Illegaal downloaden is nu verboden in Nederland: ga jij door met downloaden van auteursrechterlijk beschermd materiaal?

Het Europese Hof heeft gisteren een uitspraak gedaan waardoor ook het downloaden van auteursrechterlijk materiaal, zoals films, muziek, series en meer per direct verboden is in Nederland. Voorheen was alleen het verspreiden of uploaden van illegaal materiaal verboden in ons land. Downloaden voor eigen gebruik van films en mp3's waar copyright op zat werd oogluikend toegestaan (downloaden van illegale software was al wel verboden).

Nu is dus zowel uploaden als downloaden uit illegale bron met bijvoorbeeld P2P- of Torrent-programma's verboden. Of dit ook betekent dat mensen die illegaal materiaal downloaden vervolgd zullen worden is nog onbekend. Lees hier meer over het downloadverbod.

Onze vraag is:
Ga jij door met het downloaden van auteursrechterlijk beschermd materiaal?

Reacties

Yep ik ga ook met downloaden stoppen, maar als ik slaaaapen moet gaan ..
En ALS maar Rutte 20 word ..

"Illegaal downloaden is nu verboden in Nederland: ga jij door met downloaden van auteursrechterlijk beschermd materiaal?"

Die titel slaat nergens op. Illegaal downloaden was altijd al verboden in Nederland. Daarom heet het ook ILLEGAAL downloaden i.p.v. legaal downloaden.

"illegaal" betekent dat het niet mag volgens de wet. "legaal" betekent dat het wel mag volgens de wet. Als het downloaden van films en muziek zonder toestemming van de auteursrechthebbenden hiervoor toegestaan was, dan was het downloaden van muziek en films zonder toestemming van de auteursrechthebbenden niet illegaal, maar legaal. Het mocht immers volgens de wet!

Beste Bisnat, de maker dan wel de eigenaar van het materiaal moet aangeven of en hoe deze de verspreiding vrijgeeft. Vandaar het © teken en de vaak uitgebreide licentieverklaringen. Bij het afspelen van films en het installeren van software wordt dit vaak herhaald. Dan kan je niet zeggen dat je het niet wist omdat de illegale downloadsite dat niet heeft doorgegeven. Dat geldt ook voor gratis open source en freeware, waarvoor je juist geen geld mag vragen.

Omdat de Nederlandse boerenslimmigheid van de thuiskopieheffing niet geldig is, moet je vaker betalen.

Hoe weet je wanneer iets illegaal is,als het openlijk op internet staat?
Uitleggen s.v.p.
En dus valt er niets meer te downloaden voor eigen gebruik.(d.w.z. niet delen of uploaden)

lastig volgens mij als je internet opstart begin je al te downloaden

Begint het downloaden van DVD's dan vanzelf? Geen wonder dat internet zo traag is.

mijn abbo opzeggen voor een veel lichtere variant want we worden steeds verder gecensureerd, en met al die beperkingen hebben we geen snelle abbo's meer nodig

En "opzeg", je hebt geen free record shops etc. meer nodig? Ja, dat is ook een kant van deze kwestie. Illegaal downloaden kost ook heel veel banen van gewone hardwerkende mensen.

Een snel abbo kan trouwens nog steeds handig zijn voor het downloaden van freeware en open source DVD's. Dat is legaal en heeft overigens niks te maken met censuur.

Bij het op slot draaien van illegale downloads zal het tegenovergestelde gebeuren, In plaats van de software te gaan kopen, gaat iedereen massaal de software negeren en op alternatieven over gaan. De multinationals begrijpen nog steeds niet hoe het werkt. Dat is jammer. Misschien moet er een soort netflix komen a 5 euro per maand, waardoor je alle software kan gebruiken in de cloud. wie weet.

Het wordt eens tijd dat we weer onze eigen mening gaan hanteren in plaats van onze regels te laten opleggen door Europa hebben ze in 40/45 ook geprobeerd

Ronald, ik ben verbijsterd dat je het verbod op illegaal kopiëren vergelijkt met een oorlog die ca 60 miljoen doden heeft gekost.

Overigens kent Nederland al eeuwenlang auteurswetten zoals het privilegiestelsel en kopijrecht. Die zijn veel ouder dan de wereldwijde Conventie van Bern van 1886. Nederland heeft zich hierbij in 1912 aangesloten, na al eerder uit eigenbelang bilaterale auteursrechtenakkoorden te hebben afgesloten.

En al die tijd was er nog echt geen EU.

