Recensie: gratis avast! 4.8.1296 is een waardige, en lichtere, vervanger van AVG

Na de rampzalige update die virusscanner AVG twee weken terug had, waardoor duizenden pc's in Nederland niet meer opstartten, zijn veel mensen op zoek gegaan naar een gratis vervanger voor AVG. avast! Home Edition (met kleine letter en uitroepteken) is een goede kandidaat. En producent Alwil heeft gisteren een nieuwe versie van avast! uitgebracht.

Eigenlijk zijn er drie goede gratis virusscanners: AVG, AntiVir en avast!. AVG is de meestgebruikte: waarschijnlijk door de combinatie van gebruikersgemak en effectieve bescherming. Sinds AVG dit jaar versie 8 heeft uitgebracht is de Tsjechische virusscanner echter blijven kwakkelen. AVG Free 8 kende namelijk veel problemen met componenten (link scanner, mail scanner, updates) die niet goed functioneerden. En menig gebruiker moest regelmatig AVG opnieuw installeren om deze niet-werkende onderdelen te herstellen.

Bovendien vraagt AVG 8 veel meer systeembronnen dan voorganger AVG 7.5, en dat is te merken aan de snelheid van de pc. Het updatedrama van twee weken - waardoor pc's niet meer opstartten - geleden was voor veel mensen de druppel om over te stappen van AVG op een andere anti-virus oplossing. Een peiling op Gratis Software Site liet zien dat ongeveer eenderde van de AVG-gebruikers op zoek is naar een nieuwe virusscanner.

Twee gratis virusscanners die dan in aanmerking komen zijn Avira AntiVir en avast! Home Edition. AntiVir is een heel goede Duitse anti-virus applicatie die vaak hoog eindigt in tests. Nadeel is dat de gratis versie van AntiVir geen bescherming tegen spyware biedt, zoals AVG en avast! wel doen.

avast! Home Edition is een wat minder bekende gratis anti-virus applicatie, die net als AVG ook van Tsjechische origine is. avast! Home biedt echter van de drie gratis scanners wel de uitgebreidste bescherming: anti-virus, anti-spyware en anti-rootkit in één. En in tests eindigt avast! ook altijd vrij goed. Het grote voordeel van avast! ten opzichte van AVG is dat veel minder systeembronnen (werkgeheugen en CPU) worden aangesproken. De opstarttijd van een pc met avast! is ook korter dan van een met AVG en de computer is sneller.

avast
De interface van avast!

Een waardig alternatief voor AVG dus. Een nadeel van avast! is dat de interface er wat apart uitziet (maar dat is te wijzigen) en rommelig ingedeeld is. Een tweede aandachtspunt is dat na zestig dagen avast! - gratis - geregistreerd dient te worden. Hier vindt u alle informatie over de gratis registratie van avast!. Toch is avast! zeker het overwegen waard als u zat bent van het zware AVG 8.

Download avast!
Vergelijking avast!, AVG en AntiVir

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb jaarlang AVG free gebruikt maar kreeg problemen met Up-Date die de dan wel en dan weer niet binnen kwamen.
Na de zoveelste probleem met het binnenhalen van een Up-Date welke niet kwam heb ik AVG verwijderd.
Vervolgens opzoek naar een andere anti-virus sofware en kwam bij Avast en deze gedowload.
Na het instaleren direct een licentie nummer aangevraagt en ook gekregen.
Nu werkt Avast bij mij paar weken en tot mijn volle tevredenheid.
Ik kan iedereen aanraden om Avast te gebruiken want de computer wordt niet langzamer en het bied een perfecte bescherming aan.
Ik hoop nog jaren van deze mogelijkheid gebruik te mogen maken.

Typisch bij mij was er juist bij Avira (en zeker bij AVG) sprake van een veel grotere belasting van het systeem! Opstarten? Tsja misschien maar dat vind ik niet zo spannend vind het belangrijker dat het geen resource hog is terwijl ik on-line ben e.d. En juist daarin presteert Avast! veel beter.

