Mozilla is 10 jaar: hoe Netscapes opvolger Firefox groot maakte
Gisteren was het tien jaar geleden dat Mozilla het levenslicht zag. Het bedrijf Netscape gaf toen de broncode van zijn populaire browser Netscape Navigator vrij. Open source browser Mozilla was geboren. En hier zou op zijn beurt in 2004 het populaire Firefox weer uit voortkomen. Netscape is inmiddels dood, maar Firefox springlevend. Dankzij het in 1998 ontstane Mozilla.
Eind jaren negentig was Netscape nog de meestgebruikte browser: meer mensen surften met Netscape Navigator dan met Internet Explorer. Door Internet Explorer standaard met Windows mee te leveren doorbrak Microsoft echter binnen een paar jaar het monopolie van Netscape.
Na 2000 was Netscape bijna geheel van het podium gevaagd. En Mozilla, de open source opvolger van Netscape, leidde een bestaan in de marge met een marktaandeel van een paar procent. Toen kwamen binnen het Mozilla-project enkele jonge ontwikkelaars onder leiding van Ben Goodger op het idee om een nieuwe browser van de grond af aan op te bouwen op basis van de Mozilla-code. Firefox 1.0 zag zo in november 2004 het levenslicht.
In 2008 is Firefox de tweede browser op de markt na Internet Explorer. Het marktaandeel van Firefox is wereldwijd zo'n vijftien tot twintig procent - met uitschieters van dertig procent in bijvoorbeeld Duitsland. Netscape is inmiddels ter ziele, zo werd enkele weken geleden aangekondigd. En de oorspronkelijke open source browser genaamd Mozilla, die nog een tijdje naast Firefox heeft bestaan, is omgedoopt tot SeaMonkey.
Tien jaar Mozilla (browser en project samen) heeft roerige tijden gekend met als voorlopig hoogtepunt de huidige opmars van Firefox. Wie de hele geschiedenis van Mozilla, Netscape, Firefox, SeaMonkey - maar ook Internet Explorer en Opera - in een oogopslag wil bekijken kan deze stamboom downloaden (PDF, 5mb).
Gefeliciteerd Mozilla!
Bron: Mozilla Links