Opera 25.0.1614.50

Opera is de op vier na (Internet Explorer, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De Noorse browser heeft lang zijn eigen Presto rendering engine ontwikkeld, maar is vorig jaar overgestapt op WebKit/Blink van Google Chrome.

Woensdag is Opera 25 uitgebracht. Voor Opera-fans van het eerste uur is dit een prettige uitgave die - eindelijk - de bladwijzerbeheerder weer terugbrengt in de Noorse browser. Waarom het zo lang heeft moeten duren om deze ogenschijnlijk simpele functionaliteit (een website toevoegen aan je bladwijzers/bookmarks) te herintroduceren is onduidelijk, maar het is in ieder geval fijn dat je gewoon weer je bladwijzers kunt doorzoeken. De bladwijzers zijn beschikbaar in de snelkiezer (startpagina) en als apart menu.

Verder heeft Opera 25 nu webnotificaties waarmee websites informatie of meldingen aan bezoekers kunnen geven en een ingebouwde pdf-lezer. Door deze eigen pdf-lezer (die Firefox en Google Chrome al een tijdje hebben) heb je geen plugins meer nodig om pdf-documenten direct in je browser te lezen. De pdf-lezer werkt alleen als je de plugins van derde partijen hebt uitgeschakeld in Opera.

Ten slotte zijn diverse stabiliteits- en snelheidsverbeteringen doorgevoerd en fouten opgelost. Ook is de ondersteuning voor Chromium-extensies weer verbeterd. Opera 25 is gebaseerd op de laatste versie van de Blink-engine van Chromium.

Opera is te downloaden voor Window en Mac OS X. De Linux-versie is inmiddels als beta te downloaden. Een Nederlandse vertaling is ook aanwezig. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.

Uitgave opmerkingen:

General and user interface changes since Opera 24

A bookmark manager allows you to collect and organize your favorite content, including a thumbnail preview for visually recognizing pages.

Web notifications let developers deliver native alerts or status information to their users.

A PDF viewer displays documents directly in the webview, without the need for installing an extension. The built-in PDF viewer will only be enabled if no other PDF handlers are in use.

An experimental start page is available for testing, including new stylistic treatments for Speed Dial entries and the Discover feature.

Opera 24 includes updates to the latest Chromium/Blink release, version 37.

Improvements since Opera 24

  • Stability enhancements.
  • Enhanced support for Chromium extensions.
  • Memory and loading improvements for the start page.
  • Fixes and enhancements for how Opera handles HiDPI video and MP3 audio.
  • Network installation for Mac.
  • Enhancement for the Opera tile icon on Windows 8.

 

Download: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
_witserland