Moet u nu een pc of laptop met Windows XP, Windows Vista of Windows 7 kopen?
Windows XP, Windows Vista en Windows 7. U kunt nu kiezen uit deze drie als u binnenkort een nieuwe pc wilt kopen. Welk besturingssysteem kunt u het beste op een nieuwe computer of laptop zetten? Hier enkele feiten over Windows XP, Vista en 7 en overwegingen voor de koop van een nieuwe pc.
- Windows XP stamt al uit 2001, maar wordt nog ondersteund tot 2014! Dit betreft echter alleen beveiligingsupdates vanaf april 2009. Gewone updates worden daarna niet meer verstrekt voor XP, hoewel bijvoorbeeld Internet Explorer 8 wel voor XP beschikbaar komt.
- Windows XP mag tot juli 2009 door fabrikanten op pc's en laptops worden geplaatst (OEM), op netbooks en nettops (mini desktops) zelfs tot 2010.
- Windows Vista kwam eind 2006 uit. Hoe lang Vista ondersteund wordt is onduidelijk. Gezien het geringe succes en de vele problemen met Vista hoopt Microsoft waarschijnlijk dat mensen zullen upgraden naar Windows 7. Windows 7 lijkt een soort verbeterde uitgave van Vista te worden, zoals Windows 98 SE voor Windows 98 was.
- Windows 7 staat gepland voor - waarschijnlijk - december 2009. Een eerste, goed ontvangen, bèta van Windows 7 verscheen in januari 2009.
- Sterke geruchten gaan dat Microsoft mensen die na 1 juli 2009 een pc of laptop kopen met Windows Vista erop, de mogelijkheid geeft om gratis up te graden naar Windows 7 als deze verschijnt. Dit om te voorkomen dat mensen geen pc's meer kopen de komende zomer. Deze gratis upgrade geldt echter alleen voor Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business en Windows Vista Ultimate. Mensen met Windows Vista Home Basic komen hier niet voor in aanmerking.
Kortom: als u tevreden bent over XP kunt u, als u een netbook koopt, gewoon voor XP kiezen. Vista is namelijk te log voor mini-laptops. Als u een nieuwe pc of laptop met Windows wilt kopen, is het misschien goed om nog even een half jaartje te wachten, zodat u gratis kunt upgraden van Vista naar Windows 7 (maar alleen als u geen Vista Home Basic editie koopt!). Anders loopt u de kans dat u opgescheept blijft met Vista, terwijl het betere Windows 7 even later in de winkel ligt. Een zelfde soort teleurstelling die mensen hadden toen ze Windows Me kochten, terwijl daarna Windows XP beschikbaar kwam.
Als u per se nu een pc of laptop wilt kopen, is het misschien aan te raden een Mac te overwegen. Of een pc zonder besturingssysteem te kopen, daar het gratis Ubuntu Linux op te zetten en eventueel later Windows 7 te kopen.
Wat zijn uw overwegingen bij de koop van een nieuwe pc? Laat ze hieronder in de reacties weten!
Reacties
Bezoeker
16 oktober 2009 - 19:10
ik draai ubuntu 9.04 dat vind ik beter dan windows vista of xp
windows 7 en ubuntu vorden volgens mij even goed
ik ga op 30 oktober overstappen op ubuntu 9.10
Steven
20 februari 2009 - 18:02
Beste snuffelaar,
Je bericht is erg vaag. Ik vraag me af of je wel echt linux draait.
Ubuntu is een officiele Linux-distributie. Dus: als je nu Ubuntu draait, dn heb je de officiele linux. Met Open Suse heb je dat ook, met Mandriva ook, en met Debian, etc.
Als je met officieel bedoelt: een officiele cd-rom:
deze is te bestellen hoor, bij Ubuntu.
Kijk maar op hun website.
En Linux is zekers wel perfect - alleen de harde waren zijn dat nog niet, waardoor het bijna ondoenlijk is er fatsoenlijke drivers voor te maken.
De snuffelaar.
18 februari 2009 - 19:02
Van Linux software is alles zeer goed en snel mee te werken.
Ik gebruik zelf Ubuntu.
Het enigste wat ik hiervoor mis is een zeer goed boekhoudings programma.
Wel de NL versie te verstaan.
Verder zijn de spellen niet zo mooi, en kinderlijk.
Office gebruik ik niet wat ik kan een heleboel niet doen.
Het aller mooiste is wel dat ik snel kan doen wat ik verder wel kan doen.
Het meeste wat ik nu weet is zeer goed en uitstekend mee te werken.