Avast is een prima scanner maar vertraagde het systeem en dan vooral de opstart zodanig dat ik meteen tot deinstallatie ben overgegaan en weer de oude, vertrouwde en zeer goede Avira heb geinstalleerd.

had ik dit maar eerder geweten. Mijn pc is direct een stuk sneller nu ik AVG ingeruild heb voor Avast. Wat me ook opvalt is de vriendelijke manier waarop alle teksten zijn geschreven: klantgericht, niet opdringerig. Ook leuke skins om je virusscanner een wat ander uiterlijk te geven, eenvoudige registratie. Kortom: AVG is prima, met groot gebruiksgemak, maar Avast is gewoon een stukje praktischer voor pc's met niet al te veel intern geheugen.

Draai nu al jaren tot volle tevredenheid avast! Ook wel eens antivir en AVG geprobeerd met name laatste vond ik absoluut niks. Alleen maar ellende mee gehad bijvoorbeeld v.w.b. updates e.d. Avast! draait probleemloos naast ZA en met Firefox ook nog nooit een probleem gehad wat met Avast! te maken zou kunnen hebben gehad. Incremental updates verloopt bij Avast! altijd perfect. Mailscanner en nog wat van die handige extraatjes kan, in mijn optiek, geen enkele andere AV aan tippen! Ik vind het daarom onterecht dat AVG altijd als beste optie wordt beschouwd door velen. Inmiddels is wel aangetoond dat AVG verre van perfect is! Lees vaak gemekker over interface, wat kan mij dat nou schelen?! Als je wilt pas je de skins aan o.i.d. maar het gaat uiteindelijk om de functionaliteit en daar mankeert helemaal niets aan!!

Installatie van avast! lukte bij mij niet; het gaf problemen met ZoneAlarm [Forcefield] en even daarna crashte Firefox ook nog.
Dus maar weer terug naar AVG...

Beste,

Wat jij zegt komt me heel bekend voor, en is een probleem dat al jaren aan de gang is en waar tot op de dag van vandaag nog steeds geen oplossing voor is: avast! is NIET compatibel met ZoneAlarm producten, dus aan iedereen, kijk goed uit: gebruik ze NOOIT tegelijk of je systeem crasht met alle narigheid vandien. Trouwens, ik heb sterk mijn twijfels over de degelijkheid van ZoneAlarm producten. Zowel hun firewalls als andere extra beveiligings-oplossingen zijn sterk overroepen, en ZoneAlarm wordt in België vaak "ZageAlarm" genoemd ("zagen" is Antwerps dialect en betekent zeuren of ergeren), omdat je voortdurend popups naar je hoofd krijgt geslingerd voor het minste en voor alles je toelating nodig heeft, en bovendien vaak niet eens onthoudt dat je een programma wel degelijk toegang tot het internet geeft, ook al vink je de functie aan dat hij jouw beslissing moet onthouden voor in de toekomst.

ZoneAlarm vertraagt je systeem ook vrij ernstig, vooral mensen met een oudere pc hebben daar ongetwijfeld last van. ZoneAlarm legt de lat nogal hoog op gebied van systeemeisen, ik vraag me af waarvoor dat nodig is terwijl alle andere producten hun uiterste best doen om je systeem zo min mogelijk te belasten (behalve AVG dan, maar AVG is dan ook eerste klas rotzooi in mijn ogen, zelfs jaren geleden al).

Nee, in alle eerlijkheid: ik zou alles wat met ZoneAlarm te maken heeft totaal willen afraden, er zijn veel betere firewalls die je niet voortdurend met popups lastigvallen, en wat avast! betreft: prima scanner, ik draai hem al jaren en een van de laatste versies ontdekte bij het opstarten van mijn pc onmiddellijk een rootkit en heeft die zonder enige moeite verwijderd. Puik werk! De verschillen tussen de gratis avast! Home edition en de betalende professional edition zijn tevens te verwaarlozen, ik zou enkel maar voor de professional versie kiezen als je dat legaal bent verplicht. De Home Edition is namelijk enkel gratis voor niet-commerciëel en privaat gebruik. Maar voor gebruik in de non-profit sector bieden ze wel stevige kortingen voor de professional edition. Niets dan lof!

