Gratis Ubuntu 10.04 LTS is klaar voor de concurrentie met Windows en Mac OS X

Ubuntu is al jaren de populairste Linux-distributie. En niet ten onrechte, want bij elke uitgave wordt het gratis besturingssysteem gebruikersvriendelijker, veelzijdiger en mooier. Ubuntu 10.04 LTS dat vandaag verscheen lijkt klaar om de concurrentie aan te gaan met Windows en Mac OS X. Voor het geld hoeft u het niet te laten: Ubuntu is (en blijft) gratis.

Veel mensen hebben het idee dat Linux ingewikkeld is en dat ze nog vanalles via de command line moeten intypen. Niets is minder waar. Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker, en met name Ubuntu is zo te gebruiken door de gemiddelde computeraar. Internetten, mailen, foto's en video bewerken, met documenten, spreadsheets en presentaties werken, muziek luisteren en films bekijken en chatten - alles wat u onder Windows en Mac OS X doet kan ook onder Ubuntu. En even makkelijk.

Veel programma's die u vast al wel kent zitten standaard in Ubuntu (of zijn gratis te downloaden):
- Firefox om te internetten (of anders kunt u Opera of Google Chrome downloaden)
- OpenOffice.org als om Word-documenten, Excel-spreadsheets en PowerPoint-presentaties mee te openen
- Evolution (vergelijkbaar met Outlook) is het mailprogramma, maar u kunt ook Thunderbird downloaden
- F-Spot is tegenwoordig de zeer gebruikersvriendelijke fotobeheerder, maar u kunt ook GIMP of Googles Picasa downloaden
- Totem en Rhythmbox zijn om films en muziek af te spelen, maar bijvoorbeeld VLC is ook beschikbaar


Het nieuwe uiterlijk van Ubuntu 10.04 LTS

En daar zijn we gelijk bij het sterke punt van Ubuntu: u krijgt een gratis standaard systeem geleverd, maar kunt daarnaast nog 32.000 programma's gratis downloaden! In het Ubuntu Software Center (onder de knop Toepassingen in het hoofdmenu) kunt u de wereld aan programma's voor niks binnenhalen en installeren. U hoeft dus niet te zoeken op internet (zoals onder Windows), maar kunt gelijk vanuit het Software Centrum uw keuze maken. 

En dan komen we bij een ander voordeel van Ubuntu: alle programma's die geïnstalleerd zijn via dit Software Centrum worden automatisch up to date gehouden. Net als Automatische Updates in Windows, maar dan voor alle software op uw pc. En als er updates zijn, wordt dit rechtsboven gemeld in de systeembalk.

Nieuw in Ubuntu 10.04 LTS (elk half jaar komt een gratis nieuwe versie uit) is onder andere dat u gratis 2GB online opslag krijgt met Ubuntu One en dat u via de menubalk rechtsboven kunt inloggen op sociale netwerksites als MSN, Yahoo!, FaceBook, Twitter, Flickr enzovoort.

Behalve dat de menu-balk bij Ubuntu bovenaan zit zijn er trouwens niet zo heel veel fundamentele verschillen met Windows en Mac OS X. Er zijn gewoon menu's met heel veel programma's die u kunt uitproberen. En alles werkt natuurlijk net een beetje anders, maar dat went snel. Als u Ubuntu wilt gaan gebruiken, moet u wel zelf een iso-bestand op een cd kunnen branden (als image!) en een besturingssysteem kunnen installeren. Maar voor een gevorderde pc-gebruiker moet dat een fluitje van een cent zijn. De installatie van Ubuntu is heel gebruikersvriendelijk en is binnen een uurtje gepiept (let alleen op dat u uw Windows-partitie niet overschrijft!).

Als u Ubuntu uit wilt proberen, geven we u alvast een tip die heel wat zoekwerk bespaart. Na installatie van Ubuntu gaat u naar Toepassingen | Ubuntu Software Centrum en zoekt u op het bestand 'Ubuntu restricted extras' (niet Kubuntu of Xubuntu dus). Als u dit installeert worden in een keer Flash, Java, Microsoft lettertypen en codecs om mp3's en DVD's af te spelen geïnstalleerd. Dit soort software wordt namelijk niet standaard meegeleverd met Ubuntu.