Ten eerste hebben we teveel regels.
ten tweede is het matriaal te duur.
wil je downloaden tegen gaan moet men gewoon de prijzen aanpassen.
zodat het downloaden niet meer aantrekkelijk wordt.
en daar gaan we weer met de regels.
weer een regel er bij.

als we nagaan dat een spel of een film of een windows voor heen 90 gulden koste.
en nouw 90 euro.
al mag je niet meer terug rekennen .
maar ik doe het regel matig.
het is gewoon tezot voor woorden.
dat er weer een regel bij komt.
Waarom pikken wij dit nog.
en hoe lang nog.

Denk er maar eens over na wat het voor heen koste en wat het nouw kost.
conclusie de prijzen omlaag om downloaden minder aantrekkelijker te maken.

Voor muziek heb je Radiosure en Rarmaradio dus kan je luisteren en legaal opnemen. Netflix kost 8 euro per maand dus hoef je ook niet illegaal fims te downloaden. En software vind je bij de gratissoftwaresite en is ook legaal.
Ik heb alleen windows 8.1 heavier op een pc staan met het serienummer van een origineel pakket gekocht in de winkel. Dus eigenlijk hoef je niks massaal illegaal te downloaden.

Brein en de bnrs willen niet bekend maken wat zij betalen/ontvangen. Ik denk dat brein eerst zichzelf goed bedruipt en als er iets over is.....ja hoeveel en aan wie betalen zij. Hoe weten zij nu wat de bnrs moeten krijgen, wat is er van hun zoal illegaal gedownload. Waar blijft het geld van de kopieerheffing? Zoalsng dat niet bekend wordt gemaakt koop ik niets meer.

Wim, als bij wijze van spreke al jouw familieleden en kennissen op verschillende plekken naar een film op jouw NAS kunnen kijken, dan ben je een distributeur. Dan is bij auteursrechtelijk materiaal een standaard licentie niet goed genoeg. Je moet dan een distributeurscontract hebben. Als de TROS een film uitzendt voor een miljoenenpubliek, dan gaan ze ook niet even naar de videotheek voor een DVD voor enkele euro's.

Als je een populaire grote distributeur wordt van auteursrechtelijk materiaal zonder toestemming, dan krijg je vroeger of later bezoek. Wellicht alleen met het dringende verzoek om te stoppen, ten minste als je niet commercieel bezig was. Maar anders….

Oke, ik begrijp het - hoewel ik zeker niet commercieel bezig ben- en dit beperkt tot enkele personen (familie) is het beter om dit alleen te gebruiken voor eigen gebruik. Dus stoppen.

Wat is het verschil tussen bij je thuis kijken met familie (wat volgens bovengenoemde John mag) of via NAS waar alleen die zelfde familieleden toegang toe hebben, dan weer niet mag (volgens die John).

Bedankt voor je reactie John,
Het wordt toch wel ingewikkeld, als ik via mijn NAS naar mijn eigen films kijk op een andere locatie is dus niet illegaal downloaden (streamen is dus ook downloaden). En als een van mijn kinderen - op een andere locatie - via mijn NAS naar mijn film kijken is dan illegaal? Wie controleert dat ik het niet zelf ben of een vriend of één van mijn kinderen? Kortom nog veel onduidelijkheid.

Als je via de NAS naar je eigen legale thuiskopie kijkt, dan is dat wel downloaden maar niet illegaal vermeerderen via downloaden en dus geen probleem.
Uitlenen in de zin van alleen je vriend kan naar de film kijken (met bijv. zijn gezin), dan is dat ook geen probleem. Je NAS voor iedereen openzetten, is dat wel.

De landen van de EU bepalen zelf wanneer en over welke gebieden er gezamenlijke wetgeving komt, bijvoorbeeld wel of geen gezamenlijk kopieerheffing- of accijnsbeleid. Het direct gekozen Europarlement heeft weinig tot geen speelruimte, de indirect gekozen minister heeft bijna alle ruimte. Als de burger blij is met de deal van de eigen minister, dan slaat die zich op de borst. Wordt de burger boos, dan krijgt ''Europa" de schuld.
Overigens, de nationale auteurswet van voor de EU was strenger dan die van nu.

Als ik mijn films op een andere locatie via mijn NAS ga kijken (streamen), is dat dan ook downloaden? Wat is bovendien het verschil als ik mijn film uitleent aan een vriend? Is dat dan illegaal? Als Europa over het downloaden hier zo nodig iets over wilt zeggen, laten ze dan ook eens de extra autobelasting in onder de loop nemen in Nederland en verbieden, want dat is nu echt illegaal wat de Nederlandse overheid doet. Elders in Europa is de belasting bij de benzine prijs inbegrepen, behalve in Nederland daar moeten we nog eens PBM en maandelijks extra auto-belasting betalen.

Is het downloaden vanuit nieuwsgroepen nu ook illegaal?

