David Harris trekt stekker uit Pegasus Mail
Het oudste mailprogramma van internet beleeft een dramatisch einde. Pegasus Mail, ontwikkeld door David Harris, lijkt na zeventien jaar voor het laatst zijn vleugels te hebben uitgeslagen. Vandaag maakte Harris bekend definitief te stoppen met de ontwikkeling van Pegasus Mail en Mercury Mail Transport System, zo meldt de webmaster van Pegasus Mail Nederland.
Dat Pegasus Mail het moeilijk had was al langer bekend. Het programma dat zo'n tien jaar terug zijn hoogtijdagen kende, en op vele universiteiten en hogescholen gebruikt werd, kreeg eind jaren negentig geduchte concurrentie van Outlook en Outlook Express van Microsoft. Net zoals browser Netscape de klap van het gratis met Windows meegeleverde Internet Explorer niet te boven kwam, werd Pegasus Mail vleugellam gemaakt door het standaard bijgesloten mailprogramma Outlook Express in Windows. Waarom nog een ander mailprogramma downloaden als er al een voorhanden is?
Het kleine marktaandeel dat Pegasus Mail begin deze eeuw nog had is daarna verder afgenomen door de opkomst van andere gratis mailclients als Mozilla Thunderbird en gratis webmail-accounts van Hotmail, Yahoo en GMail. Een belangrijk nadeel ten opzichte van de concurrentie is altijd geweest dat Pegasus Mail maar één maker had: de Nieuw-Zeelander David Harris. Hierdoor is de ontwikkeling van Pegasus Mail minder snel verlopen dan bijvoorbeeld van Mozilla Thunderbird dat een hele organisatie en een hele gemeenschap aan open source-ontwikkelaars achter zich heeft staan.
David Harris heeft Pegasus Mail nooit open source willen maken (zodat iedereen de software vrijelijk zou mogen aanpassen), omdat het programma simpelweg zijn broodwinning was: hij leefde van de verkoop van handleidingen en ondersteuning voor Pegasus Mail en mailserver-software Mercury. Wel heeft Harris de laatste jaren toegestaan dat anderen onderdelen toevoegden aan zijn geesteskind. Zo is in de laatste versie van Pegasus Mail het nieuwe Bayesiaanse spamfilter, genaamd Spamhalter, geschreven door een lid van het testteam van Pegasus Mail, Lukas Gebauer.
Maar al deze inspanningen hebben niet mogen baten. Langzamerhand raakten Pegasus Mail en Mercury steeds meer gebruikers kwijt. Totdat David Harris, die al enkele jaren waarschuwde dat zijn financiële positie steeds moeilijker werd, november 2006 een brandbrief de wereld instuurde waarin hij verklaarde dat hij zich moest bezinnen op de toekomst van Pegasus Mail omdat hij het hoofd niet meer boven water kon houden.
Vanochtend leek het er nog op dat hij tot een oplossing gekomen was om de ontwikkeling van Pegasus Mail en Mercury te kunnen blijven garanderen: Pegasus Mail zou geheel gratis worden (ook de handleiding), maar voor Mercury zou vanaf nu betaald moeten worden. Blijkbaar had Harris er toch geen vertrouwen meer in, want enkele uren later verscheen de volgende tekst op de voorpagina van pmail.com:
Changes to the status of Pegasus Mail and Mercury
January 2007
Effective January 2007, development and distribution of Pegasus Mail and Mercury has ceased.
We regret this decision, but ongoing difficulties with funding have forced it upon us.
Sites who have current support subscriptions will be fully supported until their subscriptions expire. We will be looking at developing migration tools to assist those sites in moving to other platforms or products.
It has been a privilege to be of service to the Internet Community for such a long period of time - I am only sorry that I am not able to continue doing so.
David Harris, January 3 2007.
Het lijkt erop dat Pegasus Mail hiermee zijn zwanenzang heeft beleefd. Het vliegende paard zal nooit meer vliegen...
Update 10 januari 2007 Mochten zich sponsors melden dan wil David Harris Pegasus Mail voortzetten