Download gratis Ubuntu 10.04 LTS

Lees hier over de wijzigingen in Ubuntu 10.04 LTS
Lees bij Ubuntu Nederland een uitstekende handleiding voor de installatie

Deel dit artikel: 

Reacties

Van XP naar Ubuntu- bij installeren van Ubuntu toetsen onbruikbaar
(andere letters) poging opgegeven.

kies vs internationaal als toetsenbordindeling.

Ook ik sinds een tijdje volledig overgestapt op Linux (al gebruik ik voor video-bewerken nog wel Windows icm Adobe Premiere). In zijn algemeenheid werkt Ubuntu perfect en zeker de nieuwe Lucid Lynx ziet er fantastisch uit.
Wat voor veel mensen wel problemen oplevert is het installeren van de (uit ideologische overwegingen) niet meegeleverde gesloten software en codecs. In het artikel staat wel dat je de restricted extra's moet installeren (wat idd een goede tip is) maar dan nog is je systeem niet compleet.
Voor iedereen die eventueel wil overstappen adviseer ik dan ook SuperOs (http://hacktolive.org/wik...). Dit is gewoon Ubuntu, alleen dan met alle mogelijk gewenste software en codecs voorgeïnstalleerd. Op dit moment kan je alleen de 9.10 versie downloaden maar de nieuwste op Lucid Lynx gebaseerde versie komt in juni 2010 uit (http://hacktolive.org/blo...)

Windows weg voor Ubuntu!!

Dit al drie jaar! (Spelen met Linux zeker al 7 jaar). nooit problemen gehad en al een hoop mensen overgehaald om te ook te doen.
Ik gebruik Ubuntu voor alles zoals: Foto-shoppen, Films kijken op de TV aangesloten, Muziek maken, Muziek opnemen en mixen, Grafisch tekenen, Bewegende animaties.
Natuurlijk ook gewoon voor MSN via aMSN,Internetten met Firefox,mailen met Evolution, Nieuwsgroepen downloaden met Sabnzbd, Excel bestanden maken, Word bestanden maken met OpenOffice.org, Muziek luisteren met RhythmBox, en wat spelen met een Media Center van XBMC.

Af en toe wil ik heel veel doen met Ubuntu en moeten er wat geavanceerde dingetjes ingesteld worden met de Terminal. Maar dit zal voor de meeste normale gebruikers niet nodig zijn.

Het uiterlijk van Ubuntu is al heel mooi bij de nieuwe 10.04, maar wil je dit anders hebben dan kun je alles uit laten zien zoals jij dat wil! Heerlijk!

Ennuh... Ubuntu is heel stabiel en zeer veilig. Geen last van Virussen!
Linux grafische niet zo goed??? nou... Disney maakt al zijn animatie films met Linux systemen, dat zal ook zijn redenen hebben toch?

Windows programma's draaien onder Linux? Kan... maar waarom?
je moet gewoon niet alles willen wat andere hebben.. laat andere willen wat jij hebt!

Ik ben geen windows fan, al is het alleen maar om de onveiligheid. Probeer al jaren een Linux versie uit om te zien of het datgene biedt, wat ik dagelijks gebruik. En inderdaad als b.v. XP corrupt is dan heb je vaak maar een optie: opnieuw instaleren, wat ik inmuiddels wel tientallen keren heb gedaan. Wat dat betreft is het nogal gammel.

Mijn Vista houdt zich langer op de been en ik heb tot nu toe nog niet hoeven te instaleren (plm. 1 jaar). Wat dat betreft is Linux veruit de beste, lijkt me. Het gaat nu nog in feite om een goede aansluiting met een aantal Windows programma´s zoals een goede MSN, Photoshop, Dreamweaver en anderen veelgebruikte programma´s. Als die laatste stap genomen wordt is de keus niet moeilijk meer... dan wordt het zeker Linux. Tot die tijd blijf ik het beperkt gebruiken in een Vitualbox om veilig te bankieren.

