Google Experimental Search: zoeken op kaart, tijdbalk of meer informatie
Google is altijd bezig met nieuwe experimenten. Ook de zoekmachine wordt nog steeds vernieuwd en uitgebreid. In Google Labs kon u zoekresultaten al op een kaart of tijdbalk uitzetten. En dat geeft soms verrassende uitkomsten. Nu is er een derde optie toegevoegd: Info-view.
In mei 2007 berichtten wij u al over de nieuwe mogelijkheden die Google aan het ontwikkelen was voor zijn zoekmachine. De zoekresultaten konden toen al geografisch of chronologisch worden geordend op een kaart of een tijdbalk.
Wij schreven toen:
'Hier een voorbeeld van een tijdbalk met de zoekterm Bill Gates. Waardoor het een soort biografie wordt. Of Bill Gates' doen en laten op een wereldkaart gepresenteerd. De tijdbalk voor de bedenker van Linux, Linus Torvalds, ziet er zo uit.
Deze manier van zoeken (of eigenlijk: de presentatie van de zoekresultaten) heeft grote voordelen voor onder andere scholieren, studenten en journalisten. Informatie over een persoon wordt op deze wijze gepresenteerd als een halve biografie. Een gebeurtenis kan letterlijk in kaart gebracht worden en de geschiedenis van een onderwerp snel inzichtelijk gemaakt.
Een kritische blik blijft, net als bij gewoon zoeken, op zijn plaats, want er kan natuurlijk onzin tussen de zoekresultaten staan. Maar deze manier van zoeken lijkt een handig hulpmiddel om snel iets over een onderwerp te weten te komen.'
Nu heeft Google aan de Map-view en Timeline-view een derde vorm van experimenteel zoeken toegevoegd: de Info-view die beide voorgaande manieren van zoeken aanvult met de mogelijkheid om de zoekresultaten te verfijnen in een kader rechts.
Bekijk het volgende voorbeeld, we zoeken naar Firefox en nemen eerst de Timeline-view, vervolgens de Map-view (die gebruik maakt van Google Maps) en ten slotte de Info-view, waarbij u rechts verfijningen kunt invoeren als datum, afmetingen, locaties en afbeeldingen.
Leuk om mee te experimenteren, kortom. Het is onduidelijk of en wanneer deze Views worden toegevoegd aan Google zoeken.
Bron: Webwereld en Google Blog