Ik wil later wel Linux officieel hebben en geen Ubuntu.
Groeten van JW.
Ongeregistreerd...
14 februari 2009 - 22:02
Zelf ben ik altijd een voorstander van het kopen van een nieuwe desktop pc, of laptop zonder voorgeïnstalleerde software. Bij laptops is dat moeilijker, maar het kan. Ik ben het met vorige schrijvers eens, dat zo langzamerhand Linux de voorkeur verdient. Ubuntu, Open Suse, Fedora, het werkt allemaal perfect. En voor de Windows-adepten: Windows XP is verre te prefereren boven Vista. Als je per sé Windows wilt, dan zou ik even wachten op Windows 7. Wat Linux betreft: je kunt ook makkelijk een dual boot pc maken met Windows én Linux. Zelf gebruik ik Open Suse 11.1 naast Windows XP op mijn desktop. Op mijn laptop gebruik ik het - helaas - voorgeïnstalleerde Vista Home Basic. Windows 7 ga ik niet meer meemaken. Tegen die tijd stap ik helemaal over op Linux. Voor het overige gebruik ik open source applicaties en een beetje freeware. Met Microsoft heb ik het om diverse redenen helemaal gehad.
Willem Franssen
Ongeregistreerd...
13 februari 2009 - 16:02
Waarom is Linux zoveel prettiger dan Windows Vista en Windows 7
- De meeste Linuxvarianten zijn gratis (en goed). Ook de meeste Linuxprogramma's zijn gratis (en goed). En het zijn er enorm veel! Keuze genoeg, dus. Voor elk Windowsprogramma zijn er meestal meerdere Linux-alternatieven.
- Linux is snel: het draait ook nog goed op vrij oude computers, want het is "slank" geprogrammeerd.
- Open-bron: de programmacode is een glazen huis, fouten komen daardoor altijd vlug boven water en worden snel gerepareerd.
- Veilig: er zijn geen Linuxvirussen in het wild. Dat komt vooral door de consequente veiligheidsstructuur van Linux. Bovendien worden veiligheidsgaten snel bekend en vlug hersteld.
- Stabiel en betrouwbaar: het is mogelijk om een computer jarenlang (!) continu te laten draaien op Linux, zonder herstart. Voor verreweg de meeste updates hoeft de computer namelijk niet te herstarten.
- Linux vraagt weinig onderhoud: schijf defragmenteren en register schoonmaken is niet nodig.
- Vriendelijke gratis hulp is snel beschikbaar via Nederlandstalige internetfora.
- U kunt Linux geheel aanpassen aan uw eigen wensen.
Bert
13 februari 2009 - 16:02
Je bent me net voor met dit bericht. Ik ben het volledig met je eens. Het is werkelijk een raadsel hoe dat Windows zo groot is geworden. Hoe langer ik nu met Ubuntu Linux werk, des te meer vraag ik me af wat al die mensen toch met Windows hebben.
Hendrik
13 februari 2009 - 18:02
Wel, ik ben het je voor 80 procent met je eens.
Wat mensen toch met Windows hebben?
GAMES !
Vanaf het moment dat Ubuntu games kan ondersteunen, schakel ik over !
Bezoeker
26 november 2009 - 15:11
Probeer eens een ubunt, zoek op het ubuntuforum naar games, zoek in de installeren naar games, en gij zult vinden wat gij zoekt.
Xp'er
13 februari 2009 - 19:02
Hoe bedoel je prettiger? Ik heb net een HP laptop gekocht en probeer daar Linux (Ubuntu 8.10 64 bit, nadat OpenSuse niet echt lekker liep) op te laten draaien. Dat gaat lekker tot je alle randapparatuur wilt gebruiken. Alles moet je zelf installeren en activeren. Echt iets voor gevorderden, want die veel geroemde fora leveren ook niet voor elk probleem een antwoord. Je krijgt daar namelijk alleen antwoord op problemen die iemand ergens een keer heeft opgelost.
Zolang je geen laptop met Linux voorgeïnstalleerd kunt kopen, zou ik het mijn vrienden niet aanraden over te stappen. Voor Windows kan je trouwen ook genoeg gratis software vinden, zoals deze site bewijst!
Die veiligheid is trouwens ook maar relatief. Linux gebruikers hebben geen virusscanners en volgens mij kunnen ze daardoor via p2p-netwerken wel virussen verspreiden, waar ze zelf geen last van hebben.
Er is dus nog wel wat op af te dingen op de Linux advertentie.
Ongeregistreerd...
