Ubuntu 24.04 LTS: perfecte gratis opvolger voor Windows 10

Vanavond is Ubuntu 24.04 LTS uitgebracht. Dit is de tweejaarlijkse grote uitgave van het Linux besturingssysteem, waarin veel vernieuwingen zitten. Met vijf jaar ondersteuning ben je gratis weer klaar tot 2029 (of tot de volgende Long Term Support uitgave in 2026)! Als je pc niet geschikt is voor Windows 11 dan kun je dus overstappen naar het gratis Ubuntu volgend jaar, als de ondersteuning voor Windows 10 afloopt.
 

Nieuw in Ubuntu 24.04

Ubuntu 24.04 Noble Numbat (zoals de codenaam is) heeft veel nieuwe functionaliteit. Wij stippen enkele nieuwigheden aan:
 
  • Het installatieproces is geheel vernieuwd. Met nieuwe visualisaties en de standaard optie om een minimale installatie te doen met alleen web browsers en bepaalde apps, maar zonder bijvoorbeeld LibreOffice en Thunderbird. Als je die wel wilt moet je de uitgebreide installatie doen.


Kies de tweede optie Uitgebreide selectie als je alle apps zoals LibreOffice en Thunderbird wilt

  • Er is een gloednieuw App Center, dat veel sneller laadt, zoekt en reageert om al je apps te downloaden. Standaard worden snaps gedownload, maar je kunt ook zoeken op .deb bestanden als je filtert op Debian pakketten.


  • Er is een nieuwe Firmware Updater app om te kijken of er nieuwere stuurprogramma's zijn voor je hardware.
  • De nieuwste versie 46 van de Gnome bureaubladomgeving wordt meegeleverd, met daarin veel verbeteringen.


Ubuntu 24.04 bureaublad

Tip: Ubuntu 24.04 LTS op Windows of macOS laten lijken

  • Er zijn nieuwe snelle instellingen rechtsboven op je bureaublad. Daar kun je WiFi, Bluetooth, Energiemodus, Nachtlicht, Donkere modus, Toetsenbordverlichting en Vliegtuigstand met 1 klik aan- of uitzetten of instellen.

  • Je kunt vensters heel makkelijk links of rechts op je scherm plaatsen (split view) door ze in de hoek te duwen.
  • Bestandsbeheerder Nautilus is sneller en heeft betere zoekfuncties (ook in de huidige map met een apart zoekicoontje).

  • Linux Kernel 6.8 wordt meegeleverd met daarin veel nieuwe hardware die ondersteund wordt.
  • Het Ubuntu lettertype dat gebruikt wordt in de interface is scherper en dunner geworden.
  • Meegeleverde apps zoals Firefox, Thunderbird, LibreOffice en meer zijn natuurlijk bijgewerkt naar de laatste versie.
  • Het starter-icoon linksonder op de taakbalk is veranderd in het Ubuntu-logo. Vandaar uit kun je alle apps vinden en starten.

Als je nu op Ubuntu 22.04 LTS (uit 2022) zit dan kun je gratis een upgrade doen naar 24.04 LTS. Maar je kunt ook wachten op versie 24.04.1 LTS, de eerste onderhoudsupdate van de nieuwe Ubuntu, die nog stabieler zal zijn. Sowieso krijgt versie 22.04 nog updates tot 2027, maar als je gebruik wilt maken van de nieuwe functies dan is een upgrade met Updatebeheer naar 24.04 aan te raden.

Reacties

Vanaf augustus 2020 gebruikte ik ununtu (20.04 t/m 22.04.4), daarna ben ik overgestapt op Zorin OS 17.1. De reden is simpel, ondersteuning van besturingssysteem (is Ubuntu) is hetzelfde, echter geen pending meldingen, software wordt bijgewerkt zonder dat je eerst software moet afsluiten, ook de software koffer, firefox en thunderbird (zelf geïnstalleerd) zijn flatpacks. ook de linux kernel wordt gewoon bijgehouden en libre office naar de nieuwere versie 24.2 was er al voordat ubuntu 24.04 er kwam.Vedre zijn er uit 4 uiterlijke desktop omgevingen te kiezen, die op windows of apple lijken.

Ben overgestapt op Chrome OS Flex en heb er totaal geen spijt van want had dit al 10 jaar vroeger moeten doen. Geen gezever met virussen, maleware, updates, programmas zoeken, enzovoorts. Gewoon internet nodig dan is Chrome OS Flex de beste en gratise oplossing. Ook geen gezever met updates van drivers enzo. Als ge enkel internet en beetje office nodig hebt is er niets beter en goedkoper.Natuurlijk ieder zijn mening hé.

afbeelding van Albert

Voor overstappers van Windows naar Linux is denk ik Linux Mint een gemakkelijkere omgeving om te wennen.
Ook voor langere termijn is Mint een betrouwbare systeem.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

had ik ook al geschreven

afbeelding van Albert

Je hebt gelijk, niet goed gezien.
We hebben ook beide gelijk :-)

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

dat is zeker waar , ubuntu is niet echt voor linux beginners , voor mensen die nog met windows 7 hebben gewerkt is linux mint inderdaad een betere optie om over te stappen .

Ik ben van windows, lang geleden, overgestapt op Ubuntu 10.04... Gewoon moeite doen en dan lukt het wel...

Ik heb onbetwist, een wel héle goede smaak!

smaken verschillen , en er zijn natuurlijk velen linux versies maar als windows opvolger ( vervanger ) zou ik voor linux beginners eerder linux mint zorin os of mx linux aanraden .

Ben ik met je eens. Linux Mint is echt prima dat gebruik ik al jaren. Sinds kort ook Zorin op een laptop geinstalleerd daar is ook niks mis mee.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ned_rland