OpenOffice.org 3.0 krijgt 'killer feature': pdf bewerken

In het najaar staat versie 3 van OpenOffice.org gepland. Hierin wordt een killer feature aangekondigd, die het gratis kantoorpakket tot een geduchte concurrent van Microsoft Office moet maken: het bewerken van pdf-bestanden. Hoe staat het met deze functie?

In 2002 verscheen de eerste officiële versie van OpenOffice.org. Het gratis kantoorpakket is daarna uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor Microsofts office suite, maar tot een echte doorbraak is het nog niet gekomen. En dat terwijl multinational Sun Microsystems in de loop der jaren de steun heeft gekregen van onder andere IBM en Novell bij de ontwikkeling van de applicatie. Verder is er een grote gemeenschap aan vrijwilligers die meewerkt aan het open source project.

Toch lijken alle inspanningen zich meer en meer te gaan uitbetalen. Het aantal bedrijven en overheden dat overstapt op OpenOffice.org groeit. En het pakket heeft ontegenzeggelijk veel meer mogelijkheden dan zes jaar geleden. De database-component is een stuk volwassener geworden en de tekstverwerker-, spreadsheet- en presentatie-onderdelen zijn grotendeels gelijkwaardig aan Microsoft Word, Excel en Powerpoint.

Mail en agenda

Het enige wat ontbreekt is een geïntegreerd agenda- en mailprogramma, zoals Outlook. Maar bij versie 3, die in het najaar moet verschijnen, zal een personal information manager (PIM) zitten, zo werd vorig jaar beloofd door projectleider Louis Suárez-Potts. Deze wordt gebaseerd op Mozilla's mailprogramma Thunderbird en agenda Sunbird/Lightning waaraan Sun Microsystems al een jaar bijdraagt. Wellicht zal de mail/agenda-functie als losse download worden aangeboden.

Verdere nieuwe functies die gepland staan, zijn:
- ondersteuning van Microsoft Office 2007 XML
- mogelijkheid om wiki's en blogs (onder andere WordPress) te bewerken
- een 'native' Mac OS X-versie (zonder X11)
- betere LaTeX ondersteuning (voor formules)
- beter extensiebeheer (zoals Firefox)

Killer feature: pdf bewerken

En ten slotte de 'killer'-functie waar iedereen op zit te wachten: de mogelijkheid om pdf-bestanden te bewerken. Pdf'jes worden in OpenOffice.org Draw geïmporteerd, waarna ze bewerkt kunnen worden en opnieuw opgeslagen als 'hybride' pdf, zo is de bedoeling, meldt Free Software Magazine.

De vraag is alleen hoever de ontwikkeling van deze pdf-functie gevorderd is. Projectleider Suárez-Potts beloofde in zijn presentatie op de OOoCon vorig jaar dat het importeren van pdf-bestanden een van de doelstellingen voor OpenOffice.org 3.0 was. Maar in de planning is daar niks van terug te vinden. Wel wordt er gewerkt aan een extensie om pdf'jes te importeren. Afgaande op het blog van een van de ontwikkelaars van deze pdf-extensie zal de functie niet direct geïntegreerd worden in OpenOffice.org 3.0, maar kan de extensie wel los gedownload worden. We zijn benieuwd.

OpenOffice.org 3.0 verschijnt dit najaar. Momenteel wordt nog hard gewerkt om versie 2.4 van het kantoorpakket in maart uit te geven. Hierin zitten veel kleine verbeteringen, maar geen revolutionaire vernieuwingen.

Download OpenOffice.org

Bronnen: Free Software Magazine | OOoCon 2007

Deel dit artikel: 

Reacties

Hoi

Weet iemand of de funtie, personal information manager (PIM) al te downloaden is of dat hij totaal nog niet te downloaden is ??

;-)

Net OpenOffice.org 3 gedownload en de pdf extensie geinstalleerd. Een beperkte test wijst toch zeker op bijzondere voordelen. fdt zegt welliswaar dat er aparte programma's zijn die dit aankunnen, dat is zeker waar. Maar het is mijn inziens veel voordeliger om alles vanuit 1 office pakket te doen.

Eerste visie is: goed geintegreerd, laad en werkt zeker sneller dan de vorige versie. Ik ben een tevreden gebruiker, move over Microsoft!

Ik heb net kennis gemaakt met OOo 2.4 en ben vol verwachting over versie 3.0.

Het ligt er maar helemaal aan wat de PDF bevat en wat de correctie moet gaan worden.
Stel, de PDF bevat een MS Word-achtige tekst bevat waarin niet veel meer zit of nodig is
dan wat goed afgebakende tekstkaders en hier en daar 'n niet te complex geplaatst beeld.
Dan zal software het wel lukken om de pagina's tekstueel te ontleden en te vertalen naar
een eigen (te bewerken) bestand, om daarna weer te reconstrueren als nieuwe PDF.

Typisch dat er ook nog geen officiële uitlatingen erover zijn gedaan.

Betwijfel of dit wel zo een 'killer' feature is (zal worden). Volgens mij komt men met de -ook gratis- stand alone programmas zoals PDFill PDF Tools en PDF-XChange PDF Viewer al een heel eind verder (dan wat beloofd wordt in OOo 3.0) in de bewerking van pdf-bestanden. Ik gebruik deze progs al een hele tijd en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid (zie de beschrijvingen in het Testlab).
_______________________________________________________________________________
Das Vergleichen ist das Ende des Glücks und der Anfang der Unzufriedenheit. (Sören A. Kierkegaard)

Reageer