Avira daarentegen: weg ermee: de gratis versie toont om de haverklap expliciete reclame om over te stappen naar de betalende versie, en die betalende versie heeft als puntje bij paaltje komt minder mogelijkheden en minder globale bescherming dan avast! home edition. Scoort in praktijk duidelijk minder, wat test-labs ook mogen beweren. Dus tja... ook Avira speelt het spel niet fair. Gratis is gratis en zou geen ongewenste reclame mogen bevatten om de onwetende gebruiker te laten dokken, en "nag-screens" zijn super-storend. Avira doet me een beetje denken aan Iobit, ook zo'n dubieuze software-producent, die een volledig gratis utility-suite promoot, tot je het installeert, en merkt dat 90 % van de opties niet werken of je hebt de pro-versie nodig en dat wordt weer betalen voor lucht...

Ben je vanmorgen je anti-paranoia pil vergeten in te nemen?

Van Norton naar McAfee naar Onecare naar AVG en nu dan Avast sinds een week. Aan het begin nog even schrikken toen het die bibliotheek ging samenstellen om mogelijk herstel te plegen van geinfecteerde bestanden (wel handig). Dat vreet alleen aan het begin wel even PC capaciteit maar is snel achter de rug en nu draait het systeem als een zonnetje.

Ik had AVG en ik ben eigenlijk overgestapt naar avast! omdat deze ook IMAP email verkeer scant. Dat doen AntiVir en AVG niet. En inderdaad, het systeem is een stuk sneller.

Voor mij is nog steeds "antivir" mijn favoriet, maaaaaaaaaar die updates daarvan waren zo'n een hels karwei,( of dit nog zo is??) dat ik tegen de goesting deze heb gedeinstalleerd, en indertijd vervangen door avg dewelke me zowat ogenblikkelijk nen hoop problemen bezorgde, spreek van paar jaar geleden, eigenlijk lag avg vlugger af mijn pc dan erop.

Ben toen maar ten lange laatste overgestapt op avast. Een van de betere beslissingen die ik ooit nam, doet wat het moet doen en de updates gaan vanzelf, gewoon prima. Alleen toch oproep dat antivirus programmas zich bezighouden met virussen en niks anders, schoenmaker blijf bij uw leest, voor mal en spyware zijn er andereprogrammas die meer geschikt zijn.

Hopelijk blijft het zo anders onherroepelijk ergens een betalend programma, altijd gratis is waarschijnlijk een grote te opgave.

beleefde groeten
andre

Als belg hier al een hele resem nederlandse steden leren schrijven, geen andere oplossingen

Helemaal met de redactie van GSS eens!
Ik ben indertijd overgestapt van AVG 7.5 naar avast!, dus van de recente problemen met AVG 8 heb ik niet zoveel meegekregen.
AVG 8 heb ik even gebruikt op het moment dat het programma verscheen.
Mij viel toen meteen op dat het geheugenverbruik nogal aan de forse kant is.
avast! scoort wat dit betreft beter.
Van avast! hoor je en merk je eigenlijk niet zoveel en dat moet in mijn beleving een kenmerk zijn van een goede virusscanner.
Rustig draaien op de achtergrond en doen wat het moet doen, nml. bescherming bieden.
Dit laatste is in goede handen bij avast!.
Recentelijk heeft avast! hiervan nog weer eens bij mij het bewijs geleverd. Een trojan werd zondermeer herkend en avast! reageerde meteen.
Kortom, avast! is een aanrader voor iedereen die zijn computer goed wil beveiligen zonder verdere problemen.
De wat ongewone interface is simpelweg aan te passen door nieuwe skins of door het uitvinken van "activeer skins voor eenvoudige console" onder "algemeen".

Reageer