De wijze van het verkrijgen (route en techniek) van het materiaal is niet relevant. Al gebruikt je de postduiven van Driek met USB sticks, de regels voor auteursrechtelijk beschermd materiaal gelden. Moet je betalen, dan moet je betalen.

Eén ding is mij niet geheel duidelijk: betekent de uitspraak van het Europese Hof dat het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal verboden is dat dit MET INGANG VAN DE UITSPRAAK ook voor Nederland geldt of betekent dit dat dit ALTIJD AL voor Nederland gegolden heeft?

Dit lijkt misschien een klein juridisch detail maar als het de uitspraak betekent dat het altijd al in Nederland verboden was dan heeft dit verstrekkende consequenties voor alle bestanden die mensen op hun computer hebben staan met auteursrechtelijk beschermd materiaal, zaken waarvan men destijds in de veronderstelling verkeerde dat het legaal zou zijn omdat men via een (Nederlandse) regeling op een andere manier dacht bij te dragen aan de schadeloosstelling van de gedupeerden.

Wie weet het antwoord?

De downloaders van auteursrechtelijk beschermd materiaal wisten niet beter dan dat ze gezamenlijk compensatie betaalden via de kopieerheffing, zoals geregeld door de Nederlandse overheid. Die overheid (Fred Teeven) kan na het bestuderen van de uitspraak bepalen dat de download alsnog betaald of gewist moeten worden. In de praktijk zullen de meeste rechthebbenden niet moeilijk doen.

Als men via het downloaden als torrent ook weer dit auteursrechtelijk beschermd materiaal verspreid heeft, dan was dat alstrafbaar. Maar in de praktijk doen de rechthebbenden niet moeilijk zolang je niet de oorspronkelijke aanbieder was.

Voor software geldt dat het downloaden van closed source altijd al illegaal is gewest.

Gewoon massaal downloaden en delen mensen,de regering zal ons allemaal in een celblokje moeten duwen en wat anders ,voor eenieder een rechtzaak beginnen voor die paar tientjes,een kale kip kan je niet plukken,Alles draaid om de centen maar zolang de mens het niet meer betalen kan is het makkelijk om een lekkere maaltijd voor je snotterd te laten liggen laat staan dat een ander in dit geval Europa bepaald of je wel of niet mag happen,Big brother praktijken en elke dag een meer,leve de vrijheid leve internet,voor zolang het duurt,over een paar jaar allemaal weer aan de postduiven post en rooksignalen.welvaart wordt duur betaald.

met 50 vrienden heb ik een boekenclub opgericht. We kopen ieder één boek per jaar. Lenen die wekelijks aan elkaar uit, en na een jaar heeft ieder weer z'n eigen exemplaar terug maar wel 49 andere boeken gelezen. Illegaal?

Tuurlijk niet maar dan is er tenminste 1x betaald en het is op een veel kleinere schaal dan distributie over het internet

@Downloader, Nederland heeft met de andere EU-landen die auteursrechtregeling afgesproken (het is dus daarmee ook onze regeling). De Nederlandse uitvoering van die regel door de thuiskopieheffing is nu verboden verklaart (illegaal downloaden is wat ander dan een thuiskopie maken van je legale origineel, de geoorloofde bron). Die uitspraak geldt ook voor Nederland, want ook dat heeft ons land met de rest afgesproken.
En als ingezetene van Nederland geldt dit ook voor jou.

Onze overheid moet nog bekijken hoe ze met de thuiskopieheffing omgaat. Die zou op z'n minst omlaag moeten en vervalt wellicht.

Het Openbaar Ministerie gaat downloaders in ieder geval niet vervolgen en de Stichting Brein ook niet. Ze hebben wel wat beters te doen. Torrentsites zoals The Pirate Bay, waren al verbonden.

Dus het is voor ons een storm in een glas water.

the pirate bay is gewoon een torrent site. toevallig zijn hun heel populair en daardoor verboden?! voor de details een torrent site is zoiets als een doorgeefluik ze zorgen dat andere mensen die uploaden bekent zijn bij andere. zelf hosten ze geen eens het matriaal. als je het mij vraagt begint de nederlandse overheid steeds minder liberaal te worden en meer corrupt en geldgravers zoals de piraten vroeger .alles in opdragd van de bedrijven hun die de werkelijke macht hebben en de burgers moeten overal voor betalen. zowel de voor de ambtenaren als de bedrijven waar veel mensen niets willen kopen. de EAX moet natuurlijk kunsmatig positief blijven!

We betalen een opslag op informatiedragers. Die moet dan eerst maar eens van tafel. Tot die tijd: gewoon doorgaan, Het Nederlandse recht geldt hier, wat heb ik met Europa te maken. Helemaal niets.

Reageer