Sommige mensen moeten gewoon windows blijven gebruiken, niks mis mee. Op windows fora zie je dat er ook in windows vaak genoeg drivers moeten worden geïnstalleerd, en dat gaat echt niet gemakkelijker.
Installeer eens zelf een windows, dan is de kans groot dat je zelf nog op zoek moet naar een of meerdere drivers.
Op mijn ubuntu computer werkt alles meteen, maar laatst wilde ik bij iemand even testen met de live-cd van ubuntu of een bepaalde brother printer meteen werkte.
Niet dus, maar dankzij een link kwam ik bij de brother site, zocht de printer op, simpel klikken op de linux drivers en zelfs in de live sessie werden ze keurig geïnstalleerd en kon ik printen.
Handig zo'n live-cd, kun je eerst even testen of het werkt op je computer.
Over dat terminal gebeuren in linux: onbekend maakt onbemind. Want het kan heel erg handig zijn, alleen de eerste keer..tja. Maar kijk eens bij oplossingen van windows problemen: vaak genoeg moet je het register induiken, wat echt niet voor de doorsnee gebruiker geschikt is.

Soms toch ingewikkeld.

Dat is nu precies een van de grote problemen voor de gewone gebruiker. Zo gauw iets niet goed werkt moet je onder de motorkap duiken met een grote gereedschapskist. Even een driver installeren is er meestal niet bij. Als nu alle standaard zaken zo zouden worden gemaakt dat ze uit kant en klaar bakken kunnen worden gehaald of via een wizard zoals MS dat meestal regelt dan wordt die paar % gebruikers wellicht véél meer...
Het wordt wel steeds makkelijker en uitgebreider en het installeren van nieuwe programma's uit de bak werkt ook perfect, máár gewoon een perfecte msn kloon die én er goed uitziet én spraak en video ondersteund, dat soort programma's wordt door vrijwel iedere gewone gebruiker mee gewerkt. Dat trekt mensen over de streep, niet de honderden onbekende programma's die ter beschikking zijn.

Soms toch ingewikkeld.
Ubuntu 10.04 ziet er heel goed uit: voor de gewone pc-activiteiten is het prima. Maar wat me wel opvalt is dat bij diverse probleempjes op hulppagina's het gebruik de Terminal noodzakelijk blijkt, waarin je dan bepaalde opdrachten/commando's moet invullen om iets voor elkaar te krijgen. Dat gaat toch het niveau van de gewone pc-gebruiker al snel te boven. Voorbeeld: op een pagina met tips wordt gesproken over "swapneiging", die standaard door ubuntu te hoog wordt ingesteld en waardoor ubuntu vaak wat langzamer draait dan nodig (zie http://sites.google.com/s...). Als je doet wat daar staat is het inderdaad een verbetering. Maar voordat je dan weet wat swap is...
Ook het installeren van programma's met een tar.gz extensie is nog geen geringe opgave (.deb gaat prima).
Maar afgezien daarvan is Ubuntu wel heel gemakkelijk en een aanrader om uit te proberen. Maar als ze dan net als Apple ook goed werkende Windowslaag in willen bouwen (beter dan Wine), dan zou het helemaal goed zijn. Want voorlopig zijn er nog teveel bedrijven (vooral de overheid) die alleen uitgaan van Windows.

De terminal is een handige en snelle manier om zaken te configureren, en het is net zo ingewikkled als lezen en schrijven. Handigheidje: gebruik copy and paste / knippen en plakken.

De swap is vergelijkbaar met het Windows "wisselbestand", wat ook door de gebruiker in te stellen is.
Wanneer een gebruiker zich om de swap gaat bekommeren (welke in 99% van de gevallen goed is ingesteld) is hij/zij waarschijnlijk al een stuk meer ingewerkt in Linux en zal het configureren een fluitje van een cent zijn.

Met 1000'en programma aan boord kun je via Synaptic alles met een muisklik installeren, en mocht het bewuste programma daarin niet tevoorschijn komen, dan kun je op eenvoudige wijze een extra software-pool (repository) toevoegen.