14 februari 2009 - 09:02
De drivers: vind linux zelf
de randapparatuur: word meestal herkent en werkt meteen. Dat haalt windows nog lang niet.
Het onderhoud: geen
En linux wordt van binnenuit beschermt zonder tussenkomst van de gebruiker. Bij linux hoef je je gewoon geen zorgen te maken over onderhoud, snelheidsverlies, drivers en veiligheid. Denk na voordat je iets zegt xp'er!!
(met linux bedoel ik systemen zoals: ubuntu, opensuse, fedora , madrive en debian.)
XP'er
15 februari 2009 - 13:02
Meestal is niet altijd! XP was bij mijn vorige Laptop voorgeïnstalleerd door de fabrikant, dus drivers zoeken hoefde ik zelf niet :P De gemiddelde consument koopt een laptop met besturingssysteem (=windows-versie). Het voorstellen van Linux is in dit verband niet reeel. Een laptop met Linux geïnstalleerd is niet te koop? Ik kon hem tenminste niet vinden. Dus zijn ze op zijn minst zeldzaam.
Mijn laatste Vista LT heb ik tot Linux omgebouwd, maar vanzelf gaat het allemaal niet. Alles doet het bijna, maar toch niet helemaal. Voor mij betekent vanzelf: ik zet het aan en alles doet het en niet: je moet even dit downloaden en daar in een teminal-venster dat typen!
Verder vind ik het flauw dat als iemand kritiek heeft op Linux er gelijk op Windows geschoten wordt. De objectieve kwaliteit van Linux wordt niet verbeterd door te wijzen op problemen in Windows. Dat is wel een probleem bij Linux-adepten. Je kunt beter erkennen dat Linux (nog) niet voor iedereen geschikt is.
Mijn punt was alleen: met Linux is ook niet perfect zolang het niet door een kenner is voorgeïnstalleerd. De meeste computergebruikers die ik ken zijn geen kenners.
Dus wie is er naïef? Iemand die van beide zijden de problemen erkent of iemand die ze maar van 1 zijde wil zien? Stap eens uit je ivoren toren.
:D
Ongeregistreerd...
16 februari 2009 - 20:02
De installatie enzo mag ook wat makkelijker maar eenmaal in het systeem moet je toegeven dat linux systemen toch beter zijn dan windows xp/vista. Tuurlijk Linux systemen zijn ook niet perfect in elk opzicht maar moet je je bedenken dat er achter windows de rijkste man van de wereld staat en Microsoft zijn besturingssysteem op vele punten nog wat van linux systemen leren kan. Oke, linux is niet het makklijkste met installeren, maar heb jij ooit windows zelf geinstalleerd? Bij linux systemen start je meteen in een mooi gelikte omgeving op. Bij windows? Tevens moet je bij windows zelf naar bijna al je drivers zoeken.
Dus xp'er, ik zeg niet dat linux systemen perfect zijn maar Windows(of het nu xp of vista is) is nog niet zo goed als bijvoorbeeld Ubuntu.
Bezoeker
26 november 2009 - 15:11
Die terminal is al fel in gebruik geminderd, alleen de dvd decoder nog. Een kwestie van gewoonte ook. Als je naar programma's moet gaan zoeken op internet ben je ook tijd kwijt.
Bezoeker
26 november 2009 - 15:11
programma's voor windows bedoel ik
Bezoeker
26 november 2009 - 15:11
Juist, gratis windows programma's, en de virussen krijg je er gratis bij. De virusscanners vertragen het systeem enorm. Inderdaad wel een nadeel dat sommige apparaten niet direct werken. Eigenlijk is alleen de printer het grote probleem, alle andere dingen werken vaak wel direct. Een fotocamera is zonder enige programmatie aan te sluiten. Bij installatie hoef je niet appart de drivers voor de vga te installeren. Als je via steunpunten naar mensen zoekt die ubuntu linux samen met jou installeren ga je wellicht een andere mening hebben. Wat de apparaten betreft, soms is het interessanter een nieuw apparaat te kopen dan windows te hebben. Als je windows crasht, en dat doet ieder programma wel eens, windows of linux, dan kost dat net zoveel als een nieuwe printer kopen om het er opnieuw laten op te zetten. En als via ons virussen zonder dat wij het merken, vespreiden kun je niet zeggen dat linux onbetrouwbaar is, maar windows. Als wij er imuum voor zijn, en windows pakt die virussen wel, wie is dan betrouwbaarder? Als je zelf ook linux hebt, heb je ook geen last van virussen.
Reageer