat wordt er uws inziens dan nog verzameld en door wie?
Privacy is belangrijker dan een fractie van een seconde meer snelheid.
redactie
27 mei 2010 - 15:05
Opera is ook een commercieel bedrijf hoor. Bovendien weet ik niet zeker of Opera geen gegevens verzamelt. Bij updates, Opera Link (synchronisatie), Opera Unite en Opera Turbo worden vast wel gegevens naar de servers van de Noren verstuurd. En ook de Fraud Protection (in de Engelse versie zo genoemd), ofwel malwarebescherming, van Opera zal toch de bezochte pagina moeten vergelijken met een database van gevaarlijke sites en daarmee informatie over surfgedrag ophalen, lijkt me althans.
Hoewel dit niet per se hoeft: Firefox laat gebruikers de lijsten met gevaarlijke pagina's eens in de zoveel tijd downloaden, zodat de malwarebescherming lokaal gebeurt en er geen gegevens over surfgedrag naar een server hoeven te worden verstuurd. Het voordeel van een open source programma zoals Firefox ten opzichte van een product als Opera is wel de transparantie. Maar verder niets ten nadele van Opera. Ik vertrouw Opera meer dan Google (Chrome), Microsoft (IE) of Apple (Safari). Want de laatste twee verzamelen ook gegevens en willen ook graag een graantje meepikken uit de online advertentiemarkt. Mozilla (Firefox) is opener (vanwege de open source opzet) en daardoor beter te controleren.
goede privacy tip
28 mei 2010 - 08:05
Ik vergat nog te vermelden dat ik Opera Link, Unite en Turbo uit heb staan. Maar wat betreft de fraudebescherming hebt u inderdaad een heel goed punt, deze was mij even ontgaan. Elke site wordt inderdaad gecheckt, getuige bijvoorbeeld deze HTTP log van de firewall:
OPERA.EXE sitecheck2.opera.com/?host=www.gratissoftwaresite.nl...
Dit Google-gedrag staat mij eigenlijk niet aan, ik schakel deze Fraudebescherming uit, ook al omdat ik nooit een melding van Opera krijg van een frauduleuze site (ik werk met ca. 25.000 kant en klaar verkrijgbare bad sites Hostfile- en IP-blocklist vermeldingen; daar krijg ik wel af en toe meldingen van.
Reageer