Is een PLC programmeren met Siemens LOGO ook dagelijks? ;) Met Ubuntu kan je meer dan je denkt :D

Ubuntu is een leuk os, redelijk mooie layout, en ondersteunt veel hardware....

Een tipje voor de mensen die ubuntu willen testen, gebruik vmware player en download een ubuntu virtuele machine. (http://www.vmware.com/app...)

Windows 7 is wel mooier, ondersteunt meer hardware, maar je moet er voor betalen....

Mooier is ieders eigen smaak.

Maar dat Win7 meer hardware ondersteund is absoluut niet waar.
Op mijn Dell mini 1018 10inch heb ik win7 en Ubuntu 10.04 LTS. Win7 crashte natuurlijk voor de zoveelste keer.
(Ik heb alleen Win7 erop staan i.v.m. school wifi)

Ubuntu had slechts één driver nodig. Alleen maar de wifi.
Tegenover Win7.. Win7 had minstens 6 drivers nodig om fatsoenlijk te kunnen werken. Zoals het beeldscherm , wifi, bedraad internet, etc.

Ik ga eerst deze versie van Ubuntu uitproberen in een virtualbox omdat ik al diverse keren heb meegemaakt dat Ubuntu bepaalde hardware niet ondersteund, m.n. notebooks.
Ik wil al jaren overstappen maar het wil maar niet lukken, geen photshop, dreamweaver of fatsoenlijke nieuwe versies van (kloon) msn om er maar een paar te noemen. Sommige plaketten zoals Openoffice zijn uitstekend, beter dan mijn MS2007 Office maar het totaal plaatje is nog steeds niet compleet, Vandaar dat ik Mandrive linux gebruik voor surfen en bankieren in een virtual box (programma dat een bestand aanmaakt met internet verbinding en printer e.d. waarin het hele systeem draait en wat je zo kan weggooien als het fout gaat).
Ben benieuwd naar Ubuntu maar tot nu toe heeft het me niet kunnen imponeren. Als systeem om veilig te werken (bankieren e.d.) is het zeker aan te raden met steeds meer hackers, malware en andere criminelen die het vooral op MS windows gemunt hebben doordat, als je eenmaal binnen bent je overal bij kan en nog steeds 95% met MS werkt.

Ik vind dat UBUNTU welliswaar wat beperkt in gebruik mag zijn wat hardware (printers) betreft ed maar buiten dat werkt het zeer goed. Ik heb al 3 jaar lang geen behoefte meer aan Windows. sterker ik heb het niet eens in bezit, alle standaard programma's werken gewoon goed en gebruik van de GNOME menu structuur is helder en gemakkelijk in gebruik.

Linux werkt geweldig, maar...

Mijn draadloze internet werkt niet (en er is geen oplossing voorhanden) daarnaast zijn Canon printers niet fatsoenlijk aanstuurbaar, tenzij ik weer betaalde software gebruik. Daarnaast kan ik mijn scherm niet calibreren voor het werken met foto's.

Kortom, het is toch nog steeds beperkt in zijn mogelijkheden. Jammer, want verder vind ik Linux stukken beter draaien op mijn Laptop dan Windows.

Het is natuurlijk een hele grote stap om van windows over te stappen naar Ubuntu maar met google, http://forum.ubuntu-nl.org/ en http://wiki.ubuntu-nl.org/ als hulp ben je na enkele dagen snel gewend aan je nieuwe besturingssysteem.
Ubuntu 10 is helemaal super!

Dit vind ik echt de beste tip die er bij staat. Dit scheelt echt heel veel tijd.

Als u Ubuntu uit wilt proberen, geven we u alvast een tip die heel wat zoekwerk bespaart. Na installatie van Ubuntu gaat u naar Toepassingen | Ubuntu Software Centrum en zoekt u op het bestand 'Ubuntu restricted extras' (niet Kubuntu of Xubuntu dus). Als u dit installeert worden in een keer Flash, Java, Microsoft lettertypen en codecs om mp3's en DVD's af te spelen geïnstalleerd. Dit soort software wordt namelijk niet standaard meegeleverd met Ubuntu.

Goede tip. Werkt als een trein.

Handige tips voor beginners met Linux http://sites.google.com/site/computertip/Home

Met deze site bij de hand kan iedereen Ubuntu gebruiken en optimaliseren voor eigen gebruik!

Sinds de komst van GRUB2 test ik bijna niet meer. En sinds ik geleerd heb hoe GRUB2 te verwijderen en GRUB Legacy opnieuw te installeren, ben ik er weer mee begonnen. Alhoewel ik op deze site Ubuntu heb leren kennen, ben ik met de jaren eerder fan van Mint. PCLinuxOS is opnieuw heel mooi maar een katastrofe na enkele updates, dus: pas op. Maar met Ubuntu Lynx RC was het meteen raak: snel, volledig, gemakkelijk. En dat op 4 verschillende systemen: Intelx2, AMDx2 (mijn trouble-shooter), EeePC (ja!, geen UNR of UNE) en een oudere Athlon2000+M-laptop. Dat van die kleuren, dat is heel vlug opgelost. En die balk boven, die zet je beneden en vice versa. Een netwerk, Wifi, een LAN, een LAN-usb-printer, allemaal in 1-2-3 gevonden en werkend, nooit meegemaakt (en niet te doen in bijv. Salix13). Alle schermen met de juiste instellingen. Kortom, ik kan me niet ergeren aan 1 dingetje op 1 van de systemen.
Ik verkies VLC, Thunderbird en Swiftfox (is swifter op Linux'es), ook geen probleem. En met CrossOver kan ik heel wat Win-software gebruiken.
Wie nu nóg niet overtuigd is, heeft dyslexie, dyspraxie of beiden ;-).

Ziet er allemaal gelikt uit. Maar......weer problemen met het geluid. Op mijn simpele MSI vr630 laptop blijft het geluid over de speakertjes spelen als ik mijn hoofdtelefoon aansluit. Er staan ik weet niet hoeveel oplossingen op de diverse fora helaas helpt er geen 1 voor mij. Dus hoe mooi het er ook uit ziet, ik ga geen ubuntu gebruiken zolang er dit soort bugs er maar niet wordt uitgehaald. Of is er stiekum iemand die een oplossing heeft?a

Ik heb sinds 10.04 hetzelfde probleem. Hoop dat het wordt opgelost.

Maar het probleem doet zich bij mij alleen voor wanneer ik voordat ik opstart de koptelefoon al heb ingeplugd. Dan is het op te lossen door de koptelefoon uit te pluggen en vervolgens opnieuw in te pluggen.

Of gewoon je koptelefoon inpluggen nadat je je pc hebt gestart.

(Kan zijn dat het bij jou niet werkt, maar het is het waard om het te proberen...)

Ik heb wellicht de oplossing!
Ga naar: Toepassingen
Ubuntu softwarecentrum
Typ dan in het zoekvenstertje: ALSA-mixer

In de beschrijving staat dan: Grafische interface die gtk+ gebruikt wordt voor de ALSA-mixer
Klik dan op: Installeren

Als hij dan geïnstalleerd is, ga naar: Toepassingen
Audio en video
Dan zie je staan en open dit: ALSA Mixer
Je ziet nu verschillende regelingen. Ergens aan het einde staat 'Headphone Jack Sense'. Klik erop. En als het goed is is het probleem verholpen ;)

Een lange uitleg. Maar een simpele oplossing :)

Sinds een jaar ben ik nu gebruiker van ubuntu hoewel ik de windows besturingssystemen nog niet vaarwel heb gezegd. De nieuwe versie is prettig in gebruik en ook gewoon fraai om te zien. Inderdaad wordt en is het nu een goed alternatief voor windows systemen of de Mac.
Hoewel ik me kan voorstellen dat mensen nog altijd wat angstig zullen zijn voor het dualboot installeren van ubuntu naast windows hoop ik dat deze prachtige linux distro eens een groot marktaandeel gaat veroveren